Virtua Tennis 4
Skrevs 2011-05-06 07:41:00 av Joel Andersson
Kan Virtua Tennis 4 peta ner Top Spin 4 som årets tennisspel?
Top Spin 4 kallades det bästa tennisspelet hittills i vår recension, ett epitet som för några år sedan var relativt självskrivet åt Virtua Tennis. Sega AM3 har åter tagit befäl för utvecklingen av Virtua Tennis 4 och har satsat lite extra på rörelsekontroller, 3D-grafik och ett nytt karriärläge. Även om det fortfarande finns element som Virtua Tennis utför bäst så är ändå den övergripande känslan att serien passerat sina största glansdagar.
vt4_420
Berg-och-dalbana
År 2000 skrev Sega historia med Virtua Tennis till Dreamcast, baserat på arkadversionen av Power Smash i Japan. Det kallas ofta det bästa tennisspelet genom tiderna (betygssnitt på 92% på metacritic) och finns i regel med på topplistor över de bästa spelen genom tiderna. Även uppföljaren (2002) kom upp i samma siffror men sen gick fyra år till Virtua Tennis 3 anlände till PS3 och 360. Det lyckades inte riktigt leva upp till hajpen från föregångarna och detta var tyvärr ett nedåtgående trend när senare Virtua Tennis 2009 passerade relativt obemärkt. Förmodligen var inte heller Sega tillräckligt nöjda då nu nästa spel fått titeln Virtua Tennis 4 (VT4) som för att markera att detta är den regelrätta uppföljaren.
Djokovoc_v_Roddick_Hard3
En av de bästa sekvenserna i tennis är när man lyckas spela sig till ett smashläge.
Vinnande kontroll
Enkla kontroller har alltid varit ett signum för serien och lyckligtvis gäller det fortsatt för VT4 med bara en egentlig nyhet. Som vanligt hittar vi överskruv, slice och lobb bland de fyra huvudknapparna medan cirkel nu också används till en ny form av superslag. Väsentligen kommer varje spelare med en egen spelstil, till exempel volley-, grundslag-, backhand- eller servespecialist. Spelar man på ett sätt som gynnas av ens spelstil kan man fylla upp en mätare som till slut låter en avlossa ett superslag i slow motion. I regel tar det ett par game för att ladda upp mätaren så det gäller att välja sina lägen, både vad gäller viktiga poäng och i vilken situation man befinner sig under spelet. Är man trängd så blir superslagen snarare något som håller liv i bollen än en garanterad poäng.
   Jämfört med tidigare VT-spel så är också tajming i löpningarna viktigare och håller man ner en knapp längre så får man hårdare slag. Till skillnad från VT3 så kan man nu lyckligtvis ladda upp slagen under tiden man springer. Även servarna är lite känsligare, som i VT2009, och det kräver lite tid innan man hittar de rätta vinklarna.
   Sega har skyltat med Move-stöd och motsvarande rörelsekontroller på de andra stora formaten vilket jag tyvärr inte själv kunnat testa. De intryck jag läst ger blandade omdömen fast de flesta verkar tycka att traditionell handkontroll i slutändan är att föredra.
Kunde sett bättre ut
Kontrollens enkelhet i kombination med spelarnas många hisnande rörelser gör att arkadkänslan som alltid funnits i serien är bibehållen även i VT4. Några steg mot mer realism har i vilket fall tagits när nu spelarna inte längre slänger sig som fotbollsmålvakter eller utför andra konster i samband med vartannat slag. Däremot är det fortfarande enkelt att göra snygga smashar förutsatt att man lyckas spela sig till ett läge.
   Grafiken kunde överlag dock fått vara några strån vassare. Så som spelarnas svett ser ut nu hade det varit bättre att strunta i den effekten helt och hållet exempelvis. Det är inte heller så snyggt att det motiverar alla sekvenser mellan bollarna som man därmed bara småirriterat trycker förbi. För den som har möjlighet finns stöd för 3D och kanske kan det bättra på avståndsbedömningen en del.
   Ljudmässigt är det bättre med någorlunda verklighetstrogna ljudeffekter (förutom några lustiga spelarstön) och musiken är renare än vad man brukar höra från japanska arkadbaserade spel.
England_2
Karriärläget löper över fyra säsonger och var av dem avslutas med en (icke-licenserad) Grand Slam-turnering.
Brädspelsupplägg
Karriärläget har gjorts om från grunden men nyheterna lär troligen tas emot med blandad förtjusning. För det första så är det ganska begränsade valmöjligheter när man skapar sin karaktär, som dessutom ser allt annat än realistisk ut när den öppnar munnen i mellansekvenserna.
   Man placeras sedan på en spelplan, med ett antal biljetter på hand som fungerar som en tärning och anger hur många markörer man kan flytta sig framåt. Så fort man använt en biljett så får man en ny slumpmässigt. Vissa av markörerna låter dig träna och få erfarenhetspoäng genom att klara av minispel som kan gå ut på att skjuta sönder tallrikar, rädda kycklingar från tennisbollar eller spela tennis med bomber utan att den ska smälla på din sida. Spontant så känns det som att det är något sämre variation på minispelen jämfört med VT3 och sen är det tyvärr fortfarande så att dessa är de enda utmaningarna som belönar en med erfarenhetspoäng. Att spela träningsmatcher eller turneringar ger dig alltså bara stjärnor och pengar. Stjärnor behöver man tillräckligt många av för att nå spelplanens delmål, de fyra Grand Slam-turneringarna. Andra sätt att få stjärnor är att gå till markörer som symboliserar välgörenhetsuppdrag och autografskrivning.
   Det finns också en del markörer där dåliga saker inträffar, till exempel att man tappar kondition, men det finns butiker i vilka man kan köpa hjälpbiljetter för pengar. Tappar man för mycket kondition bör man söka sig till markörer som laddar upp den samma.
Rom ska byggas på en dag
Ju fler stjärnor man har desto högre upp hamnar man på världsrankingen. När man väl spelat alla Grand Slam-turneringar är ens omgång över och man kan inte samla mer stjärnor utan dessa nollställs till ett eventuellt andra varv. Det tar lite udden av karriärläget att det ska gå så pass snabbt att gå från ingenting till i bästa fall världsetta (motsvarande ett år i verkligheten). På grund av upplägget hoppar också svårighetsgraden en del mellan löjligt enkel till nästan omöjlig beroende på vad man lägger fokus på mellan varje Grand Slam.
   Förhoppningsvis kan det komma att dyka upp mer seriösa rankingtävlingar online senare men tyvärr, på grund av pågående Playstation Network-problem, har jag inte kunnat utforska vad onlineläget har att erbjuda.
   Utöver karriär- och onlinelägena hittar vi även ett arkadläge, träningsmatchläge och ett partyläge i menyn. Partyläget utgörs väsentligen av liknande minispel som de i karriärläget.
virtuatennis4playstation3ps3028_396014917
Arkadupplägget i VT4 är underhållande och lätt att komma in i, men kanske inte tillräckligt realistiskt för de som brinner för tennis.
Inte det definitiva tennisspelet
Virtua Tennis 4 gör mycket rätt men också en del fel. Det är fortfarande lysande för en spelkväll med vänner tack vare sitt enkla arkadupplägg och kontrollen är nästan felfri förutom att den någon gång inte tycks uppfatta ens kommandon. I sina bästa stunder är också karriärläget något man kan sjunka in i men det hade varit önskvärt med lite mer realism vad gäller tiden det borde ta att gå från sist till världsetta på rankingen och längre matcher än standarden på bäst av 3 game.
   Slutligen så kommer troligen alla som uppskattat tidigare Virtua Tennis även kunna känna sig hemma i fyran, men titeln som bästa tennisspel innehas nog för närvarande av Top Spin 4 med sitt mer realistiska upplägg.
Vi fick ett exemplar av spelet från PAN Vision.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
969bb2c78415294c947a266a02678528
Genre
Sport
Utgivare
Sega
Utvecklare
Sega AM3
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, Wii, Playstation Vita
Prisjakt
Release
2011-04-29
Sammanfattning
plus
  1. Känslan på planen
  2. Superslagen
  3. Enkel kontroll
  4. Bra ljudstämning
minus
  1. Grafiken kunde vara vassare
  2. Pendlande svårighetsgrad
  3. Hade hoppats mer på karriärläget
  4. Få licenser
7

Slutsats

Virtua Tennis 4 är ett bra spel att ha i hyllan när det är dags för en spelkväll i goda vänners sällskap tack vare enkelheten i kontrollen och arkadkänslan på plan. Grafiken ligger inte i toppskiktet däremot är atmosfären i övrigt riktigt bra. Karriärläget är underhållande men svårighetsgraden pendlar mycket och realismen kan ifrågasättas. Det når inte upp till Top Spin 4 men Virtua Tennis 4 tar i vilket fall lite revanch från det anonyma Virtua Tennis 2009.
Bilder
virtuatennis4playstation3ps3028
virtuatennis4playstation3ps3030
virtuatennis4playstation3ps3029
virtuatennis4playstation3ps31297159493064
virtuatennis4playstation3ps31297159493065
virtuatennis4playstation3ps31297159493062
virtuatennis4playstation3ps31297159493063
Djokovoc_v_Roddick_Hard7
Djokovoc_v_Roddick_Hard8
Monfils2
usa
virtuatennis4playstation3ps3029_2364104593
virtuatennis4playstation3ps3030_2517013316
#inlineditbutton