Spare Parts
Skrevs 2011-01-25 08:38:00 av Marcus Grönskog
Förvandla ett vrak till ett vrålåk tillsammans
Att spel automatiskt blir roligare när man spelar tillsammans är det väl ingen som egentligen kan argumentera emot. Har man en trevlig medspelare vid sidan om kan vilket spel som helst förvandlas till en skrattfest. I Spare Parts är det samarbete mellan två robotar som gäller, men har Bright Light även gjort ett spel som kan engagera den ensamma spelaren?
spare_parts420x177
Ett skepp har gått sönder
Robotduon Mar-T och Chip har lyckats med konststycket att kraschlanda med sitt rymdskepp på en främmande och mycket ogästvänlig planet. Utan någon transport sitter de därför fast på planeten. Situationen blir något ljusare när de hittar ytterligare ett övergett rymdskepp, med en styrdator som ivrigt berättar att det tydligen finns en massa skeppsdelar utspridda på planeten. Ihopsamlade ska dessa räcka för att kunna laga skeppet och leda våra utomjordiska resenärer hem igen.
Färgstarkt och snyggt
Efter en oväntat lång och rätt seg introduktion får man tillgång till en maskin som kan skicka ut robotarna till olika delar av världen. Nivåerna i Spare Parts är linjära, rätt korta och uppdelade i en handfull världar. Enligt plattforms-spelens alla lagar får vi bland annat en prunkande djungelvärd, en iskall grottvärld och en blåsig bergvärld att vistas i. Den grafiska stilen är passande och mycket tydlig. Det blir därför aldrig något problem att se vad man håller med, även när man spelar två stycken. Man kan däremot inte springa iväg på egen hand eftersom man delar på kameran.
   Man behöver aldrig hitta alla skeppsdelar på en bana innan man kan klara den. Faktum är att många av dem kräver utrustning och uppgraderingar som man får tag i först senare i spelet. Därför kan det vara lönt att återbesöka gamla nivåer med förbättrad utrustning om man vill hitta allt.
sparepartsxbox360008
Även när det händer mycket på skärmen, är det svårt att tappa bort sin färgstarka robot i vimlet.
Slåss och samla
Fienderna i spelet besegras med kombinationer av hopp, sparkar och slag. Det är grundläggande och striderna blir aldrig särskilt svåra, eller roliga för den delen. Skulle man råka bli besegrad dyker man snart upp på banan igen, med ett mindre poängavdrag. Både sett till spelmekaniken och det faktum att banorna är fyllda av saker att samla, gör att tankarna dras till Lego Star Wars-spelen. En serie av spel jag aldrig riktigt fastnade för.
   Objekten som fungerar som spelets valuta finns i överflöd runtom nivåerna och med dessa kan man sedan köpa uppgraderingar till sin robots förmågor. Förmågorna kan till exmpel göra dig starkare, att man kan se genom objekt eller att gå uppför metallställningar. Samtliga förmågor kommer behövas för att hitta alla skeppsdelar och för att kunna besegra spelets bossar.
sparepartsxbox3601295385512010
Den onda Krofax-ledaren Lord Sulba Krung försöker stoppa våra robothjältar på alla sätt.
Spela tillsammans
För att vara ett till synes väldigt samarbetsfokuserat spel finns det förvånande få tillfällen då det faktiskt spelar roll. Utöver några kombinerade attacker, finns det inget man inte kan klara av själv i spelet. Något som gjorde mig extra besviken var att spelet helt saknade pusselmoment anpassade för tvåspelarläget.
   Detta till trots står det ändå på egna ben. Spare Parts har ett attraktivt yttre och det känns påkostat. Samarbetsläget känns som sagt en aning ojäst, men möjligheten att spela online är däremot välkommen. Sammanfattningsvis är Spare Parts ett bra spel, främst rikat till fans av Lego-spelen och yngre personer. Men avsaknaden av utmaning och variation kan få äldre spelare att tröttna redan innan det fem timmar långa äventyret är över.
Vi fick spelet av EA.
378402_2457394926155_1007011564_n

offline Marcus Grönskog

Journaliststudent från Småland med ena foten i Tokyo. Är intresserad av bra berättande i spel.
3354af265bf948e3faa7afa3a18831b2
Genre
Barn,Plattform
Utgivare
Electronic Arts
Utvecklare
EA Bright Light
Plattform
Xbox 360
Release
2011
Sammanfattning
plus
  1. Grafiken
  2. Kul att samla och uppgradera
  3. Samarbeta online och i soffan
  4. Humorn
minus
  1. Saknar variation
  2. Seg inledning
  3. En aning lätt
  4. Tråkigt att slåss
6

Slutsats

För det blygsamma priset av en hundralapp får man ett äventyr som räcker ungefär fem till sex timmar. Det finns mycket att leta efter och hitta, även när man återvänder till gamla banor. Att slåss är däremot inte alltid så roligt och ibland känns det som att kontrollen ställer till så att man missar ett hopp. Den grafiska stilen är passande och tydlig. Men när man spelar två får man hålla ihop eftersom man delar på kameran. Lite mer variation och finesser när man samarbetar hade varit välkommet, men Spare Parts är ändå ett bra, humoristiskt och påkostat spel för den yngre publiken.
#inlineditbutton