Pokémon Black
Skrevs 2011-03-11 10:03:00 av Marcus Grönskog
Femton års monstertränande firas i en ny regionen och med nya monster att hitta.
Game Freak introducerar den femte generationens bärbara äventyr i den nya regionen Unova. Spelmässigt känner vi igen oss, men när man tittar närmre märker man att Black and White har en massa nytt att bjuda på och inte bara fler monster att fånga.
420x2
En mer levande spelvärld
Introduktionen till varje nytt Pokémon-spel kan beskrivas med tre ord: eld, gräs eller vatten. Att välja sitt första monster är inte alltid helt lätt, men efter att ha valt den näpna och plaskblöta Oshawott beger jag mig ut på bekanta vägar, täckta av högt gräs med vilda pokémon och tränare att slåss mot.
   Den grafiska stilen är uppgraderad sedan tidigare versioner till Nintendo DS och innehåller fler mellansekvenser och kamerasvepningar än tidigare spel. För första gången är alla pokémon animerade och tillsammans med kameran som rör sig över slagfältet känns allt mer levande och dynamiskt än tidigare.
Bekant historia i ny förpackning
I den nya spelvärlden Unova, befinner man sig långt från tidigare regioner, som baserades på riktiga platser i Japan. Unova är istället en tolkning av New York och innehåller en del välkända landsmärken, såsom versioner av Brooklyn Bridge och Lower Manhattan. Här påbörjar man sin resa mot att fylla upp sitt pokédex med alla olika sorters pokémon. Enligt tradition har man åtta gym framför sig, innan man går mot de avslutande striderna hos elitfyran. Ett koncept som jag personligen tycker behövs fräschas upp, men som ändå fungerar.
   Utöver dessa gym står ondingarna i Team Plasma i fokus, vars mål är att befria alla pokémon från deras mänskliga förtryckare. Historien känns en gnutta mer engagerande än tidigare, tack vare sina smått filosofiska frågeställningar. Men annars är som sagt det mesta sig likt, på gott och ont.
pokemonbw_00b
Under trippelstrider och rotationsmatcher kan sex Pokémon delta samtidigt.
Nya, smarta funktioner
Har man inte spelat Pokémon på några år märker man snabbt flera smidiga och bra ändringar. Affärerna från tidigare spel har flyttat in i Pokémon Center och här man kan numera också göra byten över internet, en funktion som bara fanns tillgänglig i en särskild stad i tidigare spel. Man behöver heller inte oroa sig för att ens TM, som innehåller nya attacker och tekniker man kan lära sina pokémon, ska gå sönder efter en användning. Nu fungerar dessa hur många gånger som helst, vilket tillåter mer experimenterade än tidigare.
   Det är lite synd att stegräknaren pokéwalker inte fungerar till Black & White och att man inte heller kan låta ett monster gå bakom sig i spelvärlden.
Nya ansikten
Pokémon Black & White introducerar som sagt 156 nya monster och jag stöter bara på helt nya monster under spelets gång. Det finns alltså inte längre zubat-monster i varenda liten grotta jag besöker. Det känns fräscht och bidrar till känslan av att allt är nytt.
   En annan spännande grej är de växlande årstiderna i spelet. Som en naturlig utveckling från dag- och nattsystemet från tidigare spel, kan man finna olika monster under olika årstider. Men till skillnad från våra årstider byts årstiden ut varje månad i spelet. Vissa pokémon ska tydligen ändra form under olika årstider.
screenshot_nds_pokemon_black__white069
Det är gott om skyskrapor och större landsmärken i Unova-regionen.
Välja version
Skillnaderna mellan de två olika versionerna Black och White är inte betydande, men det finns som vanligt vissa monster som inte går att fånga i respektive version. Den största skillnaden är tilläggen White Forest och Black City. Den stora skogen i Pokémon White rymmer en mängd sällsynta monster som man kan fånga in, medan den neonbelagda staden i Pokémon Black huserar tränare som manar till strid med starka, sällsynta pokémon.
   Spelar man tillsammans med någon kan det såklart vara smart att köpa olika versioner, men det är ändå möjligt att "fånga alla" med en version tack vare möjligheten att byta online.
Spela online och byta
Utöver att byta med vänner över lokalt nätverk, kan man alltså använda sig av en wifi-anslutning för att kontakta personer genom att skriva in varandras vänkoder. Det finns också möjlighet att slåss mot en slumpmässigt utvald person och att byta pokémon med folk över hela världen. Pokémon Black & White känns helt enkelt mer anslutet och socialt än tidigare titlar tack vare dessa funktioner. I slutet av månaden kommer ytterligare en del av online-läget att öppnas upp, men det är lite synd att funktionerna inte finns med när spelet släpps.
   Nytt är också strider för tre-mot-tre. Antingen via turordning, eller en så kallad rotationsstrid, där endast en pokémon kan attackera varje tur och resten kan flyttas runt i turordningen. Det är ett intressant tillägg, men jag hade personligen hellre sett ett mer upphottat stridssystem i grunden. Under tiden nöjer jag mig med att Pokémon Black & White är de mest funktionsrika och kompletta spelen hittills.
Vi fick spelet av Bergsala.
378402_2457394926155_1007011564_n

offline Marcus Grönskog

Journaliststudent från Småland med ena foten i Tokyo. Är intresserad av bra berättande i spel.
46f09ae1f499eb5726bd851ad84ec071
Genre
Barn,Äventyr,Rollspel
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo DS
Release
2011-03-04
Sammanfattning
plus
  1. Dynamiska och snabba strider
  2. Utvecklat online-läge
  3. Helt nya monster
  4. Gott om små fixar
  5. Bra grafisk presentation
minus
  1. Saknar egentliga överraskningar
  2. Alla online-funktioner är inte igång vid start
  3. Inget stöd för PokéWalker
9

Slutsats

Pokémon Black & White är långt ifrån att göra om spelserien från grunden, men det fungerar ändå bra. Jag hade gärna sett lite fler överraskningar från huvudspelet, vilket fortfarande går ut på att besöka och besegra åtta gym innan man gör upp med elitfyran. Sidohistorien med Team Plasma känns mer intressant än tidigare inlägg, även om narrativ aldrig varit spelseriens styrka. Trots avsaknaden av egentliga nyheter är Pokémon Black den mest finputsade delen hittills, där animationerna på monstren och de nya sätten att ansluta sig till folk över hela världen är det mest framstående. Ett perfekt spel att säga adjö till sin DS med, innan man flyttar vidare till Nintendos nya 3D-maskin.
Bilder
pokemon4154
pokemon4153
pokemon4152
pokemon4151
#inlineditbutton