Top Darts
Skrevs 2010-11-16 00:00:00 av P-A Knutsson
Pilkastarsimulator, är det vad Move behöver?
Att kasta pil är en syssla som jag av någon outgrundlig anledning tycker är ruskigt underhållande. Egentligen är jag inte speciellt bra på det, och alla olika spelsätt och regler är mest ett stort frågetecken för mig. Men jag har kul ändå. Frågan är om det Move-exklusiva PSN-spelet Top Darts lyckas förmedla samma känsla i digital form.
dartsflash
En välfylld piltavla
Top Darts erbjuder tolv olika speltyper indelade i tre huvudinriktningar, närmare bestämt poängjakt, träffa förbestämda mål, samt ett par lite mer oseriösa bonusspel där exempelvis piltavlan ska sprängas sönder. Dessa speltyper kan spelas i ett (rätt meningslöst) säsongsläge, ett simpelt cup-upplägg, eller i enstaka matcher. Dessutom finns det utmaningsläge där spelaren ska klara av specifika uppgifter.
   Självklart finns det även ett flerspelarläge där upp till åtta personer kan turas om med att kasta pil i olika tävlingar. Något onlinestöd finns dessvärre inte. Top Darts är kanske inte världens mest innehållsrika spel, men som PSN-titel är paketet är fullt godkänt.
Rörliga kontroller
Eftersom en så stor del av spelupplevelsen i Top Darts helt beror på kontrollen var intrycket efter mitt första spelpass inte överdrivet positivt. Jag pekade, siktade och gjorde en halvhjärtad kaströrelse – vilket resulterade i att pilen hamnade någorlunda rätt. Det fungerade helt ok, men jag kände mig aldrig riktigt närvarande.
   Två spelpass senare kom jag dock på den smarta idén att synkronisera Move-kontrollen i samma läge som jag kastar ”pilen” istället för vid magen. Dessutom tog jag en tur i övningsdelen där det förklarades exakt hur man skulle kasta.
   Först gäller det att med stadig hand låsa siktet på tavlan, vilket görs genom att peka där man vill träffa och hålla in Move-knappen. Därefter ska en stadig kaströrelse utföras, samtidigt som Move-knappen ska släppas när man i vanliga fall släpper pilen. Efter denna genomgång satt alla pilar exakt där jag ville – vilket inte heller var särskilt kul. Lyckligtvis kunde detta lösas med en ändring av svårighetsgraden.
Genomtänka svårighetsgarder
Spelet innehåller fyra olika svårighetsgrader, från amatör till världsklass. I vanlig ordning blir motståndarna mer pricksäkra på de högre nivåerna, men trevlig nog förändras även själva spelandet en del.
   På den lägsta svårighetsgraden är det som sagt lite väl enkelt att sätta pilarna exakt där man vill ha dem, men ju högre svårighetsgrad desto mer fokuserad måste man vara. För att få till ett bra kast gäller de att hålla Move-kontrollen helt stilla medan man siktar, för att sedan göra en lugn men ändå kraftfull kaströrelse. Dessutom tillkommer en ganska snäv tidsgräns för kastet på den högsta svårighetsgraden. En trevlig detalj är att man kan ställa in olika svårighetsgrader på motståndarna och själva pilkastningen.
   Det är dock svårt att avgöra hur bra spelet egentligen känner av ens kast. Till exempel har jag aldrig lyckats kasta så svagt att pilen inte nått tavlan, men de gånger jag medvetet har siktat bra men kastat dåligt har pilarna flugit helt galet.
Nästan lika kul som på riktigt
Top Darts vinner inga priser för variation. Inte heller inramningen är någon höjdare, trots full HD-upplösning. Att titta på en piltavla blir helt enkelt aldrig särskilt spännande. Att kasta pil på tavlan är däremot det. Även om det är väldigt svårt att avgöra hur väl kontrollen egentligen fungerar, är känslan i alla fall riktigt bra. Slarviga kast går dåligt, fokuserade kast går bra.
   Med en prislapp på cirka 65 kronor är Top Darts helt enkelt ett mycket bra köp för Move-ägare som har minsta intresse för pilkastande, speciellt om man har likasinnade kompisar. Å andra sidan kan man lika gärna kasta pil på riktigt, fast det är ju inte lika…digitalt.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
af906ead254e4bc68ce9aa5f3d50be3d
Genre
Simulator,Sport
Utgivare
Sony Computer Entertainment
Utvecklare
Devils Details
Plattform
Playstation 3, Playstation Vita
Release
Vinter 2010
Sammanfattning
plus
  1. Underhållande i multiplayer
  2. Bra känsla i kasten
  3. Flera olika speltyper
minus
  1. Ganska variationsfattigt
  2. Livlösa miljöer
  3. Usel tutorial
7

Slutsats

Top Darts är en Move-exklusiv PSN-titel som gör ett gott jobb med att tolka pilkastning i digital form. Spelet vinner inga priser för variation eller grafik; att titta på en piltavla blir helt enkelt aldrig särskilt spännande. Att kasta pil på tavlan är däremot det, vilket gör Top Darts till ett bra val för Move-ägare som vill kasta pil utan att vara oroliga för hål i väggen.
5123265311_39a30e0d06_b
5123868360_40240774c8_b
#inlineditbutton