Nintendogs plus Cats
Skrevs 2011-03-22 11:04:00 av Erik Hansson
Gulligaste lanseringsspelet till 3DS. Är det bara för barnen?
Det är 5,5 år sedan det första Nintendogs kom ut. Nintendo hade kunnat släppa 2-3 spel i serien under den här tiden, men av någon anledning valde de att vänta på 3DS-lanseringen. Det verkar inte berott på att de jobbat med så mycket nyheter.
nintendogs420
Vet barn vad quenched betyder?
Precis som föregångaren är inte Nintendogs plus Cats lokaliserat på svenska. Något som är väldigt märkligt med tanke på att det är riktat mot barn. Det hade inte kostat mycket samtidigt som den engelska som finns kan vara klurig. Hur många barn vet vad "quenched" betyder?
Som att uppfostra en riktig hund
Det finns tre olika versioner av Nintendogs och eftersom de innehåller olika hundvalpar kan det vara värt att fundera ett tag innan ni slår till. Ni ser de olika versionernas raser här intill.
   Nintendogs plus Cats är ett spel i långsamt tempo och påminner nog en del om att uppfostra en riktig hund. Det går till exempel bara att lära en hund tre nya trick och att delta i sex tävlingar per verkligt dygn. Det är med andra ord ingen större vits att spela Nintendogs plus Cats mer än ungefär en timme om dagen.
nintendogscatstoypoodlenewfriendsnintendo3ds1297327401020
Grafiken är knappt märkbart bättre än DS-versionen även om 3D-effekten är ganska välgjord och inte är lika irriterande som i många andra 3DS-spel.
Pomeraniern Rudi
Du börjar med att gå till en kennel och väljer en hundvalp. Det finns nio raser och (senare tre kattraser) att välja mellan. Efter att du valt ut ditt blivande husdjur är det dags att bestämma dess namn. Det roliga med det är att det inte bara är att skriva in ett namn. Du måste också säga det högt för att spelet ska registrera din röst. På detta sätt kan sedan din hundvalp lyssna till sitt namn och komma springande om du ropar på honom eller henne.
   Efter min yorkshire terrier Dietmar i föregångaren valde jag en tysk pomeranian som fick heta Rudi. Därmed fortsätter min tradition att döpa hundarna efter tyska fotbollsspelare.
Katter ignorerar dig
Väl hemma med din nya familjemedlem kan omhändertagandet inledas. Genom att ge den kärlek, mat, motion och vatten trivs den och genom att öva på olika trick och leka med den lär den sig tillräckligt för att ställa upp i tävlingar. Dessa tävlingar är den viktigaste inkomstkällan i spelet och en förutsättning för att till exempel ha råd att köpa fler hundar. Det går också att köpa en katt, men de uppför sig som katter och är inte intresserade av att lära sig ligga på rygg på kommando eller gå i koppel. De är med andra ord inte alls lika interaktiva som hundvalparna och även om det är mysigt att se dem röra sig precis som katter så är deras medverkan i spelet en parentes.
Långsamt och frustrerande
Att ständigt behöva ge hunden mat och dryck, gå ut med den och hålla den allmänt nöjd gör tempot långsamt. När det roligaste är att ställa upp i tävlingar och att lära den nya trick är det lite frustrerande att det finns en gräns för hur många tävlingar och trickinlärningar den orkar med per dag. Det är inte kul att misslyckas i en tävling och veta att det tar ett dygn innan det går att försöka igen.
nintendogscatstoypoodlenewfriendsnintendo3ds1297327401024
Promenaderna hade kunnat få vara betydligt mer händelserika. Ett nytt alternativ är att ta med sig Nintendogs på en promenad. Då ger en stegräknare dig en belöning när du kommer hem och öppnar spelet igen.
Ligg, tigg och sitt
Trick lärs ut genom att visa hunden med pekpennan hur den ska röra sig och sedan sätta ett namn på tricket. Dessa trick används i lydnadstävlingarna där det blir viktigt att du valt tydliga namn till dina trick så att inte hunden missuppfattar dem.
   I en annan tävling ska din valp fånga en frisbee som du kastar iväg och sedan snabbt springa tillbaka med den. Stressigt, men ganska roligt.
   Den tredje och sista tävlingen går ut på att snurra in en lina lagom nära din hund som ska springa en bana snabbare än två motståndare. Spelets tråkigaste spelsätt.
Nyheter sedan sist
Det var inte helt lätt att upptäcka nyheterna sedan sist. Den mest uppenbara är naturligtvis 3D-effekten. Över lag fungerar den bra och irriterar inte lika mycket som i många andra spel. Men efter en halvtimme föredrar jag att spela med 3D-reglaget avstängt.
   En annan nyhet är att det inte själv går att rita upp promenadväg. Istället måste det dras i kopplet för att gå från din gata till staden, stranden, caféet, parken eller bergen. Det krävs lite mer aktivitet under promenaderna, men de är lika långtråkiga som i föregångaren.
   Hundvalpen hittar fortfarande paket på promenaderna, men nu innehåller de oftare småsaker som sedan kan kombineras till roligare föremål så som en helikopter eller en guldfiskskål. Eftersom det går att välja vilken sak som ska byggas så är det lite roligare än sist, men å andra sidan ännu långsammare.
   Det finns också småsaker som knappt märks. Hunden känner av om du lutar huvudet. AR-korten kan användas för att tillfälligt ge din hund kläder från Nintendo-spel. Några finesser för er som hittar andra Nintendogs-ägare i närheten har också lagts in, men över lag så är det en väldigt snål uppdatering av den över fem år gamla föregångaren.
Hälften tvång
Det roligaste i spelet är att tävla. Att få visa vad jag och min hundvalp lärt oss tillsammans. Det gav en viss stolthet när jag vann tricktävlingar med Rudi.
   Oavsett hur mycket jag låser upp eller hur många hundar jag köper så kommer jag inte ifrån att spelet känns som en märklig blandning av plikter och belöningar. Nog för att jag tvångsmässigt levlat i rollspel tidigare, men då har jag åtminstone oftast roligt under tiden. I Nintendogs plus Cats blir det sällan det. Efter att den inledande gullegull-känslan gått över känns spelet för mig som hälften tvång, hälften frivilligt engagemang. Det passar inte mig.
Vi fick spelet av Bergsala.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
nintendogscatsnintendo3ds1295451847019
Genre
Barn,Simulator
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2011-03-25
Sammanfattning
plus
  1. Gulligt
  2. Animationerna
  3. Hyfsad 3D-effekt
  4. Tävlingarna
  5. Röststyrningen
minus
  1. Inte på svenska
  2. Många plikter som inte är så roliga
  3. Kan nästan bara spelas en timme om dagen
  4. Tålamodskrävande
  5. Nästan inga nyheter
6

Slutsats

Sockersött spel om att ta hand om en hundvalp. Lär den trick, gå ut och gå med den och se till att den mår bra. Ställ upp i tävlingar och samla ihop pengar för att köpa nya hundar, föremål eller ny inredning. Det är ett spel för barn eller de med tålamod och som står ut med blandningen av långsamt tempo tvångsmässigt omhändertagande och roliga tävlingar. Jämfört med den 5,5 år gamla föregångaren har pinsamt lite hänt.
Bilder
nintendogscats3ds002
nintendogscats3ds003
nintendogscats3ds004
nintendogscats3ds005
nintendogscats3ds006
nintendogscatsnintendo3ds008
nintendogscatsnintendo3ds009
nintendogscatsnintendo3ds010
nintendogscatsnintendo3ds011
nintendogscatsnintendo3ds012
nintendogscatsnintendo3ds1295451847019
nintendogscatsnintendo3ds1295451953024
nintendogscatsnintendo3ds1295451953020
nintendogscatsnintendo3ds1295451953021
nintendogscatsnintendo3ds1295451953022
nintendogscatsnintendo3ds1295451953023
Raserna i de olika versionerna
French Bulldog & New Friends
French Bulldog
Shetland Sheepdog
Cavalier King Charles Spaniel
Chihuahua
Dalmatian
Yorkhire Terrier
German Shepherd
Siberian Husky
Basset Hound

Golden Retriever & New Friends
Golden Retriever
Shiba Inu
Beagle
Miniature Pinscher
Miniature Dachshund
Maltese
Great Dane
Pug
Cocker Spaniel

Toy Poodle & New Friends
Toy Poodle
Pembroke Welsh Corgi
Miniature Schnauzer
Boxer
Labrador Retriever
Shih Tzu
Jack Russell Terrier
Bull Terrier
Pomeranian
#inlineditbutton