The Sims Medeltiden
Skrevs 2011-04-03 22:17:00 av Gustaf Lénberg
Ett aningen stapplande steg i en ny intressant riktning för The Sims.
Det var en dag som alla andra i kungariket Erathor. Hans högsta höghet Argentus avnjöt björngryta till frukost och spenderade sedan morgonen med att jaga i skogen intill slottet. Han återvände hemåt vid lunch för att hålla hov och underteckna ett nytt lagförslag innan han besökte den lokala smeden för att diskutera dennes förväxling av brandsäker och brandfarlig sköld - ett misstag som hans höghet inte funnit särskilt underhållande när han dagen innan försökt dräpa den drake som upptäckts i en närliggande grotta.
header
Välkommen till forntiden
The Sims: Medeltiden utspelar sig som namnet antyder i en medeltida värld. De överdrivna animationerna och halvrealistiska inredningarna återvänder, med ett helt nytt bibliotek. Slott, tavernor och trollkarlstorn finns med och även ett skräckinjagande monster för monarken att mata med stråtrövare. Det har lagts ned tid på att göra detta till ett eget spel och inte bara en smaksatt expansion. Set finns få tecken på genvägar annat än vissa återanvända växter och texturer. Kartorna är lite i det mindre laget, men på grund av bristen på fordon är detta nog lika bra.
Högre makter tar över
Handlingen i The Sims: Medeltiden är enkel nog. Spelaren iklär sig rollen av en gudalik varelse som sett människorna (eller, ja, Sims) misslyckas totalt med att ta hand om sig själva efter att de lämnats att ta ansvar för sin egen utveckling. Detta är sannolikt en liten nick till den bristande AI:n i tidigare Sims-titlar där de digitala små personerna hade en förmåga att sätta eld på sig själva så fort man tittade bort. Denna världs högre makt kommer till slutsatsen att det som behövs är goda förebilder; hjältar som kan leda massorna och få dem att leva mer ordnade och produktiva liv. Spelarens uppgift blir därmed att "inspirera" dessa hjältar och på så vis hjälpa mänskligheten på rätt köl. Vägen till att ordna saker för detta aningen aningslösa folk är tyvärr både lång och stundom frustrerande.
Screenshot3
Urvalet kläder är mindre i Medeltiden än i The Sims 3, men det finns fortfarande plats för lite kreativitet
Mer målinriktad medeltid med mystisk mekanik
Till skillnad från sina föregångare är Medeltiden uppbyggt kring ett antal kampanjer som låses upp i takt med att specifika mål uppfylls. Den första kampanjen agerar inledning och presenterar spelaren för hjältesystemet och uppdrag - de två grundstenarna. Hjältar fungerar som avatarer för spelaren och används ensamma eller i grupp i de uppdrag spelaren väljer. Deras förmågor utvecklas i takt med att de tjänar erfarenhetspoäng och högre nivåer ger tillgång till nya hantverksrecept och högre dagslön. Hjältar kan också utrustas med diverse verktyg, vapen och rustningar för att förbättra oddsen i arbete och strid.
   Uppdrag i sin tur är små berättelser som är uppdelade kring diverse uppgifter. Olika uppdrag behöver olika hjältars inblandning och i många fall ges spelaren friheten att välja vilken klass som skall delta i ett visst skede. Uppdragets handling är märkbart annorlunda för olika hjälteklasser; en riddare dräper draken, medan en handelsman kanske föredrar att förhandla fram en lösning. Denna variation är trevlig och genomtänkt, men mindre genomtänkt är det faktum att man bara får spela varje uppdrag en gång, vilket innebär att man behöver börja om från början för att få se en annan infallsvinkel till problemet.
   Värst är det när man ännu inte låst upp vissa klasser och de därmed inte är tillgängliga som val. Man får helt enkelt finna sig att antingen vänta med uppdraget eller spela en av de klasser som står erbjudna. Specifika byggnader behövs för varje klass av hjälte och dessa kostar resurspoäng, som förtjänas genom att klara av uppdrag. Problematiken blir därmed uppenbar: uppdrag måste klaras av för att nya klasser och uppdrag skall bli tillgängliga. Valfriheten är inte så stor som man först tror.
Screenshot6
Smidet av nya vapen och rustningar hjälper riddare med utrustning och smeden med inkomst
Vardagen gör sig påmind
Under uppdragens gång så använder sig hjältarna av sina klassförmågor för att uppfylla uppdragsmål samtidigt som de också tar ansvar för sitt dagliga arbete. Smeden behöver kanske reparera ett svärd, prästen hålla gudstjänst och monarken skriva ett fredsfördrag. Dessa små ansvarstaganden har alla en tidsbegränsning och hjältar som inte hinner med blir deppiga och okoncentrerade. Detta är farligt, då spelarens förmåga att hålla hjältarna fokuserade betygsätts löpande i en liten mätare till vänster på skärmen. Fylls mätaren upp blir belöningarna vid uppdragets slut bättre, faller den för mycket så går man till och med miste om flera belöningar. Detta system ser intressant ut vid första anblick, men mätaren går upp ganska långsamt vilket leder till att man ibland måste göra uppdragen långsamt för att låta den hinna nå högre nivåer. Att spela snabbt och effektivt straffar sig bokstavligen i längden eftersom en mer sävlig takt leder till bättre belöningar. Inte den bästa livslektionen, minst sagt.
Gott omdöme leder till flott kungadöme
När ett uppdrag är avklarat belönas spelaren med resurspoäng för nya byggnader, hjältarna med erfarenhetspoäng och pengar och kungadömet får poäng i fyra olika områden; säkerhet, kultur, kunskap och hälsa. Hålls poängen i dessa områden hög så mår kungadömet bättre och små bonusar blir tillgängliga under framtida uppdrag. Låter spelaren poängen i något område förfalla så börjar negativa effekter smyga sig in och jobbet blir svårare. Poängförfallet är lite flytande och det leder alltför ofta till att man behöver spela uppdrag man helst hade undvikit bara för att snabbt få upp poängen i ett område.
Screenshot7
En drake i en mörk grotta? Mer sannolikt än vad man tror...
Riddarna av det kantiga bordet
Trots spelets alla nya idéer finns många saker som saknas från tidigare Sims-titlar. Mest märkbart är förlusten av byggnadsläget. I tidigare Sims-titlar har mycket av underhållningen för vissa legat i att konstruera kreativa hus för sina Sims, men i Medeltiden är alla byggnader förfabrikerade och placeras bara ut för en bestämd resurspoängskostnad. Att inreda dessa byggnader är inte heller nämnvärt intressant, då de kommer färdigutrustade med allt nödvändigt. De enda riktiga utgifterna ligger i sängar och ornamentation, men med det ofta begränsade lediga utrymmet i varje byggnad är det svårt att hitta plats för prylar man vill ha. Något annat som Sims-veteraner kommer irritera sig på är att behovs- och färdighetspanelerna nu är borttagna; bara hunger och sömnbehoven är kvar. Eftersom färdigheterna inte visas är man inte heller säker på vad man kan eller inte kan göra innan man klickat sig fram i menyerna, vilket är ganska onödigt.
För deprimerad för att ha kul
En annan aspekt av spelet som irriterar är de dödsspiraler som uppstår då en hjälte börjar må dåligt. Låg fokus innebär att oddsen att lyckas med uppgifter sjunker och att misslyckas med uppgifter straffas ofta med ännu mer sänkt fokus. Det tar inte lång tid innan mätaren är röd och hjälten börjar skrika och gorma över sin oförmåga att plocka blommor. När det nått så långt finns det inte mycket att göra annat än att vänta och hoppas att betyget inte faller för mycket innan man återhämtat sig. Om mätaren hinner nå botten så betyder det i princip att man måste maska maximalt när hjälten lugnat ned sig för att betyget skall ges tid att bättras på.
Screenshot10
Även en kung blir trött på sitt jobb ibland, inte minst i ett sådant repetitivt spel
Svärdet som fastnat i stenen
The Sims: Medeltiden är ett spel som har många goda idéer men som lider av halvdålig implementering av flertalet av dem. Misstag har begåtts redan på designstadiet och sedan slagit rot överallt, vilket leder till många små irritationsmoment i vad som annars är en ganska trevlig spelupplevelse. Grafik och kontrollschema är båda oklanderliga, då grundstommen kommer från The Sims 3 och haft ett antal expansioner på sig att förbättras. Motorn börjar visa ålderstecken, men i ett spel som detta är avancerad grafik knappast det viktigaste. Humorn finns kvar och är klart bättre presenterad än i många av föregångarna. Det hela blir till slut bra, men inte mer. Ett par små ändringar skulle göra underverk, men som det hela presenteras för spelaren finns det långt kvar att gå.
member_male

offline Gustaf Lénberg

Utbildad journalist och webbutvecklare med ett brinnande intresse för digital underhållning. Började min spelkarriär på Atari 2600 och har sedan dess konsumerat över 1 000 titlar på olika pl...
b2ab0413e8b90f1246bae3748bdea5ff
Genre
Simulator
Utgivare
EA Play
Utvecklare
The Sims Studio
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2011-03-24
Sammanfattning
plus
  1. En helt ny tidsålder att utforska
  2. Bra medeltidskänsla och passande ny mekanik
  3. De olika hjältarna ger variation i spelandet
  4. Kul att vara kung eller drottning
minus
  1. Knasigt betygssystem som belönar lathet
  2. Varje hjälte är för avgränsad
  3. Inte lika mycket frihet som i föregångarna
  4. Inget enkelt tillgängligt friläge
  5. Flera små irritationsmoment staplas på varandra
7

Slutsats

Ett bra försök som lyckas med mycket men tyvärr också slarvar med viktiga aspekter. Ett par veckor extra på designstadiet hade gjort mycket för att förbättra helheten, men spelet är fortfarande en av de bättre titlarna under namnet The Sims.
Bilder
tsmcastle
tsmduel
tsmstocks
lessimsmedievalpc015
lessimsmedievalpc016
lessimsmedievalpc017
lessimsmedievalpc018
lessimsmedievalpc019
lessimsmedievalpc1294150631020
lessimsmedievalpc1294150631021
lessimsmedievalpc1294150631022
lessimsmedievalpc1294150631023
lessimsmedievalpc1294150631024
lessimsmedievalpc1294150631025
TheSimsMedievalthesimsmedieval14982831555312
simsmedieval1
simsmedeltid
lessimsmedievalpc1297499751029
lessimsmedievalpc1297499751030
lessimsmedievalpc1297499751031
lessimsmedievalpc1297499751032
lessimsmedievalpc1297499751033
lessimsmedievalpc1297499751034
lessimsmedievalpc1297499751035
#inlineditbutton