Sid Meier's Pirates!
Skrevs 2010-11-09 04:23:00 av Joel Andersson
Vi har testat Wii-versionen av det klassiska strategispelet Pirates.
Sid Meier's Pirates från 1987 kom ut i en omgjord nyversion först till PC 2004, Xbox 2005, PSP 2007 och nu även till Wii. Alla tidigare versioner har fått fina omdömen men med nästan sex år på nacken skulle nog Wii-versionen mått bra av att ha putsats lite till.
pirates_420
Bomber, granater och pirater
Vi introduceras i en kort introsekvens till vår huvudkaratär som pojke när han lyckas undkomma armén när de beslagtar alla ägodelar från hans familj. Han får ett personligt mål i att återförenas med sin familj och ta tillbaka det som var deras från staten. Vägen dit är lång men i ett första steg så skriver man upp sig för ett lands flotta. Snart visar sig dock kaptenen för fartyget driva mannarna så hårt att myteri uppstår och du står snart där som nybliven piratkapten och kan sätta segel mot dina mål.
   I själva verket så är valet av flotta snarare ett val av svårighetsgrad. Inget hindrar dig från att köra helt solo och inte vara lojal mot något land i sann piratanda. En bit in så uppdagas dock en följd av uppdrag man bör genomföra om man vill avancera i den bakomliggande handlingen. Vill man hellre leva rövare och leta skatter, förföra guvernörsdöttrar och plundra andra skepp och städer så kan man göra det.
image1screenshot_viewer_medium
Man får tillgång till sitt första skepp till följden av ett myteri mot sin första barbariska kapten.
Noll introhjälp
Det i särklass största problemet med Pirates är att det finns så mycket att lära sig utan att det finns särskilt mycket hjälp för det. Spelmanualen som medföljer i pappersformat är rent slöseri med träd och det är så mycket som du inte ens kan lära dig genom att bläddra igenom de hjälpdokument som finns i spelet. Då detta som sagt är baserat på ett äldre spel så finns en hel del hjälp att finna på nätet men ett så här pass komplicerat spel borde ha en rikare interaktiv introduktion.
   Kontrollerna förklaras åtminstone någorlunda när det behövs. Till en början gäller det att navigera skeppet rätt och kanske besöka ett par hamnar för att inte så långt efteråt ge sig in i strid med andra båtar, leta skatter och utföra andra uppdrag som att till exempel eskortera ämbetsmän. När det gäller båtstriderna så är det nog nästan alltid att föredra att borda motståndaren istället för att sänka, då ens flotta utökas med ett skepp och man får behålla bytet om man bara lyckas vinna i fäktning mot fartygets kapten.
   En sak som absolut borde förklarats i spelet är skattletandet som går ut på att man har en karta man får segla efter, men för att över huvud taget kunna upptäcka själva skatten om man är på rätt plats måste man använda kikaren. De rikedomar som samlas in kan användas till att uppgradera ens armada, köpa presenter till guvernörsdöttrar, köpa skattkartor, handel och så vidare. Allt leder i slutändan till att det alltid finns något att göra.
image2screenshot_viewer_medium
Till största delen är man ute på haven och får ibland ta itu med fientliga skepp.
Tråkiga uppdateringar
I stora drag så fungerar förstås Pirates på precis samma sätt som till andra format, men här och där har utvecklarna försökt blanda in Wii-kontrollerna. Till exempel när man fäktas med andra pirater eller när man får dansa. Tyvärr känns detta som så ofta fullständigt meningslöst då exempelvis fäktningen snarare handlar om rätt tajming än vilka rörelser man försöker göra med svärdet.
   Grafiken är funktionell och duglig men man kunde kanske även här ha önskat sig lite mer, musiken och ljudet är annars klart stämningsfull. Däremot så blir Pirates snabbt känns segt i sin strävan att vara så genuint vad gäller exempelvis seglingen. Det går väldigt långsamt att ta sig fram, framförallt i motvind. Sjunker man inte in rejält i atmosfären så är risken att även skattletandet och andra sidouppdrag snabbt känns repetitiva.
Bäst på PC
Pirates har seglat i helt rätt riktning vad gäller den här Wii-konverteringen. Det har inte lagts ner särskilt mycket extra arbete för att få just denna version att kännas lite speciell. Den solida grund som funnits i tidigare versioner är till största del kvar men den börjar kännas klart till åren och det är svårt att tro att detta kommer locka många nya hängivna fans till serien. I synnerhet då så lite förklaras på ett bra sätt.
   Jag ser ingen anledning att rekommendera detta till de som redan har Pirates till något annat format. PC-versionen kan dessutom hittas för en femtiolapp och är i stort sett identisk.
Vi fick ett exemplar av spelet från 2K Games.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
eca8bb29d72923ac2ffc35f40d1f4233
Genre
Äventyr
Utgivare
2K Games
Utvecklare
2K China
Plattform
PC, Xbox, Playstation Portable, Wii
Prisjakt
Release
2010-10-08
Sammanfattning
plus
  1. Smått beroendeframkallande
  2. Fullproppat med saker att göra
  3. Riktig piratstämning
  4. Klassiskt
minus
  1. Obefintlig introduktionshjälp
  2. Något till åren
  3. Sämre än versioner till andra format
  4. Fantasilöst användande av Wiikontrollerna
  5. Segt seglande
6

Slutsats

Sid Meier's Pirates har sett sina största glansdagar på andra format, men det är fortfarande ett kompetent spel som hade kunnat renoverats mycket bättre till Wii. På sin tid banbrytande med sitt fria upplägg och till synes oändliga mängd med piratrelaterade aktiviteter. Det har sina år på nacken men kan vara värt att testa för de som inte redan äger en version till annat format. Det är trots allt ett stycke tidig spelhistoria.
7b51ef660ccc64ff49aa5b0f25830027
05426a48747b895e20ff441c86292767
sidmeierspirates_88770
sidmeierspirates_15208
Image3screenshot_viewer_medium
#inlineditbutton