Rock Band 3
Skrevs 2010-11-17 15:28:00 av Erik Hansson
Harmonix är till salu, men deras spel är det inget fel på.
För runt 500 kronor kan du köpa Rock Band 3. Men för att få ut mesta möjliga ur det krävs att du lägger ner extra mycket tid och pengar. Det är nämligen med Pro-instrumenten som spelet blir roligast.
rockband3_420
Spela piano på riktigt
I korthet fungerar de mer som riktiga instrument än de tidigare. När man spelar vanligt keyboard använder man bara fem knappar som ligger intill varandra. Med "keyboard pro" används en betydligt större del av tangentbordet och noterna i låten slås på rätt tangenter. Det betyder att du på de högre svårighetsgraderna faktiskt spelar den aktuella låten. Det är naturligtvis mycket svårare, men också mycket roligare.
Spela trummor och gitarr på riktigt
Pro drums inkluderar användandet av cymbaler vilket ger en mer realistisk känsla. Innan så kunde till exempel den gula paden varit både hi-hat cymbal och hängpuka, men med pro-mode måste du byta från cymbal till trumma när det ska göras på riktigt.
   Det mest imponerande är nog ändå pro-guitar. Madcatz har utvecklat en gitarr där du faktiskt spelar låten på riktigt. Med ett annorlunda och invecklat tablatursystem kan du nu, med hjälp av strängar och hundratals knappar, lära dig en låt på riktigt.
rockband3xbox360005
Pro-gitarren har alltså en knapp för varenda not och blir därmed väldigt nära att spela riktigt gitarr. Vi har dock inte kunnat testat någon pro-gitarr i den här recensionen.
Svårt att hitta instrumenten
Det är dock inte enkelt att hitta återförsäljare som säljer Pro-instrumenten (trummor, gitarr eller piano). Enklast är att importera från till exempel Amazon eller Play. Räkna då med att betala runt 1000-1500 kronor för instrumenten.
Från pop till reggae
Låtlistan består av 83 låtar och över lag gillar jag den. Här finns en skön blandning av pop, rock, indie och till och med reggae och det känns aldrig helt malplacerat. Det finns naturligtvis undantag och låtar som jag inte alls gillar, men Rock Band har som vanligt bättre musikval än Guitar Hero.
   Noterna är också som vanligt bra utplacerade och även om man inte spelar med "pro" så kan man få för sig att man faktiskt spelar låtarna på riktigt.
rockband3xbox360017
Pianot använder sig av två eller fler oktaver av tangenterna i låtarna och det gäller att automatiskt känna var man har rätt tangenter för att ha någon chans i låtarna. Det går dock naturligtvis att öva upp.
Små och stora förändringar
Det finns många små och stora förändringar från Rock Band 2. Körsången från Beatles Rock Band är med, smidiga individuella småmenyer och ett nytt bättre karriärläge kallat Road Challenges till exempel som delar ut ständiga belöningar och har gott om ställen att besöka. Karriärläget är över huvud taget smartare i år och inte lika lätt att tröttna på.
   Det finns dock en del saker som förstör helhetsintrycket. Grafikbuggar på scen och alldeles för tjatiga animationer från bandet. Avsaknaden av score challenge, det går bara att skapa ett band och tio karaktärer per profil och sången räknas inte med om du spelar med alla instrument samtidigt.
Fantastiskt eller en expansion
I slutändan handlar Rock Band 3 om din ekonomi och din tid. Har du råd att köpa ett pro-instrument och den tid som det krävs för att försöka lära dig det så är Rock Band 3 fantastiskt bra. Kanske det bästa musikspelet någonsin faktiskt. Det är en grym känsla att lära sig att spela en låt på riktigt.
   Om du inte kommer köpa ett pro-instrument så är Rock Band 3 framför allt en låtexpansion med lite småförbättringar. Då kan du dra av ett från slutbetyget.
Vi fick ett exemplar av spelet och fick låna keyboards från EA.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
526eaeb94326552c85bc6e923ee0028d
Genre
Musik
Utgivare
EA
Utvecklare
Harmonix
Plattform
Playstation 3, Xbox 360
Prisjakt
Release
2010-10-28
Sammanfattning
plus
  1. Pro-instrumenten
  2. Bra låtutbud
  3. Händelserik karriär
  4. Bra notplaceringar
minus
  1. Dyra pro-instrument
  2. Några grafikbuggar
  3. Animationerna är tjatiga
  4. Begränsat antal spelare
  5. Ibland långa väntetider för vissa instrument
9

Slutsats

Den stora nyheten i Rock Band 3 är pro-instrumenten. Utan dem är spelet bara värt 8 av 10. Med dem kommer du kunna lära dig att spela piano, gitarr och trummor på riktigt. Känslan av att öva upp sig till att faktiskt kunna spela en låt från att i tidigare spel bara tryckt på knappar är en mindre revolution. Det finns småsaker som irriterar, men de 83 väl utvalda låtarna och det händelserika karriärläget gör det här till ännu en fullträff från Harmonix.
Bilder
rb3screenps3keyboardw800
custom1282023340404keys02
custom1282023377459keys05
custom1282023357274keys01
rb32
rb3screenwlogo1
rb3screenwlogo13
rb3screen116_Embargoed_until_June_11
rb3screen114_Embargoed_until_June_11
rb3screen115_Embargoed_until_June_11
rb3screen117_Embargoed_until_June_11
rb3screen118_Embargoed_until_June_11
rb3screen111_Embargoed_until_June_11
rb3screen112_Embargoed_until_June_11
rb3screen113_Embargoed_until_June_11
rb3screen110_Embargoed_until_June_11
En andra åsikt
Harmonix trotsade konkurrenterna och har nu äntligen förändrat musikspelsgengren. Med de nya pro-instrumenten kan den som söker efter svårare utmaningar eller vill prova på att spela musik på riktigt göra det. En fräsch funktion i ett urvattnat spelkoncept. Jag älskar Rock Band-serien, men det var på tiden att något hände. Och när jag och fem av mina vänner spelar "Centerfold" och sjunger med i refrängen på högsta volym så känner jag att Harmonix har gjort det igen. Det är en utomordentlig spelupplevelse med vänner, och riktigt roligt själv.

Låtlistan är kanske den bästa i serien. Den är mycket varierad till både musikstil och svårhetsgrad och innehåller allt från Primus till Beach Boys. Rock Band 3 välkomnar äntligen The Doors till alla keyboardspelares stora förtjusning. Och svårighetsgraden är ingenting du behöver oroa dig för. Om du är en sån som vill spela en lätt låt och bara ha det kul, kör till. Vill du prova på en ny muskelömmande och fingerkrossande utmaning, säg hej till din nya kompis "Llama".

Tyvärr så finns det en del tekniska hinder som stoppar Harmonix på mållinjen till att ha gjort den ultimata musikspelssupplevelsen. För bakom den där fasaden med fantastisk låtlista, oslagbart gameplay och oändliga multiplayermöjligheter så lurar en del småproblem. Trots det är Rock Band 3 i min åsikt det bästa samarbets-, musik- och party-spelet som existerar.

Betyg: 9 av 10

/Karl Sjöberg
#inlineditbutton