Thor - God of Thunder
Skrevs 2011-05-13 13:30:00 av P-A Knutsson
Sega fortsätter misshandla Marvels hjältar
I filmens värld har Marvels seriehjälte Thor överraskat positivt. I denna digitala speltappning blir det dessvärre snabbt uppenbart att all form av positiv överraskning ligger djupt begraven under lat design och hemska buggar. Thor God of Thunder är helt enkelt den värsta typen av filmlicensskräp.
Kopiera och klistra in
Innan jag skriver en recension brukar jag ta en titt på vem utvecklaren är och vad de har gjort förut. I det här fallet ligger Liquid Entertainment bakom utvecklingen, en studio vars senaste spel var det medelmåttiga actionspektaklet Rise of the Argonauts. Efter ett tiotal minuters spelande av Thor blir det nästan löjligt uppenbart hur mycket som har kopierats från deras tidigare titel.
   Båda spelen bygger på den välkända Unreal-motorn, vilket vanligtvis skapar relativt snygga men väldigt stela miljöer. I Thor är miljöerna tyvärr mer stela än snygga, och det hela påminner mest om en högupplöst version av ett mediokert PS2-spel. I många fall kan det grafiska räddas av bra design, men inte ens där är Thor i närheten av att få godkänt. Vissa miljöer och karaktärer må se häftiga ut, men överlag faller allt platt och imponerande eller stilfulla detaljer saknas helt.
   Trots det enkla yttre lyckas skärmuppdateringen halta betänkligt vid ett flertal tillfällen. Därutöver hittas stela animationer och karaktärer som renderas på skärmen först någon sekund efter att en scen har startat. Thor är ett rejält snedskott både vad gäller teknik och design med andra ord.
Hamra på knappen
Även det spelmässiga påminner starkt om argonauterna, eller en dålig God of War-klon om man så vill. Sönderslagna föremål lämnar efter sig olikfärgade sfärer som bland annat kan användas till att uppgradera olika stridsförmågor. Ett system som känns igen vid det här laget, men som ändå skapar en känsla av taktik och karaktärsutveckling.
   Tyvärr faller allt samman på grund av usla strider som helt saknar kontroll och finess. Det finns en hel del (onödigt tillkrånglade) attackkombinationer, men för det mesta är det bäst att bara hamra lite slumpmässigt på knapparna. På grund av den usla kameran och sega kontrollen är det dessutom ingen större idé att försöka spela taktiskt och planera i vilken ordning fienderna ska besegras. Istället räcker det med att dra styrspaken åt närmaste fiende och hoppas på det bästa.
screen4_large
Så här snyggt är såklart spelet aldrig på riktigt.
Jag förstår vad som händer!
   En komponent som däremot utmärker sig positivt är handlingen, även om den såklart egentligen inte är något att lyfta ögonbrynen över. Storyn är väldigt simpel och berättas slarvigt i illa producerade sekvenser. Dessutom har röstskådespelarna antagligen tagit skådespelarlektioner via barnprogram.
   Det positiva är att handlingen är nyskriven för detta spel, vilket gör att det för första gången i ett filmlicensspel faktiskt går att förstå vad som händer. Dessutom lyckas berättelsen baka in många karaktärer och miljöer från serievärlden utan att det känns alltför krystat. Det finns helt enkelt en väldigt god tanke bakom handlingen, men utförandet lämnar tyvärr mycket att önska.
Ännu ett misslyckande
Thor God of Thunder. Ett häftigt namn på ett mindre häftigt spel. Att förbättra sina färdigheter är kul, och striderna glimmar till ibland. Dessutom är ett par miljöer häftiga. Men nej. Det mesta i Thor är trasigt. Dessutom är det fruktansvärt tråkigt att spela. Att helt utan finess hamra igenom fiendehög efter fiendehög är en plåga som inte ens de största Thor-fasen bör utsätta sig för.
   Problemet är antagligen inte att Liquid Entertainment är en usel utvecklare, utan det är snarare en snäv utvecklingstid som är boven i dramat. Hur som helst så får Thor ställa sig i skamvrån tillsammans med Hulken och Iron Man gånger två, medan Sega fortsätter misshandla Marvels hjältar.
Vi fick spelet av PAN Vision.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
258ba303fbd6372cb21c75dd2775e756
Genre
Action
Utgivare
Sega
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Nintendo DS, Nintendo 3DS, Wii
Prisjakt
Release
2011-04-29
Sammanfattning
plus
  1. En hel del olika attacker
  2. Kul att förbättra Thors krafter
minus
  1. Fult både tekniskt och designmässigt
  2. Tråkiga och röriga strider
  3. Buggigt
3

Slutsats

Thor God of Thunder är en actiontitel som är ett ypperligt exempel på vad som är fel med filmlicensspel. Spelet är tråkigt, fult och helt intetsägande. Vissa saker glimmar till ibland och utbudet av attacker imponerar, men vad spelar det för roll när det är plågsamt istället för underhållande att hamra igenom fiendehögarna.
screen1_large
screen2_large
screen3_large
#inlineditbutton