Mass Effect 2
Skrevs 2011-01-27 21:15:00 av Magnus Enarsson
Hur står sig Mass Effect 2 på Playstation 3?
När BioWare blev uppköpta av EA var det många som förutspådde att Mass Effect förr eller senare skulle landa på Playstation 3. Nu spinner mycket riktigt skivan i min Sony-konsol, ett helt år efter att spelet släpptes till Xbox 360 och PC. Många frågar sig säkert om konverteringen är värdig och om det är idé att hoppa in i mittenakten av en triologi? Svaret är ja!
   I den här recensionen kommer vi framför allt titta på vad som är annorlunda och nytt i PS3-versionen. Vill ni veta mer grundligt om vad spelet handlar om så hittar ni våran första recension här.
420
En interaktiv början
När det stod klart att första delen av Mass Effect inte skulle släppas till PS3 var det många som undrade hur utvecklarna skulle kunna introducera en ny skara människor utan att berättelsen blev obegriplig. Eftersom Microsoft äger rättigheterna till det första spelet fick BioWare helt enkelt försöka hitta en annan lösning som inte innebar alltför höga kostnader och onödigt jobb. Resultatet blev en interaktiv serie av serietidnings-producenterna Dark Horse och med en berättarröst gjord av Mark Meer, skådespelaren som gör rösten åt huvudkaraktären Shepard. En ganska komprimerad men också effektivt berättad resumé fixar faktiskt biffen med att förklara både handlingen och dess vändningar utan att förvirra. Under dessa femton minuter får spelaren även göra några större och mindre val som påverkar det fortsatta spelandet i Mass Effect 2. Du får bland annat bestämma vem du ska ha haft en romans med och vilka som ska räddas eller dö i vissa situationer.
   Det vore skamligt att säga att en interaktiv film skulle kunna ersätta den första delen i sagan. Det är däremot en godtagbar kompromiss som både är väl genomförd och intressant. För de som verkligen vill uppleva allt som serien har att erbjuda, bör fortfarande försöka spela den första delen och överföra de egna valen manuellt när man fortsätter på Playstation 3.
Extra godis från början
Med på skivan hittar vi inte bara grundspelet utan samtliga större nedladdningsbara paket som hittills släppts. Det handlar om Kasumi: Stolen Memories, Overlord och Lair Of The Shadow Broker, som enligt utvecklarna själva ska ge sex timmar extra åt den redan befintliga speltiden. Detta är en mycket trevlig bonus och är helt klart befogad i och med att spelet ändå är ett år gammalt och säljs till fullpris.
   Det verkar dock som om man slarvat lite med dessa tillägg i jämförelse med huvudspelet. Bilduppdateringen sjunker oftare och ibland ligger ljudet lite i osynk i mellansekvenserna. Under uppdragen i Overlord finns även en bugg som får marktexturen på ett visst ställe att se väldigt pixlig ut.
   I övriga delen av spelet har BioWare gjort ett bra jobb. Bilduppdateringen flyter på och när det väl uppstår märkbara störningar är det knappast något att gnälla över då det snabbt går över och aldrig påverkar spelbarheten. Det är en klar förbättring sen demot vi fick prova på för ett par veckor sedan.
masseffect21
Mass Effect 2 bjuder på härliga strider, mäktig musik och snygga miljöer.
Gammalt spel i ny motor
För att spara tid och pengar har BioWare inte bara kopierat spelet rakt av från PC och Xbox 360. Man har klokt nog sett framåt och istället jobbat på att anpassa den uppdaterade motorn för Mass Effect 3 till PS3. Vilket betyder att man överfört hela rasket till den uppdaterade motorn. De synliga skillnaderna mellan plattformarna som detta medför är dock minimala. Mest eftersom man inte har jobbat på att förbättra karaktärsmodellerna eller miljöerna. Skillnaderna ligger istället i ljussättningen där man gjort vissa förändringar, vilket har resulterat i mixade resultat beroende på tycke och smak. Till stor del är versionerna identiska och man kan återigen konstatera att Mass Effect 2 är ett väldigt snyggt spel.
   Något som är mindre bra är de långa laddningstiderna som fortfarande finns kvar, trots att man är tvungen att installerat runt fem gigabyte på hårddisken.
Samma äventyr i ny förpackning
I det stora hela bjuder Mass Effect 2 till Playstation 3 på precis samma härliga rymdopera som på övriga plattformar och förtjänar ett riktigt bra betyg även denna gången. Har man ännu inte haft möjligheten att kastat sig in i äventyret, finns det ingen anledning att inte göra det nu. Den tredje delen i sagan kommer i slutet av året till samtliga format (PC, Xbox 360, PS3).
Vi fick ett exemplar av spelet från EA.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
a14ed39b54a1ab83aa2ac50ea0098f6f
Genre
rollspel
Utgivare
EA
Utvecklare
Bioware
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2011-01-20
Sammanfattning
plus
  1. Bra portning
  2. De tre expansionerna
  3. Spelet är lika bra nu som då
minus
  1. Ibland svajig bilduppdatering
  2. Några grafikbuggar
  3. Ibland långa laddningstider
9

Slutsats

Playstation 3-versionen av Mass Effect 2 är en bra portning. Den interaktiva filmen i början är välgjord och ger de som missat den första delen i triologin en chans att hinna ikapp. Det finns dock några mindre tekniska problem. Bilduppdateringen kan svaja till ibland och en och annan grafikbugg går att hitta. De tre expansionerna som skickas med i paketet är en trevlig bonus och förlänger ett spel som fortfarande håller måttet med bravur, även på Playstation 3.
150mass
#inlineditbutton