The Legend of Zelda Ocarina of Time 3DS
Skrevs 2011-06-16 12:17:00 av Erik Hansson
Den fjärde utgåvan av den tolvåriga klassikern har fått en del förbättringar. Men är det tillräckligt?
Ocarina of Time till N64 är enligt Gamerankings det mest hyllade spelet någonsin. Kanske lite överdrivet, men det är ingen tvekan om att det är en fantastisk klassiker. Så pass bra att mjölkningen det utsatts för nästan är förståelig. 3DS-utgåvan är nämligen den fjärde i ordningen på den fjärde konsolen efter N64, Gamecube och Wii (där det finns för nedladdning för ungefär 100 kronor).
zelda420
Nyheter värda en omspelning?
Om du tidigare spelat Ocarina of Time är det lite tveksamt om det här är värt dina pengar igen. Det är förvisso klart förbättrat grafiskt, framför allt när det gäller karaktärer och fiender. Dessutom är föremålshanteringssystemet betydligt smidigare när allt sköts på pekskärmen. Utvecklarna Grezzo har också gjort om det fruktade vattentemplet så att det blivit tydligare. Därutöver finns ett boss-läge och den spegelvända och svårare versionen av spelet kallad Master Quest.
En trevlig bagatell
Ocarina of Time handlar i korta drag om att den skogslevande lillkillen Link ska rädda prinsessan Zelda och kungariket Hyrule från Ganondorfs onda planer. Lillkillen växer dock upp under spelets gång för att kunna fullfölja sitt öde att stoppa Ganondorf. Det finns en del ljusglimtar i berättelsen, men över lag är den mest en trevlig bagatell.
Originalet härmat
Istället är det i spelandet som Ocarina of Time briljerar. Att det är tolv år gammalt och håller än idag säger kanske framför allt något om hur långt före sin tid spelet var, men också hur bra idéer är tidlösa till och med i spelvärlden. Ocarina of Time är fullproppat med bra idéer, smarta detaljer och kluriga pussel. Ibland kommer jag på mig själv med att tänka att jag "sett det här förr" innan jag inser att jag snarare sett andra spel härma Ocarina of Time i efterhand.
Föråldrade hjälpmedel
Links äventyr blandar mysiga promenader i vänliga byar med kniviga tempel vars problem måste lösas utan nutidens ständiga hjälpmedel. För om det är något som känns föråldrat så är det att transportsträckorna är fler, många pussel är något oklara och kräver både testande och tänkande. Dessutom finns det väldigt mycket hemligheter som många kommer missa under en normal genomspelning.
   Det är inte ovanligt att du efter några minuters springtur kommer fram till ett ställe där du får reda på att du först måste ha en grej från andra sidan världskartan. Så hänsynslöst var det 1998. Det är inte heller ovanligt att ett problem känns olösligt till du tänker utanför den numera standardiserade hjälpboxen.
Följer en guide
Jag får erkänna att jag ibland tar fram denna utmärkta guide för att inte missa några av spelets många gömda godbitar och för att över huvud taget förstå vart jag ska ta vägen för att lösa problemet jag ställts inför. Det känns förnedrande och lösningen är sällan så svår som jag tror, men guiden besparar mig åtminstone ibland onödiga omvägar.
Störst i sin tid
För mig har inget spel någonsin varit större för sin tid än det första Legend of Zelda till NES. Men som nummer två på listan tror jag att Ocarina of Time hamnar. Det rymmer så extremt mycket bra idéer att det egentligen bara är andra delar i Zelda-serien som är i närheten.
   Det går inte heller att bortse från den fantastiska musiken. Det är ingen slump och inte bara av nostalgiskäl som det anordnas hela konserter med Zelda-musik. Det är inte många spel någonsin som kommer nära.
Klassiker värd sin mjölkning
Det är vissa problem med kameran, gyrofunktionen är verkligen inte optimal och jag irriterar mig ibland på hur vissa delar av spelet är oklara. Men det är petitesser. Ocarina of Time är ett av de bästa äventyrsspelen någonsin och det här är den bästa versionen av spelet. Det må ha mjölkats hårt de senaste åren, men om något är värt att mjölkas är det denna klassiker.
Vi fick spelet av Bergsala.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
legend_of_zelda_ocarina_of_time_3d
Genre
Action,Äventyr
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2011-06-17
Sammanfattning
plus
 1. Stort och fantasirikt
 2. Mängder av olika fiender
 3. Kluriga pussel
 4. Föremål på pekskärmen
 5. Grafiken är förbättrad
 6. Musiken
 7. Tempot
minus
 1. Osmidig gyrokontroll
 2. Ibland hänsynslöst
 3. Vissa transportsträckor
 4. Finns för en fjärdedel av priset för nedladdning till Wii
9

Slutsats

Nintendo har redan släppt Zelda-äventyret Ocarina of Time till N64, Gamecube och Wii. Den här versionen är snyggare, har fått 3D, ett läge med boss-utmaningar och en ny svårare version kallad Master Quest. Det som är mest imponerande med Ocarina of Time är dock hur bra det står sig fortfarande, 12,5 år efter lanseringen. Få spel har sedan dess bjudit på ett så välgjort och fantasirikt äventyr. Samma spel till fyra konsoler må vara en mjölkning utan dess like, men Ocarina of Time är väl värt klassikerstämpeln och bör upplevas. Åtminstone en gång.
Bilder
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds011
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds008
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds009
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds010
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds1294740552013
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds1294740552014
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds1294740552015
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds1294740552016
thelegendofzeldaocarinaoftimenintendo3ds1294740552017
#inlineditbutton