The Sims 3
Skrevs 2010-11-17 07:07:00 av Marcus Grönskog
Vad är nytt sedan flytten från PC?
Det är mer än ett år sedan The Sims 3 släpptes på PC. Men livssimulatorn från Maxis visar inga tecken på att sakta ned i popularitet när det nu kommer till maskinerna vi har under vår TV. Klarar man sig utan muspekare och tangentbord?
420x177
Förfinat koncept
The Sims 3 bygger på samma vinnande koncept som sina föregångare. Det finns inget klart slutmål utan det handlar snarare om att spela så länge man önskar. Familjerna åldras, skaffar barn och dör. På vägen dit tar man hand om alla vardagsbekymmer som dyker upp, eller försöker spara ihop till den där TV-apparaten man vill ha.
   Det är inte första gången som The Sims-serien har gjort besök på konsol, däremot är det första gången som det mesta faktiskt är intakt. Tidigare har spelen gått ut på att uppfylla särskilda mål, men i The Sims 3 är det öppna sandlådespelandet mer påtagligt. Det känns faktiskt inte helt olikt originalversionen.
Fria viljor
I The Sims 3 har man alltså kontroll över en så kallad Sim. Eller ett helt gäng av dem om man känner för det. Det finns plats för personliga behov och önskningar, men alla simmar behöver grundläggande saker som att sova eller att äta. Ju bättre prylar man har desto lättare kan man tillfredsställa dessa behov.
   Genom att engagera sin Sim i olika aktiviteter kan man forma den som man önskar. Min Sim är just nu en framgångsrik författare, men jag hade lika enkelt kunnat starta en karriär som brottsling eller hemlig agent.
   Det är tråkigt vardagsliv på ett underhållande sätt. Med pengarna som simmarna tjänar in kan man köpa fler saker till sitt hus eller välja att bygga ut. Det finns alltid något nytt att sikta på, men det finns en chans att de vanliga vardagsritualerna tröttar ut i längden.
lessims3playstation3ps3017
Knyt vänskapsband med dina grannar för (o)trevliga överraskningar
Kontrollen
Något som inte riktigt känns sig likt är givetvis kontrollen. Det kan vara bökigt att zooma in och ut, samtidigt som man försöker navigera runt spelvärlden med två analoga spakar. Med hjälp av styrkorset aktiverar man undermenyer och man kan på så vis snabbt komma åt fler funktioner.
   Man får självklart inte samma flyt som med en muspekare, men det fungerar ändå hyggligt. En slags ljuspelare visar på ett enkelt sätt vart man har sin markör och det är aldrig några problem att styra sina simmar eller att placera ut möbler.
Önskningar
Då och då kommer dina Simmar att önska sig saker och uppfyller man dessa erhåller man poäng. Det kan vara enkla saker som att gå till bokhandeln, vilket ger mindre poäng än om man låter sin sim gifta sig. Poängen man erhåller genom att uppfylla dessa önskningar kan sedan användas för att låsa upp belöningar och för att använda Karma-krafter.
   Genom att aktivera en karma-kraft kan positiva eller negativa saker inträffa. Som möjligheten att ändra på en Sims utseende eller att få eldbollar att regna över området. Karman fylls på varje midnatt, men man ska tänka på att ens handlingar också kan få konsekvenser. Något att tänka på innan man missbrukar sina krafter. Det känns lite som en blandning mellan katastroferna från Sim City och en lista fuskkoder. Jag gillar det.
lessims3playstation3ps3020
Animationerna i spelet är kul och levande
Tekniska Problem
Allt är inte frid och fröjd. Det finns vissa uppenbara tekniska begränsningar med den här versionen. När man åker ut till staden är det ofta dött och det finns knappt några andra simmar att interagera med. Sedan hjälper det inte att staden är uppdelad i flera sektioner, vilket innebär en laddningstid på runt tio sekunder varje gång man byter område. Har man då flera simmar som är på olika ställen så finns det inget snabbt sätt att byta mellan dessa. Man får helt enkelt vänta och vänta.
   Jag har spelat PS3-versionen och den lider också av rejäla bilduppdaterings-problem när man snabbt för kameran över spelvärlden. Spelet stannar dessutom upp korta stunder när man ska öppna särskilda menyer, eller göra val. Allt detta bidrar till att tempot sänks och man blir lätt otålig efter att ha tittat på samma laddningsskärm i flera minuter per spelomgång. Kan man stå ut med detta och en smått klumpig kontroll finns det ändå en hel del att gilla i The Sims 3.
Vi fick ett exemplar av spelet från EA.
378402_2457394926155_1007011564_n

offline Marcus Grönskog

Journaliststudent från Småland med ena foten i Tokyo. Är intresserad av bra berättande i spel.
4dfacb9f30ce217455a5fd0e33a08899
Genre
Simulator
Utgivare
EA Games
Utvecklare
The Sims Studio
Plattform
PC, Playstation 3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2010-10-28
Sammanfattning
plus
  1. Kul animationer
  2. Hygglig kontroll
  3. Innehållsrikt
  4. Kul karma-funktion
minus
  1. Många laddningsskärmar
  2. Bilduppdaterings-problem
  3. Vänta på menyer
  4. Vissa kontrollösningar
7

Slutsats

Problemen med The Sims 3 på konsol är främst hur länge man måste vänta på allt. Det är laddningsskärmar på tio sekunder för all sorts förflyttning. Det är främst detta och andra tekniska problem som taskig bilduppdatering som drar ned betyget. Annars är The Sims 3 en klart godkänd portning av PC-spelet där mycket av det som gjorde originalet bra ändå har kommit med. Det kan sysselsätta under en lång tid.
Bilder
lessims3playstation3ps3002
lessims3playstation3ps3003
En andra åsikt:
Det finns av naturliga själ problem när man vill överföra ett spel som The Sims till konsol. Spelet är ganska komplext, vilket går att lösa på ett smidigt sätt med tangentbord och mus på PC. På konsol är du fast med handkontrollen som i jämförelse är mycket klumpigare. Trots detta lyckas utvecklarna ändå skapa en fungerande kontroll som är acceptabel och fungerar.

I slutändan kan man konstatera att det är mycket lite som skiljer PC- och konsol-versionen åt. Alla funktioner man förväntar sig finns där, plus lite till som karmasystemet och utmaningarna, vilket bör göra de mest inbitna lika nöjda som nybörjarna. Med lite sämre bilduppdatering, grafik och kontroll, har jag har svårt att se att man skulle överge den överlägsna PC-versionen. Har man inte en dator, så är detta ändå ett mycket bra val, för det är fortfarande otroligt underhållande.

7/10

Magnus Enarsson
#inlineditbutton