Driver San Francisco
Skrevs 2011-09-02 05:30:20 av Erik Hansson
Racingspelens Dallas innehåller en funktion som både är pinsam och lysande.
Den gamla Tv-serien Dallas är i efterhand känd för en av de största nödlösningarna någonsin. Efter att huvudpersonen Bobby Ewing dött beslöt teamet ett år senare att återuppliva honom genom att låtsas att hela det senaste årets alla avsnitt bara var en dröm. Detta beslut ställde till med en hel del problem för manuset och är ett av de största kalkonögonblicken i tv-historien.
driver_420
Tv-spelens Dallas
Driver San Francisco är lite som tv-spelens Dallas. Tidigare delar i serien har låtit huvudpersonen gå ut ur bilen, men det har alltid fungerat uselt. För att råda bot på det lät utvecklarna huvudpersonen Tanner få en superkraft i den senaste delen. Han kan efter en nära döden-upplevelse flytta över sitt medvetande till andra bilförare och ta kontroll över dem. Denna funktion, kallad "shift", är naturligtvis en nödlösning som är pinsamt uppenbar och skapar många logiska problem. Varför ska man till exempel jaga en person genom halva San Francisco när Tanner hade kunnat ta kontroll över föraren och stoppa bilen? Sådana logiska luckor är spelet fullt av.
Tänk inte
Det gäller att ha överseende med de stora bristerna i speldesignen för att njuta av Driver San Francisco. Även handlingen haltar och tål inte närmre granskning och dialogen blir ibland rejält usel.
   Över huvud taget är det här något för alla som vill spela utan att tänka. Det är bara att läsa uppdragsbeskrivningen, pressa gaspedalen i botten och köra. Vilket inte ska underskattas som underhållningsform.
Klicka mellan bilar
Med ett klick på shift-knappen så hoppar du ut ur din bil och svävar över staden. Markera ett annat fordon och tryck på knappen igen så tar du över en ny bil. Det må vara en korkad nödlösning, men den ger spelet ett högt tempo och lägger fokus på det roliga. Nya uppdrag ligger utspridda i staden och det tar sällan mer än ett tiotal sekunder att leta upp dem. Ett klick senare är du igång.
driver-san-francisco-playstation-3-ps3-017
Vyn inifrån bilen ger större närvaro.
Nydanande jakter
En extra cool funktion med shift är att du i vissa biljakter kan kontrollera en av två polisbilar. Medan du styr den ena sköts den andra av spelet och med ett tryck på R1/RB hoppar du omedelbart över till din partner. Det gör jakterna ännu mer taktiska och intensiva och är något nytt i bilspelsgenren som jag gärna hade sett ännu mer av. Men fråga inte varför vi inte bara tar kontroll över bilen som vi jagar. Det kan inte utvecklarna svara på.
Varierad poängsamling
Av någon oförklarlig anledning ska du samla på dig poäng i spelet genom att utföra uppdrag eller genom att köra häftigt - nära mötande trafik, bredställ och hopp. Uppdragen känns i början varierade med allt från vanliga race till att köra så vilt att din passagerare blir skräckslagen. Shift är lika usel för logiken och handlingen som det är lysande för spelmekaniken och tempot. I slutet av spelet känner jag mig lite trött på uppläggen i uppdragen, men innan dess har de varit varierade.
Köp dig bra
För poängen du samlar på dig kan du köpa bilar och förbättrade förmågor. Förutom normal körning kan bilarna i Driver San Francisco nämligen använda sig av förmågor som en tillfällig boost och en tackling. Med hjälp av poängen kan du köpa dig snabbare återhämtning av dina förmågor eller möjligheten att använda fler åt gången. Overkligt, men kul rent spelmekaniskt.
driver-san-francisco-playstation-3-ps3-1313616897-128
Det är en levande och rolig digital version av San Francisco som står till ditt förfogande.
Vild version av SF
Ubisoft Reflections version av San Francisco är roligt att köra runt i. Det finns gott om annan trafik att veja undan för eller krocka med, det är lätt att hitta stora hopp, att sätta snygga bredställ i kurvorna och även om de många fotgängarna alltid hoppar undan så bidrar de till den vilda stämningen.
Ojämn produktion
Rent tekniskt imponerar Driver framför allt med hur pass mycket som kan hända på skärmen samtidigt. Att spana in detaljer är inte till spelets fördel. Mellansekvenserna varierar också mellan snygga till undermåliga och ojämnheten i produktionen får mig att undra hur det egentligen gått till att utveckla Driver.
Rekordfå transportsträckor
Det finns mängder av drömbilar att ratta och de är alla riktigt roliga att hantera. Kontrollen är lagom förlåtande, det går fort att starta om uppdrag och jag har aldrig spelat ett racingspel i en öppen värld med så här få transportsträckor. Dessutom är soundtracket imponerande med låtar av bland annat Beastie Boys, Jamiroquai, DJ Shadow, Primal Scream, Death in Vegas och Aretha Franklin.
Smarta onlinelägen
Jag har inte kunnat testa onlinedelen, men på delad skärm (som tyvärr har problem med bilduppdateringen) är många av spellägena både smarta och roliga. Följ efter tätt inpå en flyende bil, lek kull, hoppa mellan bilar med shift, kör vanliga race och delta i biljakter mellan poliser och brottslingar. Jag kan inte uttala mig om hur onlinetekniken fungerar, men jag kan gå i god för att spellägena har anpassats smart utifrån spelmekaniken.
Ha överseende och njut
Det gäller att ha överseende med de usla designvalen och inte tänka så mycket. Då kommer Driver ge dig många timmars intensiv racing i en rolig digital version av San Francisco.
Vi fick spelet av Ubisoft.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
196184b3537db1ddcf2a4a24916a1931
Genre
racing
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
Ubisoft Reflections
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, PC, Wii
Prisjakt
Release
2011-09-02
Sammanfattning
plus
  1. Skön kontroll
  2. Högt tempo
  3. Levande stad
  4. Kul förmågor
  5. Multiplayer
  6. Delad skärm
minus
  1. Allt som är ologiskt
  2. Handlingen
  3. Delad skärm har bilduppdateringsproblem
  4. Något repetitivt på slutet
8

Slutsats

Det gäller att ha överseende med de stora bristerna i speldesignen för att njuta av Driver San Francisco. Även handlingen haltar och tål inte närmre granskning. Över huvud taget är det här något för alla som vill spela utan att tänka. Bilkörningen i San Francisco är nämligen väldigt kul. Det finns gott om annan trafik att veja undan för eller krocka med, det är lätt att hitta stora hopp, att sätta snygga bredställ i kurvorna och superkrafterna för att tackla andra bilar eller få tillfällig boost är en bonus för underhållningen. Det finns dessutom roliga spellägen online och på delad skärm.
#inlineditbutton