Call of Duty Black Ops
Skrevs 2010-11-11 22:01:00 av Erik Hansson
Treyarch har inte varit de vassaste COD-utvecklarna. Har de fått till det den här gången?
Allt tyder på att Treyarch har skapat en säljsuccé. De må uttrycka sig lite väl hårt om fuskare, ha märkligt mycket lagg i PC-versionen, håller inte löftet om 60 bilder per sekund och de har retat upp Kuba, men i övrigt verkar de faktiskt ha tagit upp handsken som kollegorna och trätobröderna Infinity Ward kastade när de var klara med Modern Warfare 2.
blackops420_3195500769
Kokar under locket
Kampanjen är till stora delar fiktiv och utspelar sig under det kalla kriget. Stormakterna har försökt lägga locket på världens konflikter och även om inte så mycket märks för allmänheten kokar det kraftigt under locket. Politiskt var det en väldigt intressant och dramatisk tid och faktum är att Treyarch faktiskt lyckas förmedla en del av denna känsla i mellansekvenserna i kampanjen. Det berättas med ungefär samma stil som World at War med dokumentbilder blandat med spelets grafik och jag gillar det lika mycket den här gången.
Hetsigt för 90-talisterna
Kampanjen är nära att vara riktigt bra, men det märks att Treyarch inte har den fingertoppskänsla som krävs för att skapa en oförglömlig upplevelse. Jag gillar upplägget att man sitter i ett förhör och återberättar vad som hänt. Men det blir för hetsigt och det är alldeles för styrt. Information eller vändningar som hade behövt smältas eller hade kunnat göras effektivare dränks nästan alltid av att man kastas vidare i historien. Det är som om Treyarch har fått för sig att spel måste innehålla snabba klipp för att tilltala 90-talisterna.
Hitta skarvar under sex timmar
Själva spelandet är också det extremt intensivt. Ibland nästan löjligt händelserikt. Man leds hela tiden till eller strax bredvid där allt händer i en väldigt linjärt upplägg. Alldeles för ofta märks det att allt är skriptat, framför allt om man går in för att hitta "skarvarna". Oändligt med fiender till man kommer fram till en viss plats eller utför en viss handling hör till vardagsmaten. Det finns också lite väl mycket småbuggar som att man kan få börja om mitt i en eldstrid om man dör. För en knappt sex timmar lång och väldigt intensiv upplevelse är det godkänt, men det räcker inte för att imponera.
callofdutyblackopsxbox360051
Onlinedelen är i grunden smått fantastisk med mängder av valmöjligheter och saker att låsa upp. Men Treyarch har lite att jobba med när det gäller småbuggar och de sega anslutningarna.
Mer av allt
Ni ska inte köpa Black Ops för att spela själv. Det är i multiplayerlägena som spelet skiner. Precis som vanligt i de senaste årens Call of Duty-spel. Steget från Modern Warfare 2 till Black Ops innebär framför allt en utökning av i stort sett allt. Framför allt när det gäller spellägen och mindre detaljer.
Både poäng och pengar
En av de bättre nyheterna är att man nu tjänar både erfarenhetspoäng och COD-pengar när man spelar online. Erfarenhetspoängen används enbart till att gå upp nivåer och i samband med det låsa upp nya vapen, spellägen, anpassningsmöjligheter, föremål och mycket annat. Men utan COD-pengar kommer du inte ha råd att köpa det du låser upp. COD-pengarna innebär dock att du ganska tidigt i spelet kommer kunna låsa upp dina favoritförmågor. Det är först när du vill skapa olika klasser för olika förutsättningar som det kan bli ont om pengar.
Satsa pengar för att bli rik
För att tjäna mer pengar finns ett sorts bettingsystem som antingen kan användas för dig själv eller mot andra. Med kontrakt sätter man upp personliga mål som till exempel att skjuta ihjäl två personer på långt håll, vinna tre matcher eller kniva någon i ryggen inom en viss tid. Kontrakten kostar COD-pengar och ger pengar om man lyckas, men ett misslyckande ger inte tillbaka de pengar man satsade.
   Det finns också så kallade wager-matcher där man spelar mot andra spelare och satsar pengar på vem som kommer vinna. Topp tre vinner pengar, resten förlorar insatsen. Här finns det lite udda spellägen som att enbart ha kniv och en pistol med ett enda skott. Skjuter du någon får du en kula till, annars får du finna dig i att smyga runt med kniv.
   Det går att tjäna mycket pengar på det här sättet, men det krävs att du är riktigt bra för att du ska ha någon chans. Att satsa småslantar ger dig inte mycket belöning.
callofdutyblackopsxbox360052
En fördel mot MW2 är att det går ganska snabbt att få tag på de förmågor man vill ha. Att uppgradera dem kräver däremot en hel del av spelaren.
Spela mot bottar och zombies online
Zombie-läget från World at War återkommer också. Du och upp till tre vänner ska försvara er mot våg efter våg av zombies. Det är stressigt och kul ett tag, men jag tycker inte riktigt att spelläget utvecklats sedan sist och jag tröttnade fort på det.
   Det går också att spela två personer på delad skärm online eller upp till fyra offline.
   Combat Training låter dig spela mot "bottar", men dina framsteg gäller bara i det här spelläget och fungerar inte ens om du inte är online, vilket gör hela spelläget smått meningslöst. Kanske att det kan vara något för er som är så pass dåliga att ni inte har en chans mot mänskligt motstånd.
Kolla på film
Det finns ett teaterläge där man kan spela in och spara repriser eller kolla på andras inspelningar. Här är det lätt att bli sittandes lite för länge och kolla på alla sjuka saker som hänt eller vilka skickliga spelare det finns där ute. Det har också tillkommit ett större djup för att skapa egna emblem och man kan nu dessutom personlifiera sina vapen. Nya killstreaks, perks, vapen, utmaningar och utrustning har också tillkommit.
Party? Var god dröj
Black Ops kommer säkerligen hålla er sysselsatta i veckor eller månader så länge ni uppskattar det tävlingsinriktade multiplayerläget. Inställningsmöjligheterna är extremt många och det går att anpassa din soldat i detalj. Kontrakten och allt upplåsande gör också att Black Ops är fantastiskt kul även när man spelar själv mot främlingar. Det finns hela tiden mål att sträva efter och de ständiga poängen som trillar in och mängderna av små uppgifter som man löser både med flit och av en slump gör det lätt att bara vilja spela en match till.
   Det är dock med vänner i samma party som Black Ops är som bäst, åtminstone i teorin. När man samarbetar för att klara spellägenas olika uppgifter, testar taktiker tillsammans och hjälps åt att hålla viktiga positioner är spänningsmomentet svårslaget. Här har dock Treyarch lite att jobba med. Det tar alldeles för lång tid att hitta matcher när man är många i samma party.
Lägga ner Level 7?
Anledningarna till att det inte blir full pott till Black Ops är flera. Kampanjen är inte tillräckligt bra och känns föråldrad förklädd i en stor budget. Det är retligt att hardcore-läget bara kan spelas i team deathmatch eller search & destroy, combat training borde naturligtvis gå att spela offline och framför allt kan man behöva vänta löjligt länge på att få ansluta till matcher. Det är en del sådana här småsaker som Treyarch måste fixa. Det är också lite oroväckande att det inte satsats mer på hardcore-läget med tanke på hur populärt det var i MW2.
   Ett annat problem med spelet är att för sådana som jag, som normalt sätt hamnar på nedre halvan av poängkolumnen, så är delar av spelet inte tillgängligt. Att satsa massor av COD-pengar på att få fem headshots utan att dö eller att låsa upp några av perksutmaningarna är över min förmåga och kommer antagligen aldrig hända så länge jag inte lägger ner Level 7 och enbart ägnar mig åt Black Ops. Och så bra är inte spelet.
Vi fick ett exemplar av spelet från Activision.
 • member_male
  Dante Jag är inte så insatt i CoD just f... 2010-11-12
  • gastrikland_moi
   erik Ja jag håller helt med dig om kampan... 2010-11-13
 • comment
  Arsenik Angående problemet att komma in i ma... 2010-11-12
  • gastrikland_moi
   erik Jag upplevde inte heller att det var ... 2010-11-12
  • IMG2020
   Beats Hade precis som Bergentz stora proble... 2010-11-12
  • liverpoollogo
   Bergan Skumt, vi hade stora problem att komm... 2010-11-12
   • comment
    Arsenik jag var inte inne igår kväll så ja... 2010-11-12
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
756237a2242636be64ffb4f7bd7d92ad
Genre
FPS
Utgivare
Activision
Utvecklare
Treyarch
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, Wii, PC
Prisjakt
Release
2010-11-09
Sammanfattning
plus
 1. Intensiv kampanj med intressant berättelse
 2. Stora inställningsmöjligheter online
 3. Mängder att låsa upp
 4. Nya systemet med pengar
 5. Hardcore-läget
 6. All statistik och alla utmaningar
 7. En del riktigt roliga banor online
minus
 1. Inget för dig som spelar offline
 2. En del buggar online
 3. Svårt för party att ansluta till matcher
 4. Hardcore-läget har inte utvecklats
 5. Combat training måste spelas online
 6. Vissa delar av spelet är bara för eliten
 7. Kampanjen är alldeles för styrd
 8. Jag kan i stort sett lika gärna spela föregångarna
8

Slutsats

Treyarch valde att satsa på att ge oss mer av allt snarare än att komma med någon revolution. Kampanjen är för hysterisk och alldeles för styrd, precis som tidigare år. Onlineläget är däremot smått briljant. Här finns enorma inställningsmöjligheter, en perfekt kontroll och mängder att låsa upp, men också en hel del småsaker som irriterar. Treyarch behöver visa sina kunder att de är bra på att finslipa även ett spel som släppts, i slutändan kan jag inte låta bli att känna att jag lika gärna hade kunnat fortsätta spela Modern Warfare 1 eller 2.
Bilder
codblackopscover
codbovictorcharlieattack101
codbowmdenemycover101
codbowmdsubstationambush101
codbowmdwintercamo101
codblackops1
codblackops2
codblackops3
codblackops4
CODBO360PESpread
blackops200
callofdutyblackopsplaystation3ps3022
callofdutyblackopsplaystation3ps3033
blackops420
WMDEnemy_Cover
WMDSubstation_Ambush
WMDWinter_Camo
Victor_CharlieAttack
blackops200
blackops4201099466527
codboscore
callofdutyblackopsescalationxbox3601303235389002
callofdutyblackopsescalationxbox3601303235389003
callofdutyblackopsescalationxbox3601303235389004
En andra åsikt
Black Ops är för mig som för många andra enbart en onlineupplevelse. Treyarch har i många avseenden lyckats att förbättra multiplayer till att bli mer välavvägt än tidigare även om en viss omställning krävs efter MW2. Banorna passar flera speltyper, killstreaks är inte lika kraftfulla och det nya valutasystemet öppnar för ett nytt sätt att tänka när du spelar eller bygger klasser. Tyvärr är spelet alldeles för buggigt när det gäller uppkoppling och att hitta matcher tar ibland alldeles för lång tid. Samtidigt önskar jag att valutan fått större betydelse. Nu är det inte speciellt svårt att köpa det man vill ha då det mesta kostar ungefär lika mycket. Samma gäller Wager där pengarna egentligen aldrig spelar speciellt stor roll i ett annars riktigt roligt spelläge. I tidigare CoD har jag varit mer fokuserad på att gå upp i level och verkligen maxa utmaningarna för att få mycket experince. Samtidigt bjuder Black Ops på tillräckligt mycket för att jag ska sitta timme efter timme och bara spela en runda till.

Betyg: 8/10

Björn Pålsson
#inlineditbutton