EA Sports Active 2.0
Skrevs 2010-11-22 06:54:00 av Erik Hansson
Halvtrasigt Kinect-stöd, men träningen blir åtminstone roligare.
Egentligen är allt ni behöver veta om EA Sports Active 2.0 att det de senaste fyra dagarna fått mig att träna dagligen och haft kul medan jag gjort det. Det är åtminstone det bästa med spelet. Dess reklamslogan vill få oss att tycka att det är kul att träna och det stämmer faktiskt.
active2_420
Egentligen ganska slarvig
Men, det ska sägas att det här är en ganska slarvig produkt. EA hade konceptet och grunden klart redan i föregångaren. Allt de behövde göra var att lära sig hur Kinect skulle användas (spelet finns dock även på Wii och PS3). Men på den punkten misslyckades de tyvärr grovt. Av alla spel jag testat till Kinect hittills är det här det som egentligen fungerar sämst. Jag måste alldeles för ofta avbryta ett träningspass för att inte kameran registrerar mig. När jag slår på sandsäcken kommer reaktionen på skärmen 1-2 sekunder efter att jag själv gjort rörelsen. När jag ska lägga mig ner på golvet för att göra armhävningar tappar kameran bort mig och jag måste ställa mig upp igen för att den ska förstå var och vem jag är. Flera minispel har problem med bedömningen av dina rörelser.
Problem för två
Dessutom är stödet för två spelare väldigt problematiskt. Det blir ständiga avläsningsfel och vissa övningar får man inte ens ha med i sina program om man spelar två, men det framgår inte vilka dessa övningar är i förväg. Det är helt enkelt alldeles för mycket problem för att Active 2 ska vara kul att spela samtidigt med någon annan.
easportsactive2xbox360001
Det blir lite roligare att springa på stället om man har ett tydligt mål på skärmen samtidigt.
Smart upplägg och många övningar
Det finns inte heller samma kunskap om dina rörelser som Your Shape från Ubisoft visar upp. Ibland kan man få vettiga tips av berättarrösten, men det händer också att han säger helt fel eller vid helt fel tidpunkt.
   Det Active 2 istället har är en stor mängd övningar och ett smart upplägg. Allt går ut på att du ska må bättre genom att röra på dig och i övrigt leva rätt. Med enkla frågeformulär avgörs om du lever hälsosamt eller skulle behöva ändra något i din livsstil. Råden presenteras ödmjukt och det är inga höga krav som ställs. Men man får kloka enkla råd som att äta nyttigt ofta istället för att vänta länge mellan energirika måltider.
Skapa själv olika program
Du skapar först en profil och väljer ungefär vilken sorts träning du vill ha. Spelet lägger upp ett förslag på hur dina pass ska fördelas under en vecka. Förutom de schemalagda aktiviteterna med sina bestämda övningar kan man också skapa helt eget program och det är kanske spelets smartaste detalj. Med den stora mängden olika övningar finns det alltid bra alternativ för just den träning du vill ha. Själv valde jag framför allt övningar som jag tyckte var roliga. Sträcka sig efter bollar som målvakt, slå mot en sandsäck, bicepscurls, olika sorters situps och en stepup-övning.
   För varje övning du lägger till får du reda på hur lång tid övningen tar och hur många kalorier den bränner. Det går också att spara flera olika egna program. Du kan därför enkelt göra ett kort, ett långt, ett intensivt och ett program som framför allt mjukar upp lederna. Det krävs kanske viss kunskap om vad som är bra för dig, men det mesta berättar spelet för dig.
easportsactive2xbox360009
Att slå på olika ställen på en sandsäck skulle kunna vara riktigt roligt, men Kinect-stödet är så dåligt att det förstör en del av nöjet. Viss slag registreras inte alls och den karaktär på skärmen som ska visa dina rörelser uppför sig extremt ryckigt och konstigt.
Poängen är att röra på sig
Till skillnad från Your Shape är Active 2 mer förlåtande. De flesta rutinerna väntar in dina rörelser och delar inte ut minus för att du inte gör dem i tid. Tonvikten ligger på att du ska röra på dig över huvud taget, inte att dina rörelser ska göras exakt vid rätt ögonblick.
   De flesta övningar känns igen om du någon gång gått på ett Friskis och Svettis-pass. Här finns utfall, olika varianter på "plankan", löpning med höga knän eller höga sparkar bakåt och många olika former av knä- och armlyft med gummibanden. De flesta är ganska enkla, men du kan själv ställa in vilken intensitet du vill ha på varje övning.
Målet är avklarat
På ett sätt är slutbetyget oväsentligt. EA Sports Active 2 gör det roligare att träna och jag, som ligger på träningsnivån tre springturer i veckan, tycker än så länge bara det är kul att lägga in något extra 20-minuterspass med helkroppsträning med Active 2. Under vinterhalvåret ser jag framför mig att jag kommer att ägna mig en hel del åt träning framför Kinect-kameran. Därmed har spelet lyckats med sitt mål.
Vi fick ett exemplar av spelet från EA.
 • member_male
  Emilio Ok, några rättelser, "The Biggest L... 2010-11-24
 • member_male
  Emilio Tackar för detta, har debatterat med... 2010-11-24
 • 2
  ninja x Har du recenserat något träningsspe... 2010-11-22
 • tk3q3R9C
  Raskolnikov Synd att de slarvar bort det. Det lut... 2010-11-22
  • gastrikland_moi
   erik Båda kan absolut ge ordentliga genom... 2010-11-22
   • tk3q3R9C
    Raskolnikov Jag är framför allt ute efter så k... 2010-11-22
    • gastrikland_moi
     erik I Your Shape så är det framför all... 2010-11-22
     • tk3q3R9C
      Raskolnikov Det här med responstiden är alltså... 2010-11-22
      • gastrikland_moi
       erik Nja, det finns i al...bbigt för dig. :) 2010-11-22
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
a95fb62c8a7e8402129a7bb3475e1962
Genre
Simulator,Sport
Utgivare
Electronic Arts
Utvecklare
EA Sports
Plattform
Wii, Playstation 3, Xbox 360
Prisjakt
Release
2010-11-18
Sammanfattning
plus
 1. Gör det roligare att träna
 2. 52 olika övningar (68 till PS3)
 3. Skapa dina egna program
 4. En del övningar är roliga
 5. Gummibandet och hjärtslagsräknaren
 6. Både för proffs och amatörer
minus
 1. Dyrt
 2. Kinect-stödet fungerar alldeles för dåligt och avbryter många övningar
 3. Vissa övningar är tråkiga
 4. Tvåspelarläget har testats för dåligt
6

Slutsats

Rent spelmekaniskt är Active 2 ganska trasigt. Kinect-kameran kräver för ofta nya kalibreringar och rörelserna registreras alldeles för långsamt. Dessutom är tvåspelarstödet alldeles för trasigt och oprövat. Du måste kunna se bortom dessa begränsningar för att få ut något av spelet. För min del har Active 2 gjort min träning mycket roligare. Jag gör glatt 20- eller 30-minuterspass framför tv:n och det känns aldrig plågsamt långtråkigt som mycket annan träning. Det är egentligen spelets viktigaste omdöme.
#inlineditbutton