Mysims Sky Heroes
Skrevs 2010-10-07 08:35:00 av P-A Knutsson
De fyrkantsknubbiga MySimmarna har hoppat ner i flygplan, hur ska detta sluta?
Mysims-serien måste lida av en fruktansvärd personlighetsklyvning. Det som började som två lättsamma äventyrsspel med byggande i fokus, grenade sedan ut sig till ett partyspel, en Mario Kart-kopia och ett agentäventyr som inspirerats av både CSI och James Bond. Att de deformerade simmarna sätter sig i flygplan till seriens HD-debut får därför ses som en fullt naturlig utveckling.
Krig fritt eller krig på banor
När de fyrkantiga Mysimmarna hoppar ner i cockpiten är det en blandning av Mario Kart och Crimson Skies som står på schemat. Oavsett om man spelar kampanjen, snabbspel eller multiplayer finns det två speltyper: luftdueller och race.
   I racen ska spelaren flyga ett antal varv på en utstakad bana som självklart är full med diverse hinder. Dessutom gäller det att plocka upp vapen och skjuta ner motståndarna, samtidigt som man själv ska undvika deras attacker. Det hela påminner en hel del om Mario kart i luften, även om det skjuts betydligt mer i Sky Heroes.
   Luftduellerna i sin tur har såklart ännu större fokus på action. Här är det alla mot alla eller lag mot lag som gäller. Striderna utspelar sig på relativt små områden, vilket innebär fartfylld och lättillgänglig action.
Förlåtande kraschstuds
Under min första flygtur är det dock förvirring som sitter bakom spakarna. Trots att antalet knappar som används inte är överdrivet många kommer jag inte alls överens med kontrollen. Efter att ha ändrat kontrollinställningarna från default till controller type 1 (logiskt värre), sitter emellertid alla knappar exakt där jag vill ha dem. Nu kan jag obehindrat guida min lufthjälte oavsett vad som ska göras; gasa, bromsa, skarpa svängar, snabba undanmanövrar, skjuta och bomba – allt sker oerhört smidigt och helt problemfritt.
   Flygandet är dessutom väldigt förlåtande både vad gäller autobalansering av planet och närkontakt med omgivningen. Detta är såklart inte ett dugg konstigt med tanke på vilken målgrupp spelet främst vänder sig till, men jag hade ändå gärna sett något alternativ som gör flygandet mer utmanande för lite mer vana spelare. Å andra sidan får till och med jag kämpa en del för att få guld på varje bana – trots den förlåtande fysiken.
mysimsskyheroesplaystation3ps3007
Man stöter på en hel del skumma karaktärer under äventyrets gång.
Bygga fram din glada min
En grundpelare i alla Sims-spel är byggandet, och självklart hittas inslag av detta i Sky Heroes. Innan kampanjen startas ska nämligen en fyrkantsknubbig Mysim med tillhörande flygplan skapas. Vad gäller karaktärsbyggandet finns det relativt många detaljer att välja på, så det går att skapa alltifrån en deformerad Tom Cruise till en halvblind men överglad kines med grodmössa.
   Även flygplansbyggandet imponerar lite smått. Det finns sju olika komponenter som kan bytas ut, exempelvis vingar, motorer och hela flygplanskroppen. Dessa delar kan även målas efter eget tycke. Tråkigt nog är ändringarna inledningsvis endast kosmetiska.
   När man har kommit en bit i äventyret fås nya flygplansdelar som ger bättre egenskaper, men eftersom det endast är planets tålighet, hastighet och acceleration som kan förbättras i två steg kräver flygplansbyggandet aldrig något taktiskt tänkande. Det är bara att slänga på de bästa delarna man har helt enkelt. Bra för yngre spelare, mindre kul för mig.
Barnförbjuden underhållning
Att Sky Heroes främst inriktar sig på en yngre målgrupp är såklart ingen hemlighet, men EA har ändå varit snälla nog att lägga in ett par lustiga detaljer för äldre spelare. Det första jag noterar är att karaktärer från Dragon Age, Dead Space och Mass Effect har små biroller, självklart i formen av deformerade fyrkantssimmar. Nästa skrattframkallare är de många referenserna till filmen Top Gun, något som hittas i alltifrån musiken till karaktärer och repliker. Just replikerna lyckas överlag framkalla en del leenden – även om karaktärerna gärna hade fått prata lite mindre ibland.
mysimsskyheroesplaystation3ps3021
Enkelt men färgglatt är en bra beskrivning av spelets grafik.
Färglada färger
Avslutningsvis måste jag nämna ett par ord om spelets yttre. Sky Heroes är egentligen inte speciellt snyggt, men det är rent, fantasifullt och färgglatt – vilket duger alldeles utmärkt för ändamålet. Dessutom flyter allting på utan några större problem, förutom vid några enstaka tillfällen då det här det händer väldigt mycket på skärmen samtidigt. Inte ens när man spelar på delad skärm lider skärmuppdateringen.
Kul flygtur som inte riktigt når ända fram
Mysims Sky Heroes är ett oväntat trevligt tillskott i Mysims-familjen. Upplägget är enkelt men ändå underhållande, och att bygga flygplan och MySimmar är en rolig bonus. Tyvärr är det begränsade upplägget en stor nackdel. Även om både racen och luftduellerna i grunden är underhållande blir man ganska snabbt less på att göra samma sak gång på gång. Om ett par annorlunda banor hade blandats in för att öka variationen skulle Sky Heroes klättra både en och kanske två pinnar på betygsskalan. Som det är nu når det inte riktigt ända fram, även om det ändå är ett klockrent köp för alla lite yngre piloter – framförallt efter en liten prissänkning.
Vi fick ett exemplar av spelet från EA.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
7d6626c8d0404d329de92f8b2029cfa6
Genre
Barn,Flygaction
Utgivare
EA
Utvecklare
EA
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2010-10-01
Sammanfattning
plus
  1. Kul flygplansbyggande
  2. Roliga karaktärer
  3. Välgjorda banor
  4. Lättspelat
minus
  1. Bättre variation hade behövts
  2. Lite väl enkel grafik
  3. Endast engelsk text
  4. Mycket babbel
6

Slutsats

När de fyrkantiga MySimmarna hoppar ner i cockpiten är det en blandning av Mario Kart och Crimson Skies som står på schemat. Spelaren får både köra race och kriga i luftdueller, vilket är riktigt skoj - i alla fall till en början. Efter ett tag blir dock bristen på variation uppenbar, men det hindrar inte spelet från att vara ett klockrent val för lite yngre piloter.
mysimsskyheroesplaystation3ps3002
mysimsskyheroesplaystation3ps3026
mysimsskyheroesplaystation3ps3027
mysimsskyheroesplaystation3ps3003
mysimsskyheroesplaystation3ps3008
mysimsskyheroesplaystation3ps3034
#inlineditbutton