Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem
Skrevs 2011-02-02 17:13:00 av Erik Hansson
Lotsa de små Mariofigurerna i mål utan att de dör. Igen.
Ni som känner till serien Mario vs. Donkey Kong kommer direkt ha full koll på den fjärde delen (en till GBA, tre till DS). Det mesta är sig likt och även om det tillkommit lite pussel och ett bra läge där man skapar och delar banor online så är det inte tillräckligt med nyheter om ni redan tröttnat på konceptet.
mariovskong_420
Valla Mario
Om ni däremot är nya till serien så finns det mycket att berätta. Idén går ut på att valla små versioner av Mario och hans vänner längs för det mesta ganska små banor. De traskar bara på som Lemmings så det är upp till dig att se till att de inte går ut för ett stup eller går in i en fiende.
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods019
Ibland måste man rädda både Mario, Peach och Toad och då ska alla gå in i respektives dörr.
Balkar, rör och studsknappar
Dina verktyg för att leda småfilurerna rätt är många till antalet. I början har man bara stålbalkar att ta till. Dessa kan placeras över stup, som väggar för att få filurerna att byta riktning eller diagonalt för att få dem att gå upp eller ner en våning.
   Sedan introduceras studsknappar som skickar upp filurerna till en övervåning eller över ett stup. Det finns även rör som gör att man kan gå in genom ett och komma ut ur ett annat. Dessa kombineras sedan för att skapa klurigheter.
Kräver snabbhet och planering
Det gäller dels att tänka ut hur man ska få filurerna att gå rätt, men också att vara snabb. Stålbalkarna, hoppknapparna och de andra grejerna kan bara vara på ett begränsat antal ställen samtidigt. Du kan snabbt behöva byta mellan olika platser innan figurerna går för långt.
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods016
Att skapa egna banor är väldigt enkelt och det är lätt att bli sittande ett bra tag med att få till en idé man har så att den blir lagom svår.
Skada apan tre gånger
Att enbart klara banorna är för det mesta enkelt, men om du vill samla på dig alla mynt och M-emblem blir det efter ett tag betydligt klurigare. Svårighetsgraden är dock över lag ganska låg och det tar ett tag innan man utmanas.
   Lite klurigare är de bossfighter som sker mellan Mario-robotarna och Donkey Kong när man klarat en världs åtta banor. Här gäller det att undvika tunnor och fiender medan man försöker ta sig upp och skada apan tre gånger. Kul koncept som skapar variation.
Skapa egna banor
Förutom att spela själv kan man även skapa egna banor i ett ganska smidigt system där man enkelt kan testa sina kreationer. Det går också att dela med sig av och betygsätta banorna online. En riktigt smart funktion som borde öka livslängden på spelet eftersom det är enkelt att skapa banor och de automatiskt feltestas eftersom skaparen själv måste klara dem innan de laddas upp. I dagsläget finns dock inga banor alls uppladdade.
Återkommer för mer
Jag har haft kul med Mario vs Donkey Kong, framför allt efter den första timmens introduktionsbanor. Efter ytterligare några timmar börjar jag känna mig mätt på konceptet, hur smart och gulligt det än är. Jag kommer troligtvis återkomma till spelet när det släppts lite fler banor online, men det är inget spel som lämnar några stora, bestående intryck.
Vi fick ett exemplar av spelet från Bergsala.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
4d9d47404b388f7d4180afff7fe9185f
Genre
Plattform,Pussel
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2011-02-04
Sammanfattning
plus
  1. Många olika saker att lära sig
  2. Smart och enkelt att skapa egna banor
  3. Blir rejält klurigt på slutet
  4. Bossbanorna
  5. Mysigt
minus
  1. Inte så mycket nytt från föregångaren
  2. Tråkigt enkelt i början
  3. Blir lite tjatigt i längden
7

Slutsats

Nära en åtta. Ett mycket charmigt och trevligt problemlösningsspel med en alltför lång introduktionssträcka innan det blir knepigt och en hel del att hålla reda på. Det går ut på att lotsa små minifilurer i mål genom att placera ut ramper, hoppknappar, rör och mycket annat. Bonusen att skapa egna eller ladda ner andras banor är ett stort plus.
Bilder
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods012
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods037
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods026
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods027
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods030
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods033
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods034
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods035
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods036
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods005
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods007
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods008
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods009
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods010
mariovsdonkeykongminilandmayhemnintendods011
#inlineditbutton