Dream Trigger 3D
Skrevs 2011-08-17 09:48:00 av P-A Knutsson
Det bästa och sämsta med 3D
När Dream Trigger 3D startas dyker en lång informationstext upp som förklarar vad som ska göras. Spelmekaniken liknar till stor del en vanlig arkadskjutare sedd från ovan, en så kallad "top down"-skjutare, i samma anda som exempelvis Geometry Wars och Super Stardust HD. Jag skumläste halva informationstexten och hamrade sedan förbi resten av förklaringen. Så svårt kan det ju inte vara. Sex sekunder senare stirrade jag med förvånad blick på en Game Over-skärm.
Ögon på näsan
Grunden i Dream Trigger 3D är mycket enkel; lägg ut en sorts ljudbomb på den undre skärmen, bomber som sedan slår ut kamouflagesystemet hos de fiender som är i närheten. Därefter är det bara att skjuta ner de nu synliga fienderna på den övre skärmen samtidigt som du undviker deras attacker.
   Det låter enkelt, och är väl egentligen det, men Dream Trigger 3D är hysteriskt svårt. Det är kaos på skärmen från första sekunden och trots att jag gick igenom informationstexten ordentligt tog det många Gamer Over-skyltar innan jag lyckades besegra den första bossen.
   Efter ett tag hade jag dock lärt mig vad som skulle skjutas, plockas upp och undvikas, vilket gjorde banorna något enklare att klara av – även om dödsfall fortfarande inträffade regelbundet. Spelet är som sagt riktigt svårt, något som inte blir bättre av att det bara finns en svårighetsgrad.
Häftigt och ordinärt på samma gång
Trots den höga svårighetsgraden kämpade jag vidare. Dels eftersom denna recension skulle bli ganska meningslös annars, men framförallt för att jag faktiskt hade hyfsat kul. Spelet är inte häpnadsväckande på något sätt, men bilden och ljudet skapar en häftig audiovisuell upplevelse som gör att Dream Trigger 3D sticker ut något från alla andra "top down"-skjutare.
   Annars finns det inte mycket som utmärker sig här. I kampanjen låses nya banor upp som alla går ut på i stort sett samma sak, och när en bana är avklarad kan den spelas igen för poängjakt. Därutöver finns det ett tvåspelarläge där det gäller att både samla poäng och akta sig för den andra spelarens attacker.
dreamtrigger3d031
Spelets 3D-effekt är ruskigt läcker, men även väldigt jobbig.
En effekt av ondo
För att återgå till grafiken påminner Dream Trigger rent visuellt en hel del om Q Entertainments skapelser Rez, Child of Eden och Lumines. Bakgrunden består av abstrakta silhuetter, medan spelaren kontrollerar ett sikte vars utseende varierar mellan ett regelrätt sikte eller någon insektsliknande figur. Tillsammans med 3D-effekten skapas psykedeliskt ögongodis som är svårt att inte tappa hakan över.
   Tyvärr kommer även en del ögon ramla i golvet eftersom spelets kontroll och upplägg ställer till en del problem för 3D-effekten. Dels störs effekten av det konstanta tryckandet på den undre skärmen och dels blir det jobbigt för ögonen att ställa om sig när man ibland behöver slänga ett öga på den undre skärmen för att se vart fienden är. Slutligen gör 3D:n det lite svårare att se vad som ska skjutas och vad som ska undvikas.
   Tidigare har jag överlag inte haft några problem med 3D-effekten på 3DS, men i Dream Trigger 3D lyckas jag aldrig vänja mig vid den – vilket är trist eftersom spelet ser ruskigt läckert ut med det magiska djupet.
Inte värt sitt pris
Att den audiovisuella upplevelsen i Dream Trigger 3D är magnifik går inte att förneka. Tyvärr är 3D-effekten inte tillräckligt genomtänkt och stör spelmomentet stort. Med andra ord bör spelet köras utan 3D-effekten påslagen, vilket gör att det hela mest blir ett helt ok tillskott i en överfull genre.
   Det stora problemet med Dream Trigger 3D är dock priset. De övriga spelen, förutom Child of Eden, som nämnts i den här texten säljs digitalt för runt en hundralapp, medan Dream Trigger 3D för tillfället kostar cirka 400 kronor. När spelet har hittat till den oundvikliga reakorgen är det dock väl värt en titt trots bristerna.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
boxshot_uk_large
Genre
Shooter
Utgivare
Namco Bandai
Utvecklare
Art Co.
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2011-07-15
Sammanfattning
plus
  1. Magnifik 3D-effekt
  2. Grafiken
  3. Ljudet
  4. Bra grundkuncept
minus
  1. Spelförstörande 3D-effekt
  2. Onödigt svårt
  3. För dyrt
  4. Inget som utmärker sig
5

Slutsats

Dream Trigger 3D är en "top down"-skjutare som påminner om en blandning av Lumines och Rez. Det som utmärker sig mest är den häftiga 3D-effekten, en effekt som dessvärre inte är särskilt genomtänkt utan gör spelet både svårt och jobbigt att spela. Med 3D-funktionen avstängd är spelet måttligt underhållande, men det blir ändå aldrig något mer än ett helt ok tillskott i en överfull genre.
dreamtrigger3d011
dt3
dt2
dt1
#inlineditbutton