God of War Collection Volume II
Skrevs 2011-09-01 09:15:00 av Erik Hansson
PSP-spelen har fixats till och släpps nu i en PS3-samling.
De två PSP-spelen God of War Ghost of Sparta och God of War Chains of Olympus får i den här samlingen uppdaterad grafik, bättre ljud och stöd för 3D.
gow420_3741376625
Stegrande upplevelse
God of War-serien på Playstation Portable tillhör de snyggaste spelen till konsolen och gör verkligen serien rättvisa. Precis som till de stationära konsolerna är det de råa striderna med många kombinationer och knapptryckningssekvenser som är den stora behållningen. Uppgraderingarna av huvudpersonen Kratos vapen och köp av nya förmågor gör att upplevelsen stegras mot slutet av varje spel.
Mindre episka
Överföringen till Playstation 3 är på sina håll imponerande. Det har stöd för 1080p och är mjukare i kanterna än sina småsyskon på PSP. Men efter God of War III kan jag inte låta bli att förvänta mig storslagna och episka miljöer i serien. Det är trots allt ett av seriens signum. PSP-versionerna klarar inte riktigt av att leverera det rent tekniskt och det gör dem också något underlägsna i upplevelsen.
   Med det sagt är det här en prisvärd samling för dig som gillar serien.
Här nedan, under trailern, följer omarbetade utdrag ur PSP-recensionerna.

God of War Chains of Olympus

Förutom striderna, som fungerar nästintill perfekt och är väldigt roliga, så finns det också en del problemlösning. Till stora delar är den banal. Dra ett block ovanpå en tryckkänslig platta, tryck in en staty i en hållare eller vrid en spak för att sätta igång någon mekanik. Problemlösningen blir väldigt sällan intressant, med undantag för ett ljusstrålepussel som involverar speglar. Det händer också att det är rent ut sagt frustrerande, som när man ska hitta en vägg med en spricka i för att komma vidare eller fatta att det öppnas en gång som man inte kan se på skärmen när man drar ut en vägg.
   En del simmande, plattformshoppande och klättrande blir det också, men det är ingenting som känns nödvändigt. Jag antar att de är med som andningspauser från striderna, men jag saknar snarare slaktandet än att jag hittar någon njutning av ett lugnare tempo.
Från cool till träig
Handlingen berättas i diverse mellansekvenser med krystade röster och dialoger. Serien kommer undan sågklingan med nöd och näppe eftersom jag gillar att det utspelar sig i den grekiska mytologin, men det är inte bra. När vi mitt i alltihop plötsligt ska förväntas känna något för Kratos dotter och fru så är det berättarteknik på dagisnivå och jag längtar tillbaka till striderna. Det finns en scen med Kratos och hans dotter på en äng som jag verkligen gillar, men annars är det smått patetiskt. Det är nog meningen att man ska tycka Kratos är en riktigt cool kille, men jag tycker mest han är träig och tråkig.
god-of-war-origins-collection-playstation-3-ps3-1307432543-004
Kratos är inte direkt spelvärldens djupaste karaktär, men hans raseri och tjurskallighet fungerar som billig ursäkt till handlingen.
Klimax
Chains of Olympus stegras effektivt under äventyrets gång och efter 4-5 timmar är det riktigt coolt att slåss med alla vapen och uppgraderingar man fått tag på. Varenda strid är en njutning och kontrollen sitter vid det här laget perfekt. Jag är inställd på ett toppbetyg i mötet med en svår boss som kräver ett antal försök innan jag kommer vidare. Då tar spelet plötsligt slut. Fem timmar och trettio minuter långt. När spelet är som absolut bäst och jag precis börjat bli varm i kläderna och bara vill ha med så når jag ett snopet slut.

God of War Ghost of Sparta

Chains of Olympus bjöd enbart på strax över fem timmars speltid. Ghost of Sparta är ett något längre spel och jag klockade in på strax under åtta timmar första genomspelningen. Detta är klart godkänt och temposättningen gjorde att spelets livslängd kändes lagom. Det ska dock sägas att spelet på normal svårighetsgrad är på tok för lätt för den som spelat tidigare delar i serien så de av er som är veteraner bör börja på svårighetsgraden Hard.
   För den som verkligen gillar att sparka mytologisk stjärt ger högsta svårighetsgraden en rejäl utmaning som förlänger speltiden.
god-of-war-origins-collection-playstation-3-ps3-1307432543-006
Det märks naturligtvis att det inte är utvecklat till Playstation 3, men visar å andra sidan vilken kraftfull pryl PSP är.
Kompetent tillägg
God of War: Ghost of Sparta är på alla sätt ett kompetent tillägg i serien. Med en handling som bör ge dig mellan åtta och tio timmars speltid, utmaningar att ta del av när du är klar och flera svårighetsgrader om du vill skryta med dina spelfärdigheter så får du definitivt mer för pengarna denna gång.
Vi fick spelet av Nordisk Film.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
a9a8ae99418dd29c8e3647e28e592620
Utgivare
SCEA
Utvecklare
Ready at Dawn
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2011-09-16
Sammanfattning
plus
  1. Kontrollen
  2. Striderna är riktigt roliga med många attacker
  3. Stegras mot ett coolt klimax
  4. Bossfighterna
  5. Mytologin
minus
  1. Stundtals korkad problemlösning
  2. Onödigt plattformshoppande
  3. Handlingen är dåligt berättad
  4. Kratos är träig
8

Slutsats

De två Playstation Portable-spelen God of War Ghost of Sparta och God of War Chains of Olympus har fått uppdaterad grafik, ljud och 3D-stöd och släpps som en samling till Playstation 3 för ungefär 450 kronor. De handlar om spartanen Kratos som blir en bricka i de grekiska gudarnas brutala maktkamp. En bricka som dock inte låter sig knuffas runt hur som helst. Det är väldigt hårdkokt, blodigt och tonårsgrabbigt, men vinner på en utmärkt kontroll och smarta strider. Det är inte lika grafiskt imponerande som God of War III till Playstation 3, men håller hög klass och är väl värt en genomspelning för alla som gillar genren.
#inlineditbutton