Bulletstorm
Skrevs 2011-02-27 18:19:00 av Andreas Eklöv
En ösig actiontitel med glimten i ögat och en pubertal humor. Möt Bulletstorm.
Från första början när du startar upp Bulletstorms kampanjläge får du en känsla för den stil och ton som spelet representerar. Bulletstorm är överdrivet, på flera håll, vilket är både positivt och negativt. Om du vill ha en ösig och överdriven actiontitel är detta en god investering, men du får inte vara känslig för pubertal humor.
bulletstorm420
Avrätta med stil
Det som särskiljer Bulletstorm från andra förstapersonsskjutare på marknaden är huvudsakligen ett stort fokus på att belöna kreativt våld. I Bulletstorm används ett poängsystem som delar ut högre poäng om du använder vapnen och omgivningen fantasirikt för att avrätta fienden.
   Om du dessutom utför flera olika kreativa avrättningsmetoder i följd uppnår du de riktigt höga poängsummorna. Poängen används för att köpa ammunition och uppgraderingar till dina vapen. Detta blir ett incitament för att vara kreativ eftersom du då får möjlighet att uppgradera snabbare, vilket i sin tur innebär att du kan kombinera helt nya avrättningsserier.
Pubertal stil och ton
Dessa avrättningsserier har även namn och många av dem är riktigt roliga. Om du lyckas spränga flera fiender samtidigt uppnår du avrättningsstilen "Gang bang", om du spetsar en rad av fiender med en enda borr låser du upp avrättningsstilen "Shish kebab" och så vidare. Humor är en stor del av såväl namngivningen som dialogen i spelet, något som tyvärr både har positiva och negativa sidor.
   Handlingen går ut på att du, i rollen som Grayson Hunt, tillsammans med din cyborg-partner Ishi Sato ska hämnas på generalen Sarrano som lurat dig och ditt gäng att avrätta en serie oskyldiga människor. Under resans gång stöter du på andra karaktärer som alla delar spelets, i min mening, allt för överdrivet stora fokus på pubertal humor. Tillmälen i form av könsord står som spön i backen och det tas så långt att det blir fjantigt. Jag förstår vilken stil utvecklarna People Can Fly försökt att eftersträva men de tar i på tok för mycket.
5
Att använda vapen och omgivningen för att eliminera fienden är kul, men inte riktigt hela vägen.
Håller inte i längden
Det är dock roligt att hitta alla tänkbara kreativa metoder för att undanröja fienden. Det är inte lika spännande hela vägen genom kampanjen, vilket i mitt fall säkerligen beror på att handlingen är förr tunn och oengagerande. Kampanjen är dock ganska snabbt avklarad vilket gör att spelmekaniken inte hinner bli allt för repetitiv.
   Det som hjälper upplevelsen är att presentationen ser riktigt bra ut. Unreal 3-motorn som snurrar under huven har fått en märkbar uppgradering vilket dels märks i detaljrikedom och ljussättning men framför allt i skala. Du kommer flera gånger under kampanjen att kunna njuta av storskaliga och detaljerade vyer, enorma monster och vacker ljussättning som tuffar på i en jämn och fin bilduppdatering. Presentationen här skvallrar gott om vad vi kan få se i Gears of War 3.
Flerspelarläget utökar
Ett spelläge som utökar livslängden är "echoes", där du kan tävla mot andra i din vänlista om högst poäng på ett antal sektioner från kampanjen. Hur mycket du uppskattar "echoes"-läget beror på hur tävlingslysten du är. Personligen tycker jag inte att det är särskilt engagerande.
   Det finns även ett flerspelarläge där du kan spela tillsammans med andra för att ta er så långt som möjligt genom olika vågor av fiender. I flerspelarläget får varje deltagare poäng baserat på hur mycket han/hon har hjälpt till under rundan och ju bättre du spelat desto mer kan du uppgradera dina vapen och därmed lyckas bättre i nästa runda. Du går upp i nivå vilket låser upp olika anpassningar av din karaktärs utseende samt en rank med tillhörande lustig titel.
1
Grafiken imponerar vad det gäller visuell skärpa, detaljrikedom, ljussättning och skala.
Fokus på samarbete
Det är dock inte bara din egen poängsumma som avgör. För att kunna gå vidare till nästa runda måste gruppens poängsumma uppnå en viss nivå och om ni inte samarbetar väl har ni inte en chans att nå nivåkraven för de högre nivåerna. Du kan dels söka efter öppna matcher eller så kan du anordna privata matcher med dina vänner.
   Flerspelarläget är riktigt roligt med vänner, särskilt när ni tagit er igenom ett större antal vågor av fiender. Med allt svårare fiender blir kraven på gott samarbete ännu högre, vilket även gäller för underhållningen. Under mina spelsessioner flöt onlinespelet på bra utan några som helst problem med lagg.
Ytlig och pubertal actionfest
Bulletstorm är en, sett till kampanjen, kort men underhållande actionfest som öser på för fullt från början till slut. Även om jag inte tycker att de kreativa avrättningarna håller hela vägen är de ett trevligt avbrott från traditionella förstapersonsskjutare och den visuella kvaliteten gör inte upplevelsen sämre. Med ett trevligt flerspelarläge får du definitivt mycket för pengarna, men du bör inte vara känslig för pubertal och, i min mening, dålig dialog om du ska uppskatta kampanjen. Flerspelarläget höjer dock upplevelsen till en svag åtta i betyg.
Vi fick spelet av EA.
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
5a96fe6be3924b60328b2b09138aafff
Genre
Action
Utgivare
EA Partners
Utvecklare
People Can Fly
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Prisjakt
Release
2011-02-24
Sammanfattning
plus
  1. Imponerande presentation och skala
  2. En del roliga kommentarer trots allt
  3. Belöningar för länkade avrättningar underhåller
  4. Roligt att samarbeta online
minus
  1. Fjantig pubertal humor i kampanjen
  2. Echoes-läget känns halvhjärtat
  3. Tunn och ointressant handling
8

Slutsats

Bulletstorm är en, sett till kampanjen, kort men underhållande actionfest som öser på för fullt från början till slut. Även om inte de kreativa avrättningarna håller hela vägen är de ett trevligt avbrott från traditionella förstapersonsskjutare och den visuella kvaliteten höjer upplevelsen. Med ett trevligt flerspelarläge får du definitivt mycket för pengarna, men du bör inte vara känslig för pubertal och dålig dialog om du ska uppskatta kampanjen. Flerspelarläget höjer upplevelsen till en svag åtta i betyg.
#inlineditbutton