Donkey Kong Country Returns
Skrevs 2010-12-02 12:21:00 av Erik Hansson
Den klassiska sidoscrollarens återkomst. Eller?
Det är svårt att tycka illa om Donkey Kong Country Returns. Det har egentligen allt som krävs av ett sidoscrollande plattformsspel och gör den klassiska Donkey Kong-serien rättvisa. Dessutom har det ett samarbetsläge.
dk_430
Misslyckad skakning
Jag kan inte låta bli att jämföra Donkey Kong Country Returns med New Super Mario Bros. Wii. Båda är lysande spel i samma genre, båda blir roligare när man är fler som spelar och båda förstörs något av en påtvingad Wii-kontroll. Varför Nintendo tvångsmässigt lägger in skakning av handkontrollen för att få till vissa rörelser är för mig ett stort mysterium. I ett spel som för övrigt har utmärkt styrning känns en så inexakt handling som att skaka kontrollen helt malplacerad.
Diddy står för charmen
Förutom det är Donkey Kong en trevlig upplevelse. Här finns mängder av fantasifulla idéer intryckta i ett enkelt och klassiskt koncept: Ta dig från vänster till höger på skärmen utan att dö. Donkeys enda försvar mot banorna är att hoppa, rusa, dunka i marken, göra en rullattack eller genom att få hjälp av lillapan Diddy Kong. Utan Diddy hade spelet inte haft samma charm.
Diddy på ryggen förbi utmaningar
Diddy Kong har dels förmågan att skjuta på fienden så att de stannas upp eller blir omtöcknade, dels en liten jetmotor som gör att han kan sväva i luften korta sträckor. När man spelar själv fungerar Diddy också som två extra hälsorutor, men med en medspelare är det en som styr Diddy. Förslagsvis den lite sämre av er då Diddy kan hoppa upp på Donkeys rygg och låta sig transporteras förbi svåra sträckor.
   Detta kan behövas då Country Returns stundtals är riktigt utmanande. Det dröjde inte alltför många banor innan jag fick börja använda en del "continues" för att komma vidare.
donkeykongcountryreturnswii3
Det kan ske en hel del saker på skärmen samtidigt och det finns mängder av finesser i spelet. Som de här tunnorna som man kan skjuta iväg sig med.
Värmer ett pappahjärta
Tyvärr blir spelet dock svårare när man samarbetar. Dels blir det rörigare på skärmen och lättare att stressas till misstag för att man vill hinna ikapp sin kompis (man teleporteras dock automatiskt ifatt om man hamnar för långt efter). Det är också lätt hänt att man gör av med två liv när båda dör på samma ställe.
   Som förälder- och barnspel är Country Returns utmärkt och det värmer ett pappahjärta att se Diddy klättra upp på Donkeys rygg inför en svårare passage. Det är sådant som höjer skärpan och moralen.
Flygande bläckfiskar och grottsystem
Banorna är fantasirikt skapade med en hel del hemligheter, ett varierat tempo och många olika motståndare som man måste lära sig att slåss mot. Ibland åker man i något fordon, ibland står man på en vals rygg och måste akta sig för flygande bläckfiskar och ibland är man under jorden i mysigt upplysta grottor.
   Även bossarna är trevliga och någorlunda varierade, men några av dem hade kunnat få vara lite mer utmanande.
Leta upp allt
Varje bana innehåller en hel del att samla på. Bananer, pusselbitar, bokstäverna k-o-n-g, mynt och ballonger (extraliv). Mynten används i en affär för att köpa till exempel extraliv, en extra hälsobehållare, en nyckel som låser upp en ny bana eller en papegoja som ger ledtrådar om pusselbitarna till exempel. Det finns anledningar att samla på sig allt på varje bana eftersom man då låser upp några av spelets bästa och mest utmanande banor.
donkeykongcountryreturnswii2
Här har Donkey lillapan Diddy på ryggen och får då en viss flygförmåga och två extra hjärtan i hälsa.
En märklig ny vändning
Letar ni efter ett bra plattformsspel till Wii har ni hittat rätt. Country Returns är väldigt välgjort och det är bara synd att Nintendo envisas med att vi ska skaka kontrollen för att få saker att hända. Det är en märklig ny vändning från ett företag som haft exakt kontroll som sitt ledord under tidigare generationer. Förutom det är Country Returns väldigt lätt att rekommendera.
Vi fick ett exemplar av spelet från Nintendo.
 • member_male
  Dante Säger samma sak. Sedan Mario Galaxy ... 2010-12-08
 • comment
  Seaburger Iband vill jag verk...igen ha en Wii. :( 2010-12-03
 • 2
  ninja x Har pushat för att...mla DK-dagarna. :) 2010-12-02
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
9a76ef0ca533132eca1b99fec49c8f45
Genre
Plattform
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Retro Studios
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2010-12-03
Sammanfattning
plus
 1. Samarbetsläget
 2. Mysig grafik
 3. Kontrollen över lag
 4. Fantasifulla banor
 5. Mycket att samla på
 6. Varierade fiender
 7. En hel del hemligheter
minus
 1. Skak-kontrollen är korkad och oprecis
 2. Räkna med en hel del omspelningar
8

Slutsats

Förutom att den påtvingade skakfunktionen känns ogenomtänkt och är oprecis finns det inte mycket att klaga på med Country Returns. Här finns fantasifulla banor, bra kontroll, mycket att samla på, tjusig grafik och ett kul samarbetsläge. Ett måste för alla som gillar sidoscrollande plattformsspel.
Bilder
donkeykongcountryreturnswii004
donkeykongcountryreturnswii005
donkeykongcountryreturnswii006
donkeykongcountryreturnswii007
donkeykongcountryreturnswii008
donkeykongcountryreturnswii009
donkeykongcountryreturnswii010
donkeykongcountryreturnswii011
donkeykongcountryreturnswii012
donkeykongcountryreturnswii013
donkeykongcountryreturnswii014
donkeykongcountryreturnswii015
donkeykongcountryreturnswii016
donkeykongcountryreturnswii017
donkeykongcountryreturnswii018
#inlineditbutton