Ghost Trick Phantom Detective
Skrevs 2011-01-19 10:25:14 av Joel Andersson
I Ace Attorney-skaparnas nya spel gäller det att förhindra mord innan de inträffar.
Ace Attorney-serien har blivit mycket populär under DS livstid med hela sex stycken spel på formatet. Seriens skapare heter Shu Takumi och nu har han med sitt team på Capcom satt ihop ett nytt DS-spel kallat Ghost Trick.
ghosttrick420
Game over direkt
Handlingen inleds med att huvudkaraktären Sissel precis blivit mördad och hans själ svävar fritt. Snart så träffar vår hjältes spökvariant på en annan själ i formen av en skrivbordslampa som förklarar situationen. Sissel upphör att existera nästa morgon men har begåvats med diverse spöktrick för att kunna ta reda på vem han var och hur han blev mördad, uppgifter som hans själsliga variant glömt bort med mycket annat. Med dessa trick till förfogande nystas han snart in i en kedja av mord han måste förhindra och allt mer klarnar bilden av vem han var som levande.
ghosttricknintendods032_389219374
Sissel har spöklika förmågor som gör att han kan röra sig mellan två världar och påverka vad som egentligen ska hända i framtiden.
Trick och pusslande
Det finns många trick man utnyttjar. Till att börja med ligger en annan flicka död bredvid Sissel vars död man kan förhindra genom att gå tillbaka i tiden till fyra minuter före hennes död. Först får man se vilket händelseförlopp som utspelades och ledde fram till flickans död, vartefter man med hjälp av andra trick försöker förhindra det. Det gäller att hitta ljuspunkter i spökvärlden, en bakomliggande dimension bakom den verkliga, vilka ens själ kan hoppa emellan och i vissa fall interagera med och på så vis påverka förloppet som utspelas.
   Allt sker i realtid och vissa moment kräver rätt tajming, eller i vissa fall att man tar omvägar som man kanske inte kommer på förrän man misslyckats ett par gånger först. Som exempel finns ett mord där offret inte hörde gärningsmannen på grund av att hon lyssnade på hög musik i hörlurar. Då kan man lyckas med att i rätt sekund interagera med hörlurarna så att de trillar ner i ett akvarium och därför inte kan användas av den mördade när mordet väl ska till att utspelas. På så vis kan man lyckas ändra ödet men det krävs ofta att man påverkar flera saker i de fyra minuter långa kedjorna som i värsta fall ändå slutar med ett mord.
ghosttricknintendods033_2353065722
Grafiken och animationerna är riktigt lyckade och nyskapande.
Väl berättat och konstruerat
I vanlig ordning lyckas denna Capcom-division med att leverera en relativt välskriven dialog och handling som greppar en kvar genom spelet. Designen och stilen på karaktärerna, bakgrunderna och deras respektive böljande rörelser förtjänar ett speciellt omnämnande. Musiken och ljudet lämnar säkerligen inte heller någon besviken, en viss homage till äldre peka-och-klicka kan anas.
   Likaså är pusslen lyckade och klurigt konstruerade men på en sådan nivå att man inte lär behöva hålla på i evigheter med ett och samma. Man kan i regel komma vidare inom rimlig tid bara genom att chansa om man har slut på idéer.
   Varför man har just de spöktrick till förfogande i den formen de är kan väl kännas lite krystat när det förklaras i dialogen, men samtidigt så bygger ju spelet helt kring dessa så det behöver väl inte vara helt logiskt.
Peka eller knappa
Kontrollschemat är lätt att få grepp om, till exempel via introduktionen i början till de vanligaste kommandona. Allt viktigt syns på pekskärmen medan den övre skärmen bara används för att ge extra information. Man hoppar ständigt mellan den vanliga världen och spökvarianten av den samma via en ikon. I den vanliga världen kan man lyssna på dialog mellan de inblandade och interagera med objekt för att påverka förloppet. För att kunna flytta sig måste man dock hoppa över till spökvärlden och med pekpennan trycka på närliggande punkter som är tillåtna att flytta till. Det går även bra att utnyttja styrkors och knappar i viss utsträckning, till exempel kan det vissa stunder vara bekvämt att bara trycka förbi dialogrutor eller förflytta kameran.
ghosttricknintendods027_600769224
Timing är också ett viktigt element i lösningarna av pusslen.
Ett precisionsarbete
Det övergripande intrycket av Ghost Trick är att Capcom gjort ett gediget jobb med alla delar. Karaktärerna och deras grafiska stil känns som en frisk fläkt, men möjligen kunde man gjort något mer med bakgrundsmiljöerna. Vad gäller kontrollen så känns det som att man kan göra väldigt mycket med få kommandon utan att det blir fel någon gång, ett gott betyg. Pusslen är också bra konstruerade och känns fräscha när det gäller att i tid förhindra olika karaktärers död. Det blir mer som att man vill störa eller förstöra redan förutbestämda förlopp, och ännu bättre hade det möjligen kunnat vara med något mindre tydlig linjäritet i vissa delar.
   Man kan räkna med att få ut cirka tio timmars speltid ur Ghost Trick och de allra flesta av dessa timmar är riktigt bra. Handlingen är sällan förutsägbar och överraskar flera gånger och man blir nog så nöjd när man lyckas klura ut de lite mer avancerade pusslen. Av de många äventyrs- och problemlösarspel som finns till DS måste Ghost Trick vara ett av de bästa, nian var inte långt borta.
Vi fick ett exemplar av spelet från Bergsala.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
7daebd8adbc0d5d8e49fbc7dc6dcbe5e
Genre
Äventyr,Problemlösning
Utgivare
Capcom
Utvecklare
Capcom
Plattform
Nintendo DS
Release
2011-01-14
Sammanfattning
plus
  1. Grafiken och animationerna
  2. Ljudet
  3. Roliga pussel
  4. Bra handling
  5. Karaktärsgalleriet
  6. Aldrig tjatigt mycket med text
  7. Kontrollen
minus
  1. Någon livlös bakgrund här och där
  2. En del pussel känns lite väl utstakade för en unik lösning
  3. På gränsen till för kort
8

Slutsats

Ghost Trick är ett av de bästa pusseläventyren som finns till DS. Upplägget med att förhindra morden före de hinner inträffa känns unikt och man blir inte mindre engagerad av den välskrivna handlingen och de intressanta karaktärerna. Pusslen är också bra konstruerade även om det någon gång är lite linjärt. Kontrollen är enkel och funktionell, grafiken och animationerna synnerligen säregna med bara någon enstaka livlös miljö här och där. Alla som har minsta intresse av pusseläventyr bör testa detta.
Bilder
ghosttricknintendods036
ghosttricknintendods022
ghosttricknintendods023
ghosttricknintendods024
ghosttricknintendods025
ghosttricknintendods026
ghosttricknintendods027
ghosttricknintendods028
ghosttricknintendods029
ghosttricknintendods030
ghosttricknintendods031
ghosttricknintendods032
ghosttricknintendods033
ghosttricknintendods034
ghosttricknintendods035
ghosttricknintendods022_2946194892
ghosttricknintendods023_887666456
ghosttricknintendods024_1112616886
ghosttricknintendods025_3461992737
ghosttricknintendods026_3099387932
ghosttricknintendods028_1816323461
#inlineditbutton