Kortspel på App Store
Skrevs 2011-07-26 18:50:00 av Erik Hansson
Det finns några alternativ till Magic the Gathering på App Store. Vi går igenom tre av dem.
Med tanke på hur perfekt det är att spela kortspel i stil med Magic The Gathering och Pokémon på smartphones och surfplattor är det märkligt hur pass få det finns. De digitala affärerna är som gjorda för att sälja kortpaket och skärmarna kan lätt visa både korten i detalj och spelplanen med hyfsad (utmärkt på surfplattor) överblick.
tcg_420
Det finns dock några alternativ för den kortspelssugna och även om inget av dem är fantastiskt så finns det många timmars underhållning att hämta för små pengar.
tcg_ascension
Ascension: Chronicles of the Godslayer
Pris: 39 kronor
Ascension är egentligen inte så komplicerat, men det är väldigt annorlunda mot andra kortspel och tar därför tid att sätta sig in i. Här delar båda spelarna på samma kort som ligger på bordet och drar en ny hand varje runda. Utifrån de kort du får upp kan du attackera varelser på bordet eller köpa dem och lägga dem i din korthög. På detta sätt kan du planera vad du kan spela ut för kort de kommande rundorna. Vinner gör den spelare som haft ihjäl flest monster från bordet.
   Det är inte helt lätt att förstå i början och det tar lång tid innan jag ens inser att det finns taktiker.
tcg_acension_2
Det gäller att lista ut vilka kort som är viktiga att ta bort från bordet och vilka som inte motståndaren ska få tag på.
Förutom att möta datormotståndare på löpande band går det att spela mot andra spelare online, men det verkar inte vara speciellt många som spelar Ascension så det kan vara svårt att hitta motståndare.
Tyvärr är korten i spelet väldigt fula och det gäller även menyer och bakgrunder. Det kanske hade gått att ha överseende med om resten av spelet var superbt, men det är det inte. Jag gillar att det har en unik idé och det är ganska roligt att spela, men eftersom det varken går att samla på kort eller köpa kortpaket så tappar jag intresset efter några timmar.
Betyg: 6 av 10
tcg_kardcombat
Kard Combat
Pris: Gratis (se nedan)
Det usla namnet till trots rymmer Kard Combat ett riktigt bra, snabbt kortspel utvecklat med hjälp av Magic the Gathering-skaparen Richard Garfield. Här är upplägget betydligt mer lättfattat. Du och motståndaren har fem olika element som ni hämtar magipoäng från. Varje runda får du kasta en magi som antingen kan vara en varelse eller en besvärjelse. Varelser läggs ut på en av sex rutor framför dig och anfaller sedan motståndaren automatiskt på nästkommande tur.
tcg_kardcombat_1
Kard Combats snabba tempo och okomplicerade system gör det till ett lämpligt kortspel för nykomlingar till genren.
Det går att blockera fiendens varelsers attacker med egna varelser för att förhindra skador på spelarens egen hälsa. Alla varelser har för det mesta någon form av specialförmåga och det finns gott om olika kort att hålla reda på. Men eftersom grundsystemet är så enkelt blir det aldrig speciellt komplicerat.
Själva spelandet går i kampanjen ut på att besegra datormotståndare i olika torn. För varje besegrad fiende låses något kort eller föremål upp som ger en fördel inför nästa strid. Simpelt, men funktionellt. Det finns också ett multiplayerläge som jag tyvärr inte lyckats ansluta till.
Kard Combat har över lag snygg stil på korten och ett smart och tydligt gränssnitt. Det är dessutom gratis att testa stora delar av spelets inledning innan du betalar för ytterligare våningar av tornen. För 22 kronor har du betalat för hela spelet och för 75 kronor kan du låsa upp alla kort på en gång så att du är redo att gå multiplayer-matcher.
   Jag saknar möjligheten att köpa kortpaket och att anpassa kortlekarna, men Kard Combat är ett smart och fräscht kortspel som alla kortnördar borde testa.
Betyg: 8 av 10
tcg_shadowera
Shadow Era
Pris: Gratis (se nedan)
Shadow Era är det mest traditionella kortspelet som finns på App Store. Här har du dina olika kortlekar som du gör i ordning genom att lägga till och ta bort kort och om du vill förbättra dem måste du köpa kortpaket. Kortpaketen innehåller både vanliga, ovanliga och sällsynta kort och för 38 kronor får du ungefär sex kortpaket. Är du en storspelare kan du gå in med 149 kronor och då få 27 paket.
tcg_shadowera_2
Att köpa kortpaket med okända kort i är en av kortspelandets höjdpunkter. Det har åtminstone Shadow Era förstått.
Spelandet är någorlunda bekant för alla som spelat Magic, men känns ändå både unikt och genomtänkt. Varje spelare har en hjälte med en förmåga och en livsmätare. Det finns flera olika hjältar som du kan använda i dina olika lekar. I början av varje match drar spelarna varsin hand och får sedan inleda varje omgång med att offra ett kort från handen för att lägga till sina resurser. Det är dessa resurser som används för att frammana varelser eller magier varje runda.
Dina kort kan både skada fiendens varelser och fiendens hjälte och den som till slut besegrat den andra hjälten har vunnit. I kampanjen leder en seger till guld och erfarenhetspoäng som kan användas för att köpa kort i ganska långsamt takt.
Det är uppenbart att Shadow Era framför allt är inriktat på matcher online mot andra motståndare. Det är inte så kul i långa loppet att möta datorn, men online mot mänskligt motstånd blir det ofta väldigt spännande matcher där det förvisso är ganska svårt att vinna mot de som plöjt ner många timmar och dollar i sitt spelande. Det kan också bli väldigt långa matcher mellan jämna motståndare.
Menyn är lite klumpig, men korten är snygga och gränssnittet i striderna är funktionellt och inte alltför problematiskt.
   Shadow Era är för dig som är ute efter ett traditionellt kortspel och är inriktad på flerspelarläget.
Betyg: 8 av 10
Alla spel fungerar på både Iphone och Ipad, men de är lättare att överskåda på Ipad.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
#inlineditbutton