Hamiltons Great Adventure
Skrevs 2011-09-25 19:56:00 av Andreas Eklöv
Nedladdningsbart pusselspel med glimten i ögat och en rejäl utmaning.
Hamilton's Great Adventure är ett nedladdningsbart pusselspel från svenska utvecklarna Fatshark. Likt företagets föregående nedladdningsbara titel Lead and Gold: Gangs of the West får du här ett polerat och innehållsrikt spel i den övre priskategorin för nedladdningsbara titlar. Det är riktigt bra och charmigt till största del, men en något ojämn svårighetsgrad dämpar intrycket.
logo
Charmig äventyrare
Den tunna handling som finns i Hamilton's Great Adventure går ut på att en gammal Ernest Hamilton berättar om sina glansdagar som äventyrare för sitt barnbarn. Med stor nyfikenhet ställer barnet frågor om Ernests äventyr och det är återberättandet av dessa bravader som leder dig mellan spelets olika nivåer, och kontinenter.
   Då detta är ett pusselspel står handlingen av förklarliga skäl inte i centrum, vilket är tur då den förvisso innehåller en hel del charm men i övrigt saknar motiverande faktorer för att mana spelaren vidare i äventyret. Lyckligtvis gör spelmekaniken ett bättre jobb.
Stegrande pussel
Själva pusselaspekten av Hamilton's Great Adventure går ut på att du ska lotsa Hamilton genom nivåer fyllda av hinder, fallgropar och mekanismer att aktivera. På vägen ska du dessutom samla på dig mynt och svävande ballonger. Hur många mynt du lyckas samla på dig avgör hur bra betyg du får på nivån.
   Andra aspekter som hur många gånger du misslyckas, hur många ballonger du samlar in med mera avgör hur många poäng du får, vilket i sin tur avgör hur snabbt du går upp i nivå. Att bara ta sig igenom banorna är relativt enkelt, även om det blir svårare ju längre in i spelet du kommer, men för dig som vill uppnå högsta möjliga resultat finns här en rejäl utmaning att sätta tänderna i.
Fatshark_HGA_Steam_110519_1
I Hamilton's Great Adventures måste du tänka till om du ska få högsta betyg på de senare pusslen.
Tänk till
Du tar dig fram på nivåerna genom att föra Hamilton längs med passager bestående av olika underlag. Du kan bland annat vandra på träplattor av olika styrka där vissa plattor faller sönder efter att du passerat dem en gång medan andra tål att passeras flera gånger. Vissa underlag sjunker du ner i om du står stilla på dem medan du glider på andra.
   Runt omkring på senare nivåer finns det även olika typer av fiender som kräver olika strategier för att passeras. Att kombinera rätt strategi för fienderna och underlagen samtidigt blir inte helt självklart på de senare nivåerna. På olika platser på nivåerna finns det dessutom grindar som du inte kan öppna själv, något som du åstadkommer genom att använda dig av din trofaste fågel Sasha.
Njutbart komplext
I spelets början behöver du endast använda Sasha till att öppna portar som Hamilton kan passera men längre fram i äventyret måste du kunna utföra synkroniserade åtgärder med de båda vilket ökar svårighetsgraden rejält. Ju mer komplexa pusslen blir desto roligare blir Hamilton's Great Adventure, vilket tyvärr gör demo-versionen något missvisande då den stora behållningen kommer först längre fram.
   Tyvärr är svårighetsgraden på de olika nivåerna något ojämn, och något osmidiga kameravinklar kan ibland leda till att du tar ett steg åt fel riktning eller går för långt. Ibland kan vissa spakar skymmas av objekt i miljöerna vilket leder till onödigt tidsfördriv på jakt efter något du inte ser. I de senare mer komplexa pusslen blir detta särdeles irriterande eftersom du då tvingas repetera långa pussel på grund av fel som kameran orsakat.
Fatshark_HGA_Steam_110519_6_1
Presentationen är riktigt charmig och passar spelets stil väl, men mellansekvenserna är något intetsägande.
I goda vänners lag
Om du går bet på pusslen, eller helt enkelt gillar att spela med andra, kan du även ta dig an spelets utmaningar tillsammans med en kompis. Den ena spelaren kontrollerar då Hamilton medan den andra spelaren styr fågeln Sasha. Huruvida det går bättre eller sämre beror på hur spelarna samarbetar men de senare mer komplexa pusslen blir avsevärt mycket smidigare och roligare med en kompis.
   Förutom att öppna portar och lösa synkroniserade åtgärder kan spelaren som styr Sasha dessutom störa fienderna vilket underlättar för spelaren som tagit rollen som Hamilton. Tyvärr är de delar av nivåerna som Sasha kan påverka ganska begränsade, vilket fungerar bra när du spelar själv eftersom det mer blir en bisyssla, men den spelare som tar rollen som Sasha blir tyvärr lite sysslolös vid samarbete. Detta åsido så är samarbetet ett väldigt trevligt tillägg som höjer spelglädjen ett snäpp.
Tekniskt kompetent
Presentationen är både kompetent och charmig. Fatshark har valt att använda den egenutvecklade grafikmotorn BitSquid för att rendera miljöerna och resultatet är riktigt trevligt. Trots att nivåernas arkitektur är enkel är den visuella designen både passande och charmig.
   Karaktärernas röster, som inte uttalar de faktiska orden utan mest mumlar liknande ljud i The Sims-anda, är på lika sätt charmig och kompletterar spelets generella atmosfär bra. De tecknade mellansekvenser som berättar handlingen är ganska andefattigt designade, men det är undantaget från en annars mycket trevlig presentation.
Testa först
Hamilton's Great Adventure är ett charmigt pusselspel med den rätta glimten i ögat. Pusslen blir svårare ju längre in i spelet du kommer, och behållningen ökar också med svårighetsgraden. Att utmaningen är något ojämn förtar dock ibland glädjen och prislappen kan kännas något hög för vad du får.
   Samtidigt finns här tillräckligt många underhållande speltimmar för att det ska vara värt investeringen, om du gillar den generella stilen.
Vi fick spelet av Fatshark.
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
9040c1d444cb65825458febb684f0697
Genre
pussel
Utvecklare
Fatshark
Plattform
Playstation 3
Sammanfattning
plus
  1. Charmig grafik och atmosfär
  2. Rolig pussellösning som utmanar
  3. Gott om speltimmar
  4. Som bäst i co-op
minus
  1. Stundtals ojämn svårighetsgrad
  2. Kameravinklar och dolda spakar kan ställa till problem
  3. Sashas roll är något för begränsad
8

Slutsats

Hamilton's Great Adventure är ett charmigt pusselspel med den rätta glimten i ögat. Pusslen blir svårare ju längre in i spelet du kommer, och behållningen ökar också med svårighetsgraden. Utmaningen är något ojämn och prislappen kan kännas något hög. Samtidigt finns här tillräckligt många underhållande speltimmar för att det ska vara värt investeringen, om du gillar den generella stilen. Att spela med en kompis höjer upplevelsen ett snäpp.
#inlineditbutton