Star Fox 64 3D
Skrevs 2011-09-19 00:00:00 av P-A Knutsson
Ännu ett uppgraderat N64-spel hittar till 3DS.
Star Fox Assault, Star Fox Command, Star Fox Adventures – mina tidigare möten med Star Fox-sagan har enbart varit sidospår. Kanske är det därför jag har haft så svårt att tycka om serien, trots att jag gillar designen och är riktigt svag för sci-fi-baserade flygactionspel. Tack vare denna uppdaterade Nintendo 64-version får jag äntligen se det som så många hyllar – men håller äventyret än idag?
Luddiga skyltdockor
Styltigt animerade rymdhjältar som vräker ur sig ännu styltigare repliker. Även om jag aldrig har spelat Star Fox 64 (eller Lylat Wars 64 som det hette i Europa) var jag väl medveten om vad som väntade i denna remake. Vissa detaljer i spelet känns hopplöst föråldrade, men för nostalgiker är det så klart himmelriket att höra nyinspelningar av klassiska repliker och flyga runt på snyggare varianter av barndomens favoritbanor.
   Något som jag däremot hade missat var att äventyret bara tar någon enstaka timme att klara ut. För att få se alla banor krävs dock flera genomspelningar, så den egentliga speltiden är längre – om man vill se allt det vill säga. I stort sett alla nivåer är lyckligtvis både varierade och underhållande, så jag rekommenderar att spela om banorna för att hitta alternativa rutter och andra hemligheter.
Rulla runt!
Spelets nivåer kan i huvudsak delas upp i fyra olika inriktningar: fri flygning, begränsad flygning, undervattensuppdrag och markuppdrag. De två senare bör emellertid mest ses som bonusuppdrag, så större delen av speltiden spenderas bakom spakarna i en Arwing.
   Att kontrollera denna smäckra farkost fungerar överlag mycket bra. Samtliga knappar på maskinen måste användas flitigt, men det blir aldrig särskilt rörigt. Det enda jag kan klaga på är att undanmanövrarna inte alltid fungerar som tänkt. Ett värre irritationsmoment är att det stundtals är mer än lovligt svårt att lyckas hamna i rätt position bakom fienden och skjuta ner denne, något som till stor del kan skyllas på den relativt begränsade vyn som kameravinkeln ger. Totalt sett är dessa problem inget som irriterar alltför ofta.
rullrunt
Tillagda tillägg
Den största förbättringen i denna remake är självklart grafiken. Ingen N64-dimma syns till och bilduppdateringen är oftast stabil, trots att ett flertal banor är fyllda med imponerande effekter. Även stjärnrävens Arwing ser riktigt läcker ut, likaså de bossar som väntar vid varje nivåslut. Det är även dessa objekt som vinner mest på 3D-effekten. Däremot borde marktexturerna ha piffats upp betydligt mer.
   Annars är det mellansekvenserna som utmärker sig positivt, speciellt med 3D-reglaget på den högsta nivån. Under själva spelandet irriterar mest 3D-effekten eftersom den gör det lite jobbigare att se fiender och hinder. Jag kan dock rekommendera att ha 3D-reglaget på cirka en femtedel för en knappt märkbar men ändå stämningshöjande effekt.
   En annan nyhet i 3DS-versionen är möjligheten att styra skeppen genom att luta hela enheten, en funktion som endast kan rekommenderas till de som föredrar sjösjuka framför precision.
blabla
Panga på andra
För att dryga ut speltiden hittas ett flerspelarläge i huvudmenyn. Här går det att skjuta på upp till fyra vänner, eller datorstyrda motståndare, i tre standardmässiga spellägen. Det finns tyvärr inget onlinestöd, men det räcker med en kassett för att kriga mot närsittande vänner.
   Att möjligheten att lägga in egna ansikten över skeppen är den funktion som hypats säger egentligen det mesta om flerspelarläget. Det är kul underhållning i korta doser, men inget som håller i längden.
Underhållande, men ingen topptitel
Efter att ha klarat ut ett spel brukar jag ha mängder med synpunkter och tankar som jag vill ta upp i en eventuell recension. När eftertexterna i Star Fox rullade framför mina ögon ockuperade en enda tanke min hjärna: ”var det allt?”. Visst hade resan varit underhållande och upplägget passar i bärbart format, men bristen på livslängd och handling drog ner mungiporna. Ett varv senare hade mina intryck inte ändrats nämnvärt.
   Men som sagt, äventyret underhåller och för fansen är det en perfekt uppdatering. Även de som gillar flygactionspel kommer ha kul med stjärnrävens rymdskjutande. Någon tidlös klassiker som passar alla, likt Ocarina of Time, är det däremot inte.
Vi fick spelet av Bergsala.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
boxshot_uk_large
Genre
Flygaction
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2011-09-09
Sammanfattning
plus
  1. Rymdskepp och bossar imponerar
  2. Underhållande och varierat äventyr
  3. Genomtänkt svårighetsgrad
  4. Bra kontroll
  5. Härlig musik
minus
  1. Väldigt kort
  2. Brist på innehåll
  3. Halvdana 3DS-tillägg
  4. Menlös gyrokontroll
  5. Inget onlinestöd
7

Slutsats

Star Fox 64 3D är en remake som är trogen det 14 år gamla originalet. Grafiken har fått en stor upputsning, men spelmässigt är det samma sak nu som då. Lyckligtvis har äventyret stått emot tidens tand väl och underhåller fortfarande. Däremot är speltiden långt under godkänd nivå och flerspelarläget blir aldrig mer än småkul. För nostalgiker och rymdactionfans är det spelet ändå väl värt en åktur.
Bilder
starfox643d3ds002
starfox643d3ds003
starfox643d3ds004
starfox643d3ds005
starfox643d3ds006
starfox643d3ds008
starfox643d3ds007
starfox643dnintendo3ds009
starfox643dnintendo3ds011
starfox643dnintendo3ds012
starfox643dnintendo3ds010
#inlineditbutton