Dreamcast Collection
Skrevs 2011-03-28 10:32:00 av Björn Pålsson
Sega bjuder på fyra gamla Dreamcastspel. Allt blir dock tyvärr inte bättre med tiden.
Det är tolv år sedan som Sega släppte sin sista konsol, Dreamcast. Jag köpte mitt exemplar på releasedagen och håller den fortfarande högt som konsol. Trots att Dreamcast aldrig blev någon storsäljare släpptes en handfull spel av hög kvalité. Därför borde det inte vara speciellt svårt att samla ihop ett gäng gedigna titlar till en samlingsutgåva. Sega befäster istället bilden av en utdöd och ratad konsol genom att släppa Dreamcast Collection.
DC_420
Fyra spel i ett
Spelen som Sega valt ut för att representera sin sista konsol är Sonic Adventures, Crazy Taxi, Space Channel 5: Part 2 samt Sega Bass Fishing. Urvalet känns inte så representativt för vilka spel som var populära till Dreamcast. De tre senare spelen har också en klassisk arkadkänsla vilket inte är fel i sig men det bidrar till att det känns snålt för spelaren. Det är förvisso inte helt lätt för Sega att plocka fram massvis av egna produktioner då många av mina egna favoriter som Power Stone och Soul Calibur är utgivna av andra spelstudios. Men det försvarar knappast denna svaga samling.
Segas maskot tar täten
Först ut är Sonic Adventures som var ett av releasespelen till konsolen. Då var spelet ett sätt att lansera konsolen med snabba och intensiva banor som rent spelmässigt var otroligt simpla. Själva äventyrsdelen där den blåa igelkotten Sonic skall ta sig runt i en avskalad stad för att hitta vidare höll inte måttet då och har heller inte blivit bättre med tiden. Behållningen finns i ett visst mått av nostalgi samt några få banor där Sega visar vad spelet skulle kunna vara.
dreamcastcollectionxbox3601299078228035
Crazy Taxi är samlingens behållning
Taxin tar första pris
Crazy Taxi var däremot hyllat till Dreamcast och tog ett enkelt konceptspel från arkadhallarna in i spelarnas vardagsrum. Detta enkla men ack så beroendeframkallande spel går i princip ut på att plocka upp taxikunder och köra dem så snabbt som möjligt till sin destination. Arkadkänslan finns kvar, men här har däremot den ursprungliga musiken som bestod av Bad Religion och The Offspring fått stryka med. Förutom musiken är det dock det spel i samlingen som klarat föråldringen bäst, mycket tack vare det enkla konceptet.
Rytmiskt med Micheal
Nästa titel är kanske det märkligaste valet. Space Channel 5: Part 2 släpptes aldrig till Dreamcast utanför Japan och tillhör den tidigare generationen av dansspel. Det gäller att rytmiskt trycka in rätt knappkombinationer för att få poäng och dansar brallorna av sina motståndare. I rymden. Tillsammans med gästspel av ”Space Michael Jackson”.
   Visst är kombinationen mellan rytm och kombinationer rätt klurig och underhållande men detta känns väldigt gammalt. Charmen försvinner efter en stund och livslängden är väldigt kort.
dreamcastcollectionxbox3601299078228064
Det blir smärtsamt tydligt att Sonic inte gillar widescreen
Sega Bass Fishing får skämmas i vassen
Sist ut i samlingen är Sega Bass Fighing. Det gäller helt enkelt att på tid fisk upp så stora fiskar som möjligt. Mervärdet ligger i att lära sig olika drag och slå sina fiskerekord. Kontrollen är enkel, det gäller bara att hålla rätt fart på sitt drag och hitta stora fiskar under ytan. När det nappar får du tydliga instruktioner om åt vilket håll du ska vinkla ditt spö och om linan spänns för hårt. Många minns säkert fiskespökontrollen som fanns som tillbehör till Dreamcast. Det känns som att Sega visste redan då att det krävdes mer än bara spelet i sig själv för att underhålla. Detta blir smärtsamt påtagligt i samlingens bottennapp.
Snålt och föråldrat
Dreamcast Collection faller platt redan på valet av sina fyra spel där Crazy Taxi egentligen är det enda som håller någorlunda godkänd nivå. Att spelet dessutom inte är optimerat på något sätt för widescreen och högre upplösning förstärker bara känslan av att detta är ett försöka att tjäna enkla pengar utan att lägga ner något arbete. Resultatet blir bara ovärdigt en konsol som faktiskt hade bra saker att komma med.
Vi fick spelet av PAN Vision.
  • member_male
    Dante Recensionen kunde inte ha blivit anno... 2011-03-30
IMG2020

offline Beats

Björn heter jag, pluggar och bor i Stockholm. Är en allätare av spel som spelat så länge jag minns.
9895b77d0f149a38f7f5d0bd217941bc
Genre
Samling
Utgivare
Sega
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Sammanfattning
plus
  1. Crazy Taxi underhåller en stund
minus
  1. Ointressanta titlar
  2. Fyra spel känns knappast som en samling
  3. Inte anpassat för Xbox 360
  4. Kort livslängd
4

Slutsats

Sega levererar inga guldkorn när de skall samla ihop fyra titlar från sin sista konsol. Dreamcast Collection är mer en sorglig dödsruna än en nostalgifylld spelfest. Spelen känns gamla, inaktuella och har inte förbättrats inför sitt återtåg. Det känns snarare som ett sätt att mjölka ur lite pengar ur ett välkänt varumärke. Trist Sega.
dreamcastcollectionxbox3601299078228089
dreamcastcollectionxbox3601299078228053
dreamcastcollectionxbox3601299078228024
dreamcastcollectionxbox3601299078228021
dreamcastcollectionxbox3601299078228014
#inlineditbutton