Top Spin 4
Skrevs 2011-03-26 19:55:00 av P-A Knutsson
Efter nästan tre års frånvaro gör Top Spin en rejäl comeback.
När det kommer till tennisspel har Segas arkaddoftande Virtua Tennis-serie varit min personliga favorit sedan många år tillbaka. Även om jag uppskattade det större speldjupet som hittades i Top Spin-spelen, höll jag fast vid Virtua Tennis eftersom det helt enkelt var roligare att spela. I Top Spins fjärde del har dock 2K Czech tagit ett kliv närmare lättillgängligheten – vilket visar sig vara ett genidrag.
Det gamla vanliga
Inledningsvis ser Top Spin 4 ut som alla andra tennisspel. Det går att spela singel- eller dubbelmatcher för upp till fyra spelare. För de som vill ha ett mer partyvänligt upplägg finns det även ett King of the Hill-alternativ där matchvinnaren får stå kvar och möta nästa utmanare. Därutöver finns det ett karriärläge för ensamma spelare som är ute efter en djupare och mer utmanande tennisupplevelse.
Från nolla till stjärna
Det första som ska göras i karriärläget är att skapa en tennisspelare. En oväntat avancerad karaktärsskapare står till spelarens förfogande och alltifrån storlek på näsan till färg på skorna kan bestämmas. Självklart går det även att bestämma namn, ålder, kön och kroppsbyggnad på sitt blivande proffs.
   När en karaktär väl är skapad slussas spelaren vidare till ett enkelt tidsschema som visar vilka matcher och turneringar som finns tillgängliga. Efter varje match erhålls erfarenhetspoäng, som sedan kan spenderas på att förbättra ens spelare inom tre huvudområden: serve och volley, offensivt baslinjespel, samt defensivt baslinjespel. Beroende på vilken inriktning man väljer att förbättra höjs ett antal förbestämda grundvärden. Det går med andra ord inte att utveckla sin skapelse helt fritt, vilket jag snarare tycker är positivt eftersom det leder till en mer balanserad karaktär.
   En intressant funktion i karriärläget är möjligheten att anställa tränare. Skillnaden mellan de olika tränarna är speciella bonusegenskaper som fås om ett antal specifika måls uppfylls. Enbart en tränare kan vara anställd åt gången, så tidigare hoptjänade egenskaper försvinner om tränaren byts ut. Däremot återfås egenskaperna direkt om tränaren återanställs.
   Karriärläget i Top Spin 4 är med andra ord ovanligt genomtänkt, men inte häpnadsväckande. Istället är det kontrollen som utmärker sig.
bborg
Vi svenskar får nöja oss med Björn Borg, vilket är riktigt trist med tanke på en viss Söderlings framgångar.
Kontroll eller kraft
I Top Spin 3 var kontrollen ett tvåeggat svärd som dels gav ett spelmässigt djup, men även skapade en brant inlärningskurva. Denna fyra fortsätter på många sätt i samma spår, men med mer logisk knapplacering och framförallt en riktigt bra tennisskola.
   I grunden är kontrollen egentligen inte alltför svår. De fyra actionknapparna används för olika typer av slag, men beroende på hur länge knappen hålls in blir slaget precist eller kraftfullt. Med hjälp av axelknapparna går det även att utföra stoppbollar eller extra hårda slag. Dessutom är det viktigt att tima knapptryckningarna rätt för att få bollen dit man vill.
   I grunden är kontrollen som sagt relativt lätthanterlig, men i en matchsituation där allt måste användas blir det snabbt klurigt. Därför rekommenderas en tur till den nämnda tennisskolan stort.
Spela tennis på lektionstid
I detta träningsläge hittas en stor mängd övningar som förklarar alltifrån enkla grundslag till avancerade tekniker. Det tar ett bra tag att beta igenom allt, men är väl värt mödan för alla som vill få ut mer av sitt digitala tennisspelande. Det går utmärkt att spela Top Spin 4 utan att lära sig varenda funktion, men det är när de mer avancerade slagen används som spelet glänser.
   Tyvärr är vissa instruktioner otydliga, vilket gör det svårt att förstå vad som egentligen ska göras. Detta är extra uppenbart om man spelar med Move-kontrollen eftersom rörelserna inte förklaras alls. Så även om rörelsekontrollen i sig fungerar dugligt är den onödigt svåranvänd.
   Efter besöket i träningsmenyn tog det oroväckande nog inte många matcher innan jag utklassade datorn stort på den normala svårighetsgraden. Efter att ha höjt svårighetsnivån två snäpp blev dock förhållandet det motsatta. Istället för snabba och enkla poäng blev det långa och mycket roliga bolldueller som jag förlorade större delen av. De fem svårighetsgraderna bådar med andra ord gott för att både nybörjare och klasspelare vill ha en passande utmaning. Om man ändå tycker att datorn är för lättslagen kan det vara en bra idé att ge sig ut online.
slag
Det finns goda möjligheter att ställa in matchernas längd.
Spela tennis mot hela världen
För de som vill besegra hela världen i tennis finns det relativt goda förutsättningar här. Förutom att spela enstaka matcher och turneringar går att ta med sig sitt karriärläge online. Med andra ord möter man mänskligt motstånd och får erfarenhetspoäng precis som i enspelarläget.
   Överlag har onlinebiten fungerat dugligt för mig. När matcherna är igång har jag inte varit med om laggproblem, men ibland krävs det ett par försök att lyckas koppla upp sig mot en motståndare. Dessutom är folk i vanlig ordning duktiga på att försvinna ur ett spel när de ligger under.
En livlös och livfull inramning
Vad gäller spelets inramning är det en blandad kompott. Tennisstjärnorna ser bra ut och rör sig otroligt smidigt, medan publik, bollkallar och övriga levande ting mest påminner om en blandning av zombies och statyer. Dessutom låter ljudet stundtals fruktansvärt inklippt och opassande – ungefär som skratten i amerikanska sitcoms. Det luktar lite budgetspel. Lyckligtvis har det snålats in på rätt saker så det är lätt att se förbi problemen. Det är förhoppningsvis få som bryr sig om att funktionärer ser ut som en förstenad odöd när både känslan och utseendet på planen är nästintill perfekt.
Bäst hittills
Tack vare en genomtänk kontroll, fantastiska animationer och härlig bollfysik har 2k Czech lyckats skapa det bästa tennisspelet hittills. Top Spin 4 är inte perfekt, men vid sidan av bristen på licenser bland tävlingar och spelare kan det mesta förlåtas. Hur länge spelet får sitta kvar på tronen återstår att se, men mitt sug efter Virtua Tennis 4 blev i alla fall betydligt mindre.
Vi fick spelet av Nordic Game Supply.
 • avatarbody2
  emil Nu när man lirat en vecka tycker jag... 2011-03-27
  • DSC_0331
   P-A Knutsson (cmd) Jag har faktiskt inte haft några sä... 2011-03-27
   • avatarbody2
    emil Efter serve när ma... väldigt ofta. :( 2011-03-27
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
6d95741b0744bd49332f1cacff5f0325
Genre
Sport
Utgivare
2K Games
Utvecklare
2K Czech
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2011-03-25
Sammanfattning
plus
 1. Suveräna animationer
 2. Grym spelkänsla
 3. Kul karriärläge
 4. Genomtänkta kontrollektioner
 5. Bra förutsättningar för onlinespel
minus
 1. Inga överraskande spellägen
 2. Inramningen luktar budget ibland
 3. Relativt få licenser
 4. Ibland gör inte spelaren som man vill
8

Slutsats

Top Spin 4 är ett tennisspel som fokuserar på realism. Detta märks inte minst i kontrollen som till en början kan verka ohanterlig. Efter en sväng i det utmärka träningsläget faller dock bitarna på plats, och en briljant spelkänsla träder fram. Det finns en del irriterande brister, såsom relativt få spelare och tävlingar, men överlag är Top Spin 4 det bästa tennisspelet hittills.
Bilder
topspin4playstation3ps3007
topspin4playstation3ps3008
topspin4playstation3ps3009
#inlineditbutton