Epic Mickey
Skrevs 2010-12-06 00:00:00 av Joel Andersson
Vi har spelat och recenserat det Wii-exklusiva och hypade Epic Mickey.
Epic Mickey mottog stora hyllningar som ett av de bästa Wii-spelen och bästa plattformspelen överlag efter årets E3-mässa. Bakom titeln står Warren Spector (Deus Ex, System Shock med mera) som övergripande designer tillsammans med sitt Junction Point Studios. Hittills har inte försäljningen gått så fort framåt vilket tyvärr varit ett syndrom för många hyllade Wii-spel men räkna med en storsatsning inför julen från Nintendo och Disney. Visst finns potentialen för att bli årets Wii-julklapp, men frågan är om inte en viss apa blir övermäktig Musse i slutändan.
epic_420
En ny sida av Musse
Epic Mickey kan sammanfattas vara en del i Disneys försök till att återuppleva och förnya sin mest klassiska tecknade karaktär. Detta genom att bland annat framhäva sidor av Musse som kanske inte alltid svarar mot den klassiska helylle-bilden av honom. En dag kliver en ung Musse igenom en spegel i vilken det bor en trollkarl (Yen Sid från Fantasia) som har skapat en värld bebodd av bortglömda Disneykaraktärer med sin magiska pensel. En värld som dock Musse förstör när han själv börjar leka med penseln och frammanar mörka varelser. Snabbt flyr Musse tillbaka till sin värld genom spegeln och åren går tills en dag då denna incident visar sig hemsöka och dra med sig honom in i den mörka och skruvade värld han bidrog till att skapa. Med sig har han dock den magiska penseln med vilken han kan måla eller lösa upp färg.
   Inte sällan ställs Musse inför olika val som styr ens karaktär mot gott eller ont och vilka val man gör påverkar kontinuerligt handlingen och andra karaktärers bemötande. I denna berättelse om Musse Pigg har med andra ord utvecklaren klart tillfört karaktären en dimension som tidigare kanske inte fått utrymme av Disney.
epicmickeywii039_2720504422
Med färg och thinner kan Musse lösa pussel och bekämpa fiender på spektakulära sätt.
Ok kontroll, sämre kamera
I grundkonfigurationen styrs Musse med den analoga spaken på nunchuken och man hoppar med A-knappen på wiimoten. En enklare attack utförs genom ett lätt skak med kontrollen men denna används inte väldigt ofta. Istället är det färg med B-knappen eller thinner på Z-knappen som används mot fiender och för pussel. Att färglägga fiender kan få dem att sluta bete sig fientligt och är det ”goda alternativet” jämfört med att radera ut dem med thinner. Plattformar kan färgläggas för att kunna hoppa på, eller raderas bort för att kanske bli av med något hinder. Genom sina handlingar kan man få hjälp av så kallade väktare som cirkulerar runt Musse i formen av lysande sfärer. Genom att hålla wiimote och nunchuk vertikalt kan dessa laddas upp för kraftfullare attacker.
   I grunden är det inget fel på kontrollen, men problem uppstår istället genom en ganska dålig kamerahantering, det tydligast största problemet med Epic Mickey. Man kan centrera om kameran bakom sig via C-knappen, men responsen känns ofta för dålig och i flera lägen går det inte att ställa om kameran på detta sätt. Är då vinkeln dålig så händer det att man hoppar fel och tappar liv.
Fullt av sidouppdrag och homage
Epic Mickey följer i huvudsak en ganska linjär struktur men med möjlighet för några små avstickare. Det finns olika emblem att samla, filmsnuttar och sidouppdrag. Ofta innebär dessa alltså bara en mindre omväg för att utföra någon god gärning. Det är lockande att ta den enklare vägen i vissa fall och göra ett mindre godhjärtat val för att få enklare belöning. På det stora hela öppnar det förstås för variation vid en omspelning och det finns flera slut att låsa upp.
   I större delen av spelet rör man sig fritt i tre dimensioner, men jag måste nämna de delar som ses från sidan vilka ofta avbildar miljöer ur klassiska Musse Pigg-avsnitt. För en sann fanatiker finns säkerligen många ögonblick av nostalgi att finna. Även för en annan som inte sett så mycket Musse Pigg som ung är 2D-sekvenserna charmiga och tillför en ingrediens som går väl samman med den i övrigt skruvade steampunk-världen man tar sig fram i. Musiken är också på samma sätt en bra blandning. Viss kritik har hörts mot avsaknad av röstskådespelare men med de ljudeffekter som finns i övrigt tycker inte jag att det känns som en stor förlust.
epicmickeywii058_3274171006
Exempel på hur ett sidouppdrag kan se ut med en 2D-miljö inspirerad av äldre Musse Pigg-avsnitt.
vs. Kong
Epic Mickey är sammanfattat ett kompetent plattformsspel som säkert hade kunnat tävlat med spel som Mario Sunshine om kameraproblemen varit något färre. I övrigt är det egentligen bara småskavanker som håller nere betyget ett snäpp gentemot den siffra som spelet fått av många. Även längden är helt ok med omkring 8-10 timmar för första genomspelningen och lägg på det möjligheten för multipla slut. Det finns dock inget läge där flera spelare kan deltaga.
   Detta bör klart vara ett alternativ till de som tänkt ge bort ett Wiispel i julklapp. Det passar sig även bra till de yngre då det går att spela på svenska. Men jag blir ändå inte förvånad om det av oss nyligen hyllade Donkey Kong kommer sälja i betydligt större kvantiteter inledningsvis.
Vi fick ett exemplar av spelet av Disney.
 • member_male
  Dante Det har varit en hel del klagande öv... 2010-12-08
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
44d18e4548154157eafff60bd7aa81cf
Genre
Action
Utgivare
Disney Interactive
Utvecklare
Junction Point Studios
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2010-11-26
Sammanfattning
plus
 1. Steampunkdesignen
 2. De klassiska Disneyklippen
 3. Stämningen
 4. Musiken
 5. Mycket att samla
 6. Möjlighet att påverka handlingen
 7. Många nostalgiögonblick för Disneyentusiasten
minus
 1. Kameran förstör bitvis
 2. Vissa kontrollmoment
 3. Fler checkpoints eller möjlighet att spara manuellt vore bra
 4. Ljudeffekterna från wiimoten
7

Slutsats

Epic Mickey är en mycket lyckad och på flera plan unik plattformsupplevelse. Miljöerna och stämningen håller genomgående hög standard och för Disneyfantaster finns flera nostalgimoment. Spelets största brister följer av en seg kamera som lite för ofta tar en dålig vinkel, annars är det bara småskavanker. Sällan ges möjligheten i sådana här spel att påverka handlingen så mycket som här där varje val ger en nästan omedelbar påverkan på Musses bemötande fortsättningsvis. En stark sjua blir det sammanfattningsvis. Många Wii-ägare borde ge det en chans.
Bilder
mickey
mickeyseatransport
mickeythinwallhires
epicmickeyreveal
epicmickeywii009
epicmickeywii2
epicmickeywii010
epicmickeywii011
epicmickeywii012
epicmickeywii013
epicmickeywii014
epicmickeywii036
epicmickeywii037
epicmickeywii038
epicmickeywii039
epicmickeywii040
epicmickeywii041
epicmickeywii042
epicmickeywii043
epicmickeywii044
epicmickeywii047
epicmickeywii048
epicmickeywii046
epicmickey5
epicmickey1_3349679235
epicmickey2_2294286715
epicmickey4_370147979
epicmickeywii036_480323238
epicmickeywii054_477875994
epicmickeywii055_2265458126
#inlineditbutton