Lego Star Wars III: The Clone Wars
Skrevs 2011-04-01 12:58:00 av Erik Hansson
Ännu ett rutinjobb i Legofabriken hos Travellers Tales?
Traveller's Tales måste vara spelvärldens mest bekväma utvecklare. För sex år sedan klämde de ur sig ett oväntat bra legospel om Star Wars. Sedan dess har de fortsatt skapa legospel där i stort sett bara varumärkena bytts ut. Star Wars blev Indiana Jones, Batman, Harry Potter och nu Star Wars igen. Vem kan egentligen klandra dem? De har ju ständigt fått ganska bra betyg och sålt bra.
legosw3_420
Återupplev tv-serien
Lego Star Wars III bygger på de animerade tv-serierna om Clone Wars. Här har Obi-Wan Kenobi och Anakin Skywalker huvudrollerna tillsammans med diverse kloner, Yoda och andra jedis. Det är ett visst plus om ni sett tv-serierna eftersom en del scener vinner på igenkänningshumor. Själv har jag sett lite för lite av dem, men spelet lyckas faktiskt göra mig lite sugen på att se dem.
   Mellansekvensernas innehåller alltid lite humor i slapstickgenren. Det ramlas och folk får saker i huvudet. Allt med tydligt minspel och en ganska barnslig stil. Jag får dock erkänna att jag skrattat en del emellanåt.
Häng på bryggan
Kommandobryggan på ett rymdskepp fungerar som en slags hub. Här kan man välja bana (alla banor kan spelas flera gånger), köpa enstaka specialförmågor eller nya spelbara karaktärer. Det är nästan roligast att spela om banorna i det fria spelläget där det är fritt fram att välja karaktärer. Då blir utmaningen att hitta alla gömda rum och allt som det går att samla på. Dessutom går det då att välja de lite coolare onda karaktärerna.
Spela vem du vill
En av de stora behållningarna är att det finns massvis av olika karaktärer: Obi-Wan, Anakin Skywalker, Yoda, Palpatine, Queen Amidala, R2-D2, prinsessan Leia och många andra.
   När som helst kan en till person hoppa in i på samma konsol och samsas om de figurer som för tillfället är tillgängliga. Det är naturligtvis det bästa sättet att uppleva spelet på och är perfekt för föräldrar och barn.
   Det går enkelt att byta mellan de olika figurerna för att utnyttja deras individuella färdigheter. Jedis kan till exempel använda kraften på utvalda föremål, droiderna kan öppna vissa dörrar och de flesta kan bygga ihop högar med lego till föremål.
legosw3_screen1
Jag minns fortfarande hur publiken jublade i biosalongen under Episod 3 när det visade sig att Yoda kunde fäktas bättre än de flesta. Det visar han prov på i Lego Star Wars 3 också.
En lätt match
Massvis av fordon från serierna har kastats in och förutom landfordon återkommer även rymdstrider. Dessa delar är inte lika lyckade som delarna till fots, men duger som variation.
   Det råder ingen tvekan om att målgruppen är bred när det gäller svårighetsgrad. Det går inte att dö helt. Det värsta som kan hända är att legofiguren faller i bitar för att sedan återuppstå igen. Att klara spelet är därför ingen större bedrift, men styrkan ligger i samarbetsläget och samlandet av legopengar, guldlegobitar och annat svåråtkomligt. Det finns massvis av hemligheter att låsa upp genom att återvända till banorna med nya karaktärer och för dig som gillar att jaga achievements/trophies så finns det en hel del att kämpa med.
En del brister
Det finns dock en hel del problem. Kameran är för det första inte bra. Det händer att den fastnar i hörn, vägrar visa det väsentliga eller bara är alldeles för inzoomad.
   Ett annat problem är att vissa banor är ganska tråkiga och dessutom förvirrande. Det är fler saker på skärmen samtidigt i trean och det är inte alltid så lätt att orientera sig och veta hur nästa rum nås.
   Sedan har vi AI:n, som sällan hjälper en och för det mesta bara är i vägen. Det händer att medhjälpare skjuter på dig eller att du själv plötsligt börjar spöa en kompis istället för att skjuta på anfallande fiender. Traveller's Tales har haft sex år på sig att fixa det här, men har knappt gjort ett dugg. Det enda som är förbättrat och som introducerades i Lego Indiana Jones är att skärmen delas upp när spelarna är långt ifrån varandra.
Realtidsstrategi
En annan nyhet är en slags realtidsstrategidel på stora slagfält där baser och vapen byggs upp för att besegra fiendens enheter (länk till film). Småkul efter den första halvtimmens förvirring och ett av få exempel på att utvecklarna faktiskt har lite nya idéer. Denna del är också lite kul mot en kompis.
Betyget pendlar
Slutbetyget har pendlat mellan en svag åtta och en sexa. Stundtals är det ett synnerligen charmigt och befriande simpelt actionspel som är riktigt kul för två spelare. Har ni inte kört igenom något av spelen tidigare och gillar Lego eller framför allt Star Wars är det garanterat värt ett genomspel.
   Men det finns också stunder som bara är plågsamt spelande för att komma till nästa bana eller ilsket svärande över irriterande buggar och kameraproblem. Det når till slut upp till en stabil sjua eftersom det är ganska prisvärt och kul för hela familjen och för det lättsamma samarbetsläget.
Vi fick spelet av Activision.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
0ed53d25822092058ee7bcae71aba84e
Genre
Action,Barn,Plattform,Äventyr
Utgivare
LucasArts
Utvecklare
Traveller
Plattform
Playstation 3, Wii, Xbox 360, Nintendo DS, Playstation Portable, PC
Prisjakt
Release
2011-03-25
Sammanfattning
plus
  1. Samarbetsläge
  2. Mängder av karaktärer
  3. Ganska innehållsrikt
  4. RTS-läget är i alla fall något nytt
  5. Hög igenkänningsfaktor för Star Wars-fans
minus
  1. En hel del buggar
  2. Kameran bråkar
  3. Lite onödiga transportsträckor
7

Slutsats

Traveller’s Tales har spottat ur sig charmiga spel uppbyggda av lego i sex år nu. Oavsett om det varit Batman, Indiana Jones, Harry Potter eller Star Wars har de gått ut på att slåss mot fiender, hoppa mellan plattformar, samla på saker och lista ut hur man ska komma vidare. Det senaste Lego Star Wars är inget undantag. Det är inte heller ett undantag från spelens ständiga problem med buggar, trassliga kameror och något tjatiga upplägg. Det är mysigt och kul att spela igenom tillsammans med någon och ett måste för Star Wars-fans med barnasinnet i behåll, men produktionen går på rutin. Dags för Traveller’s Tales att visa om de kan göra bättre ifrån sig.
Bilder
80025
Boss_Battle_Asajj_Titan_01
Boss_Battle_Asajj_Titan_05
Boss_Battle_Asajj_Titan_08
Boss_Battle_Asajj_Titan_011
Boss_Battle_Grievous_Bull_02
Boss_Battles_Weapons_Fac_02
Boss_Battles_Zillo_01
Boss_Battles_Zillo_04
Boss_Battles_Zillo_07
#inlineditbutton