Insanely Twisted Shadow Planet
Skrevs 2011-08-03 16:34:00 av Erik Hansson
En oblyg kopia som trots brister är lätt att rekommendera.
Ett av årets hittills bästa nedladdningsbara spel är enligt mig Pixeljunk Shooter 2 till PS3. Insanely Twisted Shadow Planet kan enkelt beskrivas som det närmsta Xbox 360-ägare kommer Q Games pärla.
insanelytwistedpixelplanet
Hemsk skuggvärld
Precis som Pixeljunk Shooter 2 är Insanely Twisted Shadow Planet en sidoscrollande rymdskjutare med gott om problemlösning och tecknad grafisk stil. Här är det dock en mörkare och hemskare värld som målas upp. Ett grottsystem infekterat av små och stora skuggvarelser. Vissa är ettriga och jagar efter ditt rymdskepp så fort det är i närheten. Andra är stora bossar som kräver taktiker för att besegras.
Dåligt menybeslut
Ditt skepp utrustas undan för undan med fler mackapärer. Ett kanontorn, en griparm och en sköld till exempel. Griparmen kan lyfta klippblock eller dra i vissa saker och används flitigt i spelets problemlösning. I takt med att du hittar fler vapen blir dock spelets dummaste designbeslut uppenbart. Fyra föremål kan kopplas till A, B, X och Y, men när du får fler måste du gå in i en meny varje gång du ska byta utrustning och det måste ibland ske ofta.
Fast på grund av fel utrustning
I stort sett hela spelvärlden består av grottsystem och precis som i Pixeljunk Shooter finns det till exempel områden med is och undervattenbanor. Här och var är sparpunkter utplacerade som låter dig starta om när ditt skepp sprängts av för många träffar.
   Jag råkade dock vid ett tillfälle ut för en väldigt irriterande bugg. Vid en sparpunkt precis utanför en mindre boss trycktes jag automatiskt in i ett angränsande rum så fort jag började om. Jag hade dock inte hittat rätt utrustning för att komma vidare från rummet vilket gjorde att jag inte kom någonstans. Det var bara att börja om från början av spelet igen eftersom det inte går att ladda från äldre sparfiler/sparplatser.
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-1299752874-053
Även om det är ganska kort så varieras spelet ständigt och upplevs därför ganska intensivt.
Scannern hjälper bara delvis
De som vill bli serverade allt på ett silverfat kommer troligtvis att bli frustrerade under genomspelningen. Det händer ofta att jag inte riktigt vet hur jag ska ta mig vidare. Även om det finns en scanner som ger ledtrådar om hur vissa föremål kan användas så räcker det inte alltid till och då återstår bara att lära sig via misstag eller att leta efter alternativa vägar.
   Detta till trots är svårighetsgraden ganska låg och många problem är riktigt smarta när lösningen väl infinner sig.
Fantasifulla skepnader
Insanely Twisted Shadow Planet är mysigt, över lag välgjort och har en väldigt snygg design. Inte minst fienderna är fantasifulla skapelser som ständigt överraskar mig i sina nya skepnader. Det finns gott om saker att leta efter för den som vill uppleva allt, men också ett någorlunda tydligt huvudspår som pekas ut på kartan för den som snabbt vill klara spelet.
   Ett flerspelarläge som är en ganska enkel poängjakt finns för de tävlingslystna, men det är inget jag fastnade för. Den utvecklingstiden hade de kunnat lägga på att fixa gränssnittet och buggtesta lite noggrannare.
Oblyg kopia
Jag gillar Insanely Twisted Shadow Planet och kan rekommendera det varmt trots dess ganska klumpiga brister, men det går inte att komma ifrån att det är en oblygt försök att kopiera det betydligt bättre Pixeljunk Shooter.
Vi fick spelet av Fuel Cell Games.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
0dddd1e8739a1159d4469a997b30af41
Genre
Action,Sidscrollande
Utvecklare
Fuelcell
Plattform
Xbox 360
Release
2011-08-03
Sammanfattning
plus
  1. Väldigt skön design
  2. Mysig ljudbild
  3. Smarta problem
  4. Unik upplevelse
minus
  1. Klumpigt utrustningssystem
  2. Ibland svårt att veta vad som ska göras
  3. Något kort
  4. Går att fastna så att omstart krävs
7

Slutsats

Jag är väldigt svag för den lilla genren sidoscrollande rymdskjutare med stort fokus på problemlösning. Pixeljunk Shooter är genrens lysande stjärna och Insanely Twisted Shadow Planet är egentligen bara en blek kopia. Den utsökta designen, fantasifulla fienderna och smarta problemen gör dock att det är lätt att rekommendera. Det är nära en åtta, men är något för kort och den olösliga buggen jag råkade ut för sänker betyget.
Bilder
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-002
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-006
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-008
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-012
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-016
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-017
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-018
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-019
insanely-twisted-shadow-planet-xbox-360-020
#inlineditbutton