Yoostar 2
Skrevs 2011-03-21 14:20:00 av P-A Knutsson
Vill du se en stjärna - se på... dig!
"Madness? This is Sparta!" Med hjälp av Move-kameran eller Kinect ger Yoostar 2 oss möjligheten att återuppleva en mängd klassiska filmscener, men denna gång med oss själva som huvudperson. Med över 80 scener från storfilmer som Forrest Gump, Casablanca och King Kong ser Yoostar 2 ut att vara det perfekta partyspelet för både filmfantaster och alla med skådespeleridrömmar. I alla fall i teorin.
Teoretiska teorier
Upplägget i Yoostar 2 påminner en hel del om Singstar. I partyläget hittas en scrollista där det bara är att välja och vraka bland 80 olika filmscener. Efter att ha valt en av dessa, som kan spelas av en eller två personer samtidigt, ska kameran först ta en bild på ett rum utan rörliga föremål och personer. Även spelarna måste gömma sig från kamerans öga. Därefter ska de blivande huvudpersonerna ställa sig inom de konturer som visas på skärmen.
   När själva filminspelningen drar igång syns spelarna på den plats där de riktiga skådisarna en gång fanns. Det går att röra sig utanför konturernas gränser, men bonuspoäng delas ut om posen är korrekt. Den huvudsakliga poängen ges dock ut för repliker som läses upp vid rätt tidpunkt och med ett passande tonfall.
   Spelet har även en hel del sociala funktioner, såsom möjligheten att ladda upp ens egenskapade filmscener online och betygsätta andra klipp. Sägs det i alla fall. Denna del av spelet var rejält buggig och det enda jag lyckades göra var att betygsätta klipp som jag inte kunde se. Att spara filmerna lokalt fungerade i alla fall utan problem.
ys4
De ljusförhållanden som spelet rekommenderar är det nog bara en strålkastare som kan ge.
Mitt första möte
Trots att upplägget lovade gott i teorin var det med en hög grad av skepticism som jag tog mig an Yoostar 2. Jag tycker idén är fantastisk och såg fram emot att testa spelet, men var skeptisk till att den tekniska biten skulle fungera. När jag drog igång min första scen och allt fungerade alldeles utmärkt blev jag därför lika överraskad som imponerad. Självklart såg jag inklippt ut och konturerna runt min kropp flimrade mer än lovigt mycket, men det var bara småsaker som lätt kunde ignoreras. Jag var ju en filmstjärna!
   Tyvärr sjönk min glädje som en sten redan vid nästa filminspelning. Jag skulle inta rollen som Shaun i den eminenta zombiekomedin Shaun of the Dead, men min Playstation Eye missuppfattade det hela och gav rollen till min badrumsdörr istället.
Tekniska bekymmer
På detta sätt fortsatte sedan mina spelpass. Jag lade antagligen ner mer tid på att finjustera omgivningen, såsom ljus från lampor och sol, ljudnivån och bakgrunden, än själva filminspelningen. Med för dåligt ljus, eller om något rör sig i bakgrunden, försvinner lätt kroppsdelar eller en stor del av själva filmklippet – vilket resulterar i en filmscen som bara består av färgglatt flimmer.
   Ett annat stort problem är rundgången av ljudet. Jag mixtrade med både mikrofonens ljudkänslighet och volymen på hemmabion, men lyckades ändå inte hindra spelet från att dela ut minuspoäng på grund av att spelljudet tolkades som felinspelade repliker.
   Tekniken i Yoostar 2 fungerar helt enkelt alldeles för dåligt för att spelet ska fungera dugligt för seriösa poängdueller. Spelet bör istället användas i rent underhållningssyfte och möjligheten att spela in bisarra filmklipp.
ys3
Att hitta på egna repliker är roligare än att spela ordentligt.
Bra idé, strulig teknik
Med helt perfekta förutsättningar vad gäller ljus, ljud och bakgrund lär Yoostar 2 vara en riktigt häftig spelupplevelse för alla som gillar film. Det är på spelträffar, mässor eller andra tillställningar med stort utrymme och bra ljussättning som Yoostar 2 kommer till sin rätt. I en mindre lägenhet är det tyvärr i stort sett omöjligt att få spelet att fungera tillfredsställande. Visst fungerar det halvdugligt för det mesta, men räkna med poäng som slumpas fram och kroppsdelar som försvinner.
   Fast även med dessa allvarliga brister lyckas Yoostar 2 ändå underhålla tack vare den unika idén. Att se sig själv i en favoritfilm framkallar ett stort fånleende och gapskratt från åskådarna. Däremot skulle jag rekommendera att vänta med ett eventuellt inköp tills titeln har ramlat ner i realådan.
Vi fick spelet av Namco Bandai.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
135fa64ad19cd47f4cad56ae7f08cec9
Genre
party
Utgivare
Namco Bandai
Utvecklare
Blitz Games
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2011-03-11
Sammanfattning
plus
  1. Kul att se filmklippen efteråt
  2. Bra filmval
  3. Kul idé
minus
  1. Stora tekniska problem
  2. Kräver mycket pill för att fungera vettigt
  3. Uselt poängsystem
5

Slutsats

Välj en scen, ställ dig i rätt pose och läs in replikerna med ett passande tonfall. Ungefär som Singstar, fast i filmens värld. Idén är riktigt häftig och när tekniken väl fungerar är resultatet både bisarrt och ruskigt underhållande. Tyvärr är just tekniken Yoostars akilleshäl och jag spenderade antagligen mer tid med att försöka få allt att fungera än att spela. Yoostar 2 fungerar helt enkelt bättre i teorin än i praktiken.
Bilder
32022Main_Menu_WM
32023My_Films_WM
32024Overview_WM
32025Privacy_WM
32026Quick_Play_WM
32027St_Monica_WM
32028Yoostar_Logo_Intro_WM
320051_360_English_300_Carousel_WM
320061_360_English_Meet_the_Fockers_Carousel_WM
320071_360_English_Terminator_Carousel_WM
320082_360_English_300_Choose_Scene_WM
320092_360_English_Meet_the_Fockers_Choose_Scene_WM
320102_360_English_Terminator_Carousel_Flip_WM
320113_360_English_300_Rehearsal_WM
320123_360_English_Meet_the_Fockers_Rehearsal_WM
320133_360_English_Terminator_Rehearsal_WM
320144_360_English_300_Choose_Role_WM
320154_360_English_Meet_the_Fockers_Frame_Up_WM
320164_360_English_Terminator_Choose_Role_WM
320175_360_English_300_Frame_Up_WM
#inlineditbutton