Fallout: New Vegas
Skrevs 2010-10-19 16:00:00 av Andreas Eklöv
Obsidians tolkning av Fallout-serien är en kompetent men ärrad skapelse.
Fallout 3 var, trots en del tekniska missar och segt utforskande, ett riktigt bra rollspelsäventyr som tolkade Fallout-konceptet på ett förnämligt vis i den tredje dimensionen. Nu är Bethesda upptagna på annat håll och istället är det Obsidian Entertainment som axlar rollen som utvecklare av nästa del i sagan. Obsidian är vana vid att ta över serier från andra utvecklare och Fallout: New Vegas är en typisk Obsidian-produktion, på gott och ont.
fallout_nv
Det är öken
Fallout: New Vegas utspelar sig som namnet antyder på den amerikanska västkusten och i centrum är staden New Vegas som återskapats efter det stora kärnvapenkriget för att återspegla det nutida Las Vegas. Den mystiske Mr House styr staden med en järnhand och ute i ödemarken kämpar olika klaner om de livsviktiga resurser som finns kvar efter det stora kriget.
   I denna värld blir en budbärare skjuten av en slemmig typ ute i ödemarken och begravs. Budbäraren överlevde dock attacken och grävs upp av en vänlig arbetarrobot. Här tar handlingen sin början då du tar rollen som den stackars budbäraren. Frågorna är många. Varför blev du skjuten? Vad innehöll paketet som du skulle leverera? När du vaknar upp får du berätta lite om dig själv för byns vänliga doktor och i vanlig ordning är det här du bestämmer de grundläggande attributen för din karaktär. Det är en intressant början på en resa som är bekant på många punkter.
Mycket bekant
Om du har spelat Fallout 3 till konsol vet du vad du har att vänta i New Vegas. Kontrollen är i stort sett identisk och samma Pip-Boy 3000-baserade menysystem används för att hantera vapen, föremål, karta och uppdrag. Vad Obsidian har gjort är att ta den tekniska grund som skapades för Fallout 3 och byggt ett nytt spel på det. De val du gör i utvecklingen av din karaktär har stor effekt på hur du tar dig an spelens uppdrag, och vilka uppdrag du kan ta dig an för den delen. Rent praktiskt skiljer sig New Vegas från Fallout 3 främst vad det gäller handling och miljöer.
   Eftersom handlingen utspelar sig i Nevada-öknen runt New Vegas består miljöerna till största del av ökenlandskap som bryts upp av diverse bergsområden. Miljöerna är överlag bra designade men precis som i Fallout 3 blir det i längden tröttsamt att promenera i timtal i likartade miljöer. Eftersom du inte kan snabbfärdas till platser du inte besökt än blir det en hel del traskande. Som tur väl är så finns det många vackra vyer att beskåda och ljussättningen gör mycket för att få spelet att kännas fräscht trots att det är en förhållandevis gammal spelmotor som driver presentationen.
7
New Vegas är på alla sätt en Fallout-upplevelse som tilltalar den som gillade Fallout 3.
Saknade höjdpunkter
Världen är fylld till bredden med platser att besöka, sidouppdrag att ta dig an, vapen att hitta och personer att prata med. Även om den övergripande handlingen är intressant så saknar New Vegas de riktigt stora minnesvärda platserna, personerna och uppdragen som vi bjöds på i Fallout 3. De uppdrag som är bra är riktigt bra men tyvärr är det allt för många som känns monotona och oinspirerande. Det händer även lite väl ofta att uppdragens mål och hur du ska nå dit är otydligt vilket skapar en hel del frustration.
   De stammar du kan liera dig med, eller bli ovän med, är mestadels nya ansikten även om gamla bekantskaper som The Brotherhood of Steel finns representerade i mindre utsträckning. Under dina resor kan du rekrytera en följeslagare åt gången som följer med dig. Du kan nu tilldela dem kommandon via en cirkelformad meny och även byta vapen med dem, tyvärr kan du dock inte säga åt dem vilka vapen de ska använda vilket blir väldigt irriterande i vissa situationer. Hur AI-kontrollerade följeslagare sköter sig i spel brukar oftast vara ett irriterande huvudbry men i New Vegas sköter de sig faktiskt riktigt vettigt. Tänk dock på vilka klaner du lierar dig med under spelets gång så att du inte sviker din trogne följeslagare, något undertecknad bittert fick erfara.
3
Tekniska problem och färre höjdpunkter gör att New Vegas inte imponerar lika mycket som Fallout 3 gjorde.
Tekniskt ärrat
Den spelmotor som ligger till grund för New Vegas är i stort sett identisk med den som användes i Fallout 3. Den största grafiska förändringen som går att urskilja är att motorn inte lider lika mycket av ojämna kanter som Fallout 3 led av. Fallout 3 led av vissa tekniska problem på konsol som till största del åtgärdades med efterföljande uppdateringar. Tyvärr har Obsidian inte tagit lärdom av detta och New Vegas lider tyvärr av en hel del tekniska problem.
   De riktigt rejäla buggarna när spelet hänger sig fullständigt sker inte så ofta men att de sker är riktigt irriterande. På flera platser i spelvärlden sjunker bilduppdateringen så illa att spelet ser ut att ha hängt sig för att några sekunder senare hoppa till liv igen. I de fall där du behöver promenera runt några längre stunder i ett sådant område blir detta väldigt frustrerande.
   På samma sätt blir laddningstiderna på vissa platser nästan olidligt långa. Jag lyckades inte utröna om detta var knutet till specifika platser eller om det berodde på hur länge jag hade spelat men det nådde ibland sådana nivåer att jag kunde gå iväg och läsa lite nyheter innan området hade laddats klart.
Värdigt namnet
Jag klagar på en hel del saker men i slutändan är Fallout: New Vegas en bra rollspelsupplevelse som fans av serien definitivt bör uppleva. Spelet når inte de höjder som Fallout 3 bjöd oss på och de tekniska problemen är stundtals riktigt irriterande men det är inget snack om att detta är en Fallout-upplevelse ända ut i fingerspetsarna. En väldigt stark sjua blir det men om Obsidian fixar de otaliga tekniska missar spelet lider av hoppar betyget upp ett snäpp. Är du sugen på mer Fallout bör du definitivt investera i detta spel, men du får den bästa möjliga upplevelsen om du väntar på en uppdatering först.
 • Nisse
  egt077 Lite kuriosa. Kollade precis på meta... 2010-10-20
  • Eken_NJD
   loevet Yes, men hade det inte varit för all... 2010-10-20
   • Nisse
    egt077 Som sagt, det var kuriosa och jag hå... 2010-10-21
 • 1
  coffin recensionen sa ju inte mycke,sprang n... 2010-10-20
  • Eken_NJD
   loevet Skulle jag ta upp allt man kan göra ... 2010-10-20
 • member_male
  Von Flodino Btw, hur många timmars spelande var ... 2010-10-20
  • Eken_NJD
   loevet Huvudhandlingen kändes ungefär lika... 2010-10-20
   • member_male
    Von Flodino Alright, det låter bra. Har dock ing... 2010-10-20
    • Eken_NJD
     loevet I många fall håller jag med dig, me... 2010-10-20
     • member_male
      Von Flodino Ok,jao det finns säkert dom som är ... 2010-10-20
 • member_male
  Von Flodino Jag gillar skarpt detta lir! Synd doc... 2010-10-20
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
14bc6c4442ade84af0af2d82d6bb3691
Genre
rollspel
Utgivare
Namco Bandai
Utvecklare
Obsidian Entertainment
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2010-10-22
Sammanfattning
plus
 1. Mängder med uppdrag, platser och karaktärer
 2. Intressant huvudhandling
 3. Samma kompetenta grund som i Fallout 3
 4. Förvånansvärt vettiga följeslagare
 5. Vissa sidouppdrag är riktigt bra
minus
 1. Rejäla buggar och problem med bilduppdatering
 2. Stundtals långa laddningstider
 3. För få rejäla höjdpunkter
 4. Ojämna sidouppdrag med stundtals otydliga mål
7

Slutsats

Fallout: New Vegas bygger vidare på den grund som lades i Fallout 3 och förlägger handlingen i den ogästvänliga Nevadaöknen. Det finns många speltimmar att hitta här och det är ingen tvekan om att Obsidian lyckats pressa in Fallout-känslan. Trots att många uppdrag, platser och personer imponerar så saknar jag de riktigt stora höjdpunkterna som Fallout 3 bjöd på och en del rejäla tekniska problem tynger vad som annars är ett väldigt bra rollspel i en postapokalyptisk värld.
Bilder
falloutnewvegaspc065
falloutnewvegaspc066
fallout-new-vegas-honest-hearts-pc-1305127233-003
fallout-new-vegas-honest-hearts-pc-1305127233-004
fallout-new-vegas-honest-hearts-pc-1305127233-005
fallout-new-vegas-honest-hearts-pc-1305127233-006
fallout-new-vegas-honest-hearts-pc-1305127233-007
fallout-new-vegas-honest-hearts-pc-1305127233-008
fallout-new-vegas-honest-hearts-pc-1305127233-009
honestheartsscreen200
honestheartsscreen_07B
fonvlonesomeroad_200
fonvlonesomedlc2_1775331961
FONV-Lonesome-Road-Screenshot-1
#inlineditbutton