Winter Sports 2011
Skrevs 2011-02-02 09:11:00 av Emil Magnusson
Sugen på att själv uppleva vintersporterna framför din tv?
1985 fick Winter Games hela 94% i betyg av speltidningen Zzap!64. Tillsammans med andra multigrensspel som California Games och Track & Field var det en titel som tonåringar från 80-talet kommer ihåg med värme och entusiasm än idag.
   Jag återupplevde denna tidlösa vintersportsimulator på NES-versionen strax innan jul. Trots den förlegade grafiken och ljudet fanns magin kvar. Den simpla men exakta kontrollen var fortfarande skoningslös och skiljde snabbt veteraner från debutanter. Tävlingspulsen gjorde en minnesvärd comeback, även om det bara rörde sig om en kortare stund. Viljan att vinna var återigen anmärkningsvärt stark. Något som saknas alltför ofta i dagens spel gällande denna genre.
   Drygt tjugo år efter Epyx klassiska snötävlingar försöker DTP Entertainment och RTL upprepa historien och förutsättningarna ser bra ut. Ett VM i skidor väntar tre veckor bort. SVT:s fantastiska Vinterstudio har blivit lika självklar som stuvade makaroner och falukorv i de svenska hemmen. Förra årets officiella OS-titel Vancouver 2010 var långt från vad fansen önskade. Tyvärr är inte Winter Sports 2011 Go for Gold det heller. Förpackningen med en av spelhistoriens fulaste logotyper och omslag bekräftar farhågorna. Det är som att stå i lokala videobutiken och kika på en Steven Seagal-framsida.
WinterSports2011main420x177

Guitar Hero på is

Winter Sports 2011 är nämligen precis som en dålig actionrulle. Det kan fungera en sömnig söndag. Man behöver inte tänka och har man tillräckligt låga förväntningar kan det dyka upp en del underhållande moment. Som exempelvis konståkningen. Det är en av åtta (vilket är på tok för få) grenar i spelet och är måhända en mindre tilltalande ”sport” för många, men det är också den enda disciplinen där man varit en smula innovativ. Man åker skridskor automatiskt och så gäller det genom numret att trycka på rätt knappar vart eftersom de dyker upp på isen. Enkla tryck, hålla in eller snurra. Trist bara att musiken snabbt blir jobbigare än den man använder för att tortera krigsfångar.
   Fyrmannabob har en simpel men lydig kontroll. Här gäller det att ta varje kurva perfekt genom att hålla sig till den optimala linjen. Lyckas man ökar adrenalinmätaren som ger extra fart. Enkelt koncept utan konstigheter gör det kul.
605340_20100820_screen003
Fyrmannabob är en av de bästa grenarna i spelet. Du får slita i starten och sedan påminner resten mycket om det klassiska Winter Games från mitten av 80-talet.

Skjut för att missa

Beklagligtvis finns ingen längdskidåkning i spelet och skidskyttet med sin självgående stakning känns billig. Straffsystemet för missade skott är fullkomligt obalanserat. Det är oftast (såvida du inte skjuter som en Zen-mästare) bättre att peppra iväg fem bom på en sekund än att koncentrera sig. Även i shorttrack skrinnar man utan att behöva göra något. Här handlar det om att ligga i baksug (förekommer även i alla andra discipliner där flera tävlar samtidigt), vara tålmodig och vänta på sin chans. Ibland gruffas lite också. Men varför kan man inte titta bakåt i någon gren?
   Snowboard och friskidåkning är två andra tävlingar som hade kunnat göras bättre. Istället för ren freestyle med hopp som betygsätts eller korta, tekniska banor kör man uteslutande utför i en större backe. Där gäller det att balansera fart med hopp och tricks som ger adrenalin. Det hade varit bättre för variationen om snowboarden exempelvis var i bana och skidorna innehöll ett avancerat hopp- och tricksystem. Nu är det bara en betydligt sämre SSX-kopia. Hit hör även snöskoter som dock körs i bana där det gäller att, just det, göra tricks som ger högre hastighet.
605340_20100820_screen004
Snowboard hade vunnit mycket på att spelas i mer smala, intensiva och tekniska banor. Nu är grenen näst intill identisk med friskidåkningen.

Raketportar och millimetervind

Konstigheterna fortsätter. I störtlopp får man raketfart av att snudda alla portar. Lägg sedan till halvstolpiga animationer och ytterligare en gren saknar djup, känsla och glädje. Inte ens backhoppningen kan rädda spelet. Rent tekniskt är grenen enkelt uppbyggd men starten i backen känns överdrivet avgörande där det gäller att få rätt vind med millimeterprecision.

Varken djup eller blodsmak

Nu låter det som om jag sitter här nere i Skåne och är bitter för att all vår snö töat bort. Sanningen är den att trots att Winter Sports 2011 inte är bra, är det inte heller uruselt. Kampanjläget där det handlar om att vinna cuper (sammanlagt 16 stycken) och utmaningar (40) är en smula beroendeframkallande faktiskt. Man bildar ett lag, får erfarenhetspoäng beroende på hur bra man lyckas och kan uppgradera sitt lag i talang och utrustning (fyra saker per disciplin).
   Det finns även bra möjligheter att spela flera (två till fyra) via delad skärm. Tyvärr känns det lite för avancerat för den ovane. Ett mer primalt upplägg i form av att dra en spak fram och tillbaka tills man får blodsmak hade varit att föredra som partyspel alternativt ett större djup av samtliga discipliner.
   Även över Xbox live hittar man vanliga tävlingar, cuper och mer lattjo utföranden som capture the flag, domination, coins och speed contest. Upp till fyra spelare samtidigt.
Vi fick spelet av Nordic Game Supply
avatarbody2

offline emil

...
8e80217a388e1c7a119367e2f2e3810e
Genre
Sport
Utvecklare
RTL
Plattform
Wii, Playstation 3, Xbox 360, PC
Prisjakt
Release
2011-01-14
Sammanfattning
plus
  1. Duglig fartkänsla
  2. Innovativ konståkning
  3. Många flerspelarlägen
minus
  1. Trasigt skidskytte
  2. Tunt tricksystem
  3. Ingen halfpipe eller freestyle
  4. Kass musik
  5. Pinsamma filmer
4

Slutsats

Winter Sports 2011 hamnar i facket idrottsspel med multipla grenar där ingen är särskilt rolig. Även om de flesta discipliner är hyfsat följsamma med resonabel grafik är det för många upplägg som inte känns genomtänkta. Det blir snabbt enformigt och många gånger lite slumpartat. Lägg sedan till ostiga filmsekvenser, dålig musik och en presentation man rycker på axlarna åt. Är man ett gäng som inte kan leva utan vintersport så kan det vara värt att kika i rea-lådorna framöver. Vi andra fortsätter, förmodligen förgäves, att vänta på att ett nytt grymt Winter Games ska komma.
#inlineditbutton