Rayman 3D
Skrevs 2011-03-27 15:52:00 av P-A Knutsson
Ett återbesök till Raymans andra äventyr, denna gång i 3D.
1999, 2000, 2001, 2002, 2005, 2010 och nu 2011. Det är årtalen som ett eller flera Rayman 2-spel har haft release. Inte ett spel i Rayman-serien, utan just Rayman 2. För att göra det hela ännu mer absurt kan det nämnas att det Rayman 2 som släpptes 2005 var ett releasespel till Nintendo DS. Den konverteringen var dock allt annat än lyckad, så det är en revanschsugen Rayman som äntrar 3DS-scenen.
En gammal goding
När Rayman 2 för första gången hittade ut ur Ubisofts kontor mottogs det med hyllningar och kallades ett av de bästa plattformsspelen i 3D. När jag nu återigen styr den arm- och benlöse filuren genom välkända passager är det lätt att förstå varför. Trots att tidens tand har tagit ett rejält bett i vissa detaljer är äventyret både charmigt och underhållande.
   I plattformsspel från den här tiden brukar både kamera och kontroll spöka en hel del, men Rayman klarar det mesta med bravur. Under det varierade äventyret får den franske hjälten bland annat hoppa, klättra, svinga sig i flygande öglor, åka vattenskidor och flyga i vindtunnlar.
   Oavsett vad som görs fungerar kontrollen vanligtvis klanderfritt, något som bådar mycket gott inför kommande 3D-plattformare på formatet. Att styra kameran med styrkorset och Rayman med den analoga spaken som sitter ovanför är däremot inte helt lyckat. Lyckligtvis sköter sig kameran oftast helt ok på egen hand.
Hemska vatten
Men som sagt, det märks att över tio år har passerat sedan den ursprungliga releasen. Det har hänt väldigt mycket med plattformsgenren på senare åt, och att tvärdö av en vattendroppe på tån är inte godtagbart längre. Likaså när Rayman får hjärtstillestånd av att komma åt en vägg i vissa moment. I spelets vattenfyllda nivåer får jag dessutom en påminnelse om varför jag för många år sedan fick panik av undervattenssektioner i spel. Nu är i och för spelet ändå relativt lätt tack vare frekventa checkpoints och ett oändligt antal liv, men vissa moment är helt enkelt alltför föråldrade.
Screen02_289887937
Trots sin ålder känns Rayman 2 oväntat fräscht och varierat.
Häftiga effekter i gammal grafik
Något annat som inte har åldrats med värdighet är grafiken. Jag skulle inte kalla spelet fult, men förhoppningsvis klarar 3DS betydligt mer än så här. Rayman i sig ser bra ut, men miljöerna är hopplöst odetaljerade och platta. Att spelet har vissa problem med skärmuppdateringen är därför oförsvarbart.
   På pluskontot hamnar 3D-effekten som används på ett riktigt häftigt och passande sätt. Effekten tillför egentligen inte spelandet något, men banorna får ett läckert djup som gör att spelvärlden känns lite mer levande.
Håller än
Trots sexan till höger är Rayman 3D min personliga favorit bland releasespelen till 3DS. Det är ett välfyllt äventyr fullt med charm och ett antal härliga nivåer. Tyvärr märks det i vissa avseenden mer än väl att spelet har mer än tio år på nacken. Nintendos 3D-maskin borde även kunna måla upp bättre grafik och skapa bättre ljud än det som hittas här. Eftersom Raymans andra äventyr ändå lyckas underhålla och charma är spelet väl värt en genomspelning.
Vi fick spelet av Ubisoft.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
Rayman3Dfront
Genre
Plattform
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
Ubisoft Casablanca
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
Våren 2011
Sammanfattning
plus
  1. Stort och underhållande äventyr
  2. Välfungerande kontroll
  3. Väldigt charmigt
  4. Häftig 3D-effekt
minus
  1. Ganska dassig grafik
  2. Dödligt vatten
  3. Vissa föråldrade moment
  4. Många laddtider
6

Slutsats

Det är lätt att förstå varför Rayman 2 hyllades vid sin första release för 10 år sedan. Men plattformsgenren har utvecklats en hel del sedan dess, något som blir extra uppenbart i denna 3D-version. Tack vare sin charm och underhållningsvärde är äventyret fortfarande väl värt en genomspelning, men förhoppningsvis får vi se betydligt bättre plattformsspel till 3DS inom en snar framtid.
Bilder
Screen02
Screen04
Screen05
Screen07
#inlineditbutton