NBA Jam
Skrevs 2010-12-05 20:02:00 av Björn Pålsson
EA har dunkat liv i ett 20 år gammalt spel. Frågan är dock om de valt rätt format?
NBA Jam satte avtryck i spelvärlden under början av 90-talet när det bjöd på ett helt nytt sätt att utforma sportspel. Som föregångare i den nu så välkända genren ”Arcade” bjöd NBA Jam på en mindre seriös och mer actionfyllt sportupplevelse. 2010 är det dags för NBA Jam att åter göra intåg i spelvärlden och nu med EA som utvecklare istället för Midway. Vad har hänt på nästan två decennier?

Tufft och välavvägt

Konceptet är enkelt. Två mot två på planen. De som har flest poäng när sista kvarten tar slut går segrande därifrån. För att ta sig ditt gäller det dock att vara fokuserad varje millisekund då tuffa tacklingar, vältajmade blockar och spektakulära dunkar gör att spelaren aldrig kan hämta andan. Du styr enbart en av spelarna på planen men måste hela tiden samarbeta i blixtanfall och tight försvar. Det är snabbt, smidigt och fruktansvärt välavvägt.

Tur räcker inte långt

Jag måste erkänna att jag alltid varit svag för arkadinspirerade basketspel. Det är något med attityden, samspelet och de respektlösa avsluten som lockar. Samtidigt är varje poäng oerhört viktig. Det går snabbt att vända ett spel och oftast är det krig på planen ända fram till slutet. På den här punkten anser jag att NBA Jam har sin storhet. Varje sekund håller mig på helspänn samtidigt som kontrollen, antingen med knapparna eller dualsticken, både är enkel och exakt. Det känns helt enkelt aldrig slumpmässigt. Känslan att sno åt sig bollen och krossa ner den i motståndarnas korg är istället otrolig. Jag njuter i fulla drag.
nbajam2010screenshot
Det gäller att sätta sina dunkar med stil. Big smile!

20 år förbättringar?

Vad har då egentligen hänt på nästan 20 år? Grafiskt är det självklart bättre med smidiga och snygga animeringar. Med glimten i ögat är spelarnas ansikten dock inklippta bilder av sina verkliga alter egon. Effekten är härlig och bidrar till arkadkänslan. Vidare finns givetvis ett antal speciallägen under kategorin Remix som också har ett eget karriärläge, Remix Tour. Här finns fem spellägen där du bland annat tävlar om vem som kan krossa den andre spelarens glasbräda ovanför korgen först eller spel först till 21 poäng, man mot man men upp till fyra spelare på en korg. Närmast det vanliga spelläget är en variant med olika power-ups som dyker upp på planen för att ge extra styrka och snabbhet.

Stabil grund håller i längden

I Remix Tour dyker även olika bossar upp där du får möta olika superstjärnor i de olika speciallägena som känns like extra viktiga. Dock svalnar intresset för Remix Tour ganska snabbt och jag återvänder snart till det vanliga spelläget som bjuder på mest underhållning. Det är också spelets största svaghet. Remix Tour i all ära men spelet skulle lika gärna bara kunna utgöras av det vanliga karriärläget samt ett onlineläge och vara en otroligt stark kandidat på Playstation Network. Nu har utvecklarna valt att göra ett fullprisspel istället utan att egentligen bjuda på mer verkligt innehåll för spelaren.
nbajam360ps3
I Remix kan du bland annat spela först till 21 poäng, precis som på skolgården i Sverige.

Bra koncept, fel format?

Jag gillar verkligen NBA Jam. Det bjuder på underhållande och intensiv basket i bästa arkadanda. Jag önskar bara att utvecklarna valt att behålla grunden i spelet och gjort det till en ny variant av det storslagna NHL Arcade. Istället ställs det nu mot andra fullprisspel och då håller det inte att förändra spelet med lite extra spellägen för ett toppbetyg.
Vi fick ett exemplar av spelet av EA.
IMG2020

offline Beats

Björn heter jag, pluggar och bor i Stockholm. Är en allätare av spel som spelat så länge jag minns.
1603d563b803c6f459be923cfc805d0f
Genre
Sport
Utgivare
EA Sports
Utvecklare
EA Canada
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, Wii
Prisjakt
Release
2010-12-04
Sammanfattning
plus
  1. Arkadkänsla på topp
  2. Fartfyllt och intensivt
  3. Beroendeframkallande kampanj
minus
  1. Remix Tour blir snart tröttsamt
  2. Snålt för ett fullprisspel, PSN månne?
7

Slutsats

NBA Jam bjuder på riktigt rolig arkadbasket. Det är snabbt, snyggt och välavvägt. Varje poäng känns viktig och som spelare sitter man på helspänn. Tyvärr är extrautbudet ganska ointressant och som spel känns det snålt när det i princip bara är den grundläggande kampanjen samt spel mot kompisarna som är intressant i längden. Det räcker inte för ett toppbetyg på ett spel som ändå har väldigt bra kvalitéer.
NBA_200
#inlineditbutton