Pixeljunk Shooter 2
Skrevs 2011-03-01 12:59:00 av Erik Hansson
Q Games rymdpusselskjutare har utvecklats åt logiska riktningar sedan sist.
Ettan var lysande och Q Games har tillräckligt med idéer för att veta hur en uppföljare ska kännas motiverad. Bara det faktum att det innehåller ett samarbetsläge gör det till ett måste.
pixeljunkshooter2
Välj dräkt efter ämne
I Pixeljunk Shooter 2 hanterar spelaren en rymdfarkost som är väldigt enkel att styra. Med vänsterspaken sköts i vilken riktning farkosten åker och med högerspaken åt vilket håll vapnen är riktade. Det går att skjuta iväg skott och missiler, samt en krok. Den sistnämnda används för att samla in de vetenskapsmän som är spridda i grottsystemen och som spelet går ut på att rädda.
   Men farkosten kan förvandlas och därmed byta egenskaper. En dräkt skjuter lava istället för missiler. En annan repellerar olja. En tredje käkar upp vissa väggar.
Blanda två ämnen
Varje bana är fylld av grottgångar, vetenskapsmän att rädda, fiender som skjuter mot dig eller åker mot dig och olika material. Alla ämnen påverkar farkosten på något sätt. Lavan och oljan överhettar, vatten kyler ner, den organiska materian håller fast och isen bildar hinder som kräver lava för att bli vatten och därmed forceras. På samma sätt bildas nya ämnen varje gång två ämnen blandas. Vatten och lava blir till jord som du kan skjuta bort. Gas och lava blir farliga explosionskedjor. Och så vidare.
pixeljunkshooter2playstation3ps3011
Att spela två samtidigt är naturligtvis ett enkelt sätt att göra Pixeljunk Shooter 2 extra kul.
Lampor mot mörkret
För att lyckas måste du inte bara undvika skott, skjuta ner fiender och rädda vetenskapsmän. Du måste dessutom förstå och använda dig av de olika ämnen som ryms i banorna för att komma vidare.
   Förutom de jag nämnt finns det också mörkerbanor som är en (o)trevlig nyhet. Stannar du för länge i mörkret kommer små kryp och käkar upp dig, men om du sprider ljus genom att vattna speciella blommor med lava, skjuter vägar åt ljuset eller använder en löstagbar blomma som lampa kan du ta dig fram i tidigare mörka utrymme.
Nästan perfekt kontroll
Precis som i förra spelet finns det svåra banor och framför allt knepiga bossar. Eftersom du måste starta om varje bana från början när du dör kan det bli en del jobbiga omstarter, men jag som brukar vara känslig för sådant gillar svårighetsnivån. Anledningen är till stor del kontrollen. Den är så gott som perfekt och efter några timmar med spelet styr du farkosten som en förlängning av din kropp. Det är därför nästan alltid ditt eget fel att du dör, inte för att spelet är orättvist.
pixeljunkshooter2playstation3ps3004
Mörkerbanorna är väldigt stämningsfulla och lite mer spännande än de ljusare banorna.
Stort och välgjort
Musiken, ljuden och designen är av toppklass och även om det anas att det här är en PSN-titel som inte har samma budget som ett fullprisspel så är det genomarbetat som få andra och har gott om innehåll.
   Förutom en lång kampanj som kommer ta dig timmar att klara så finns det också roliga multiplayerlägen online där man kan låsa upp nya föremål till sitt skepp.
Samarbeta för enkelhetens skull
Roligast av allt är dock ett väldigt smidigt samarbetsläge där en kompis när som helst kan hoppa in i en bana du spelar. Det blir lite för enkelt med två spelare, men väldigt mycket roligare.
   Pixeljunk Shooter 2 är ett briljant spel för dig som gillar pussliga rymdskjutare med krav på fingerfärdighet. För mig är det årets bästa spel hittills, efter Little Big Planet 2.
Vi fick en kod av spelet från Nordisk Film. Betyg på PSN- och XBLA-spel ska inte jämföras med betyg på fullprisspel.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
0de6f5c51a24dfb2dde37c130d07753b
Genre
Flygaction,Sidscrollande,Problemlösning
Utvecklare
Q Games
Plattform
Playstation 3
Release
2011-03-02
Sammanfattning
plus
  1. Skön stil
  2. Samarbetsläge för två
  3. Smarta materiabaserade pussel
  4. Perfekt kontroll
  5. Kul onlinestrider
  6. Soundtracket
  7. Variationen
minus
  1. Många omstarter
  2. Kan ta en stund att komma in i, men svårighetsgraden blir snabbt ganska hög
9

Slutsats

Stiligt, smart och lättstyrt spel i tecknad stil om en liten farkost som måste rädda vetenskapsmän. Använder en smart blandning av action och problemlösning för att skapa en väldigt stor variation. Dessutom ett roligt multiplayerläge och möjligheten att samarbeta igenom hela kampanjen med en kompis. Det här är ett av årets hittills bästa spel.
Bilder
pixeljunkshooter1
pixeljunkshooter2
pixeljunkshooter2playstation3ps3002
pixeljunkshooter2playstation3ps3006
pixeljunkshooter2playstation3ps3013
pixeljunkshooter2playstation3ps31297373421015
pixeljunkshooter2playstation3ps31297373421018
#inlineditbutton