Spider-man Shattered Dimensions
Skrevs 2010-09-17 17:00:00 av P-A Knutsson
Spindelmannen svingar in för sitt årliga äventyr
Under 2000-talet har Activision pumpat ut närmare tio, oftast medelmåttiga, Spiderman-titlar. Det är främst Treyarch som har legat bakom spelen, men eftersom den studion på senare tid har varit upptagen med Call of Duty-serien har spindellicensen skeppats runt till ett par andra utvecklare. Denna gång är det Beenox tur, ett team som tidigare legat bakom mediokra barnspel som Bee Movie och Monsters Vs. Aliens. Kan det bli bättre än så?
shattflash
En för alla, alla för en
Precis som titeln antyder handlar Spiderman: Shattered Dimensions om spindelmannen i olika dimensioner – eller eror om man så vill. Inledningsvis får vi följa den svingande hjälten i nutid, både i den klassiska röda dräkten samt den kraftfulla svarta. Som rödklädd hjälte ligger nivåernas fokus på strider och plattformssvingande, medan den svarta dräkten satsar fullt ut på slagsmål.
   Därefter får vi stifta bekantskap med Spiderman 2099, en snabbpratande hjälte i en futuristisk och korrupt värld. Även här spenderas en hel del tid på fiendesmiskande, men det finns även tid för lodrät och vågrät sightseeing i högt tempo.
   Sist ut är den överlägset mest intressanta eran: ett noir-inspirerat 1930-tal. Här tar spelaren kontrollen över en betydligt svagare spindelman, som istället för råstyrka lever på att smyga runt i skuggorna och slå ut fienderna med list. Det hela påminner en hel del om Batmans lysande Arkham Asylum, även om spindelmannens smygande inte når upp i samma nivå.
screen6_large
Noir-delen skiljer sig mest från de andra dimensionerna, både grafiskt och spelmässigt.
Fight for your right to… fiiiight!
Förutom den smyginriktade Noir-delen är det striderna som tar upp mest tid i Shattered Dimensions. Överlag fungerar det bra och redan från start finns en relativt stor attackrepertoar. Dessutom ger varje besegrad fiende erfarenhetspoäng som kan spenderas på att låsa upp nya attacker – ett system som jag gillar stort i den här typen av spel.
   En kul detalj är att varje nivå innehåller en mängd utmaningar som utökar listan med upplåsbara attacker. Många av utmaningarna, exempelvis att besegra en boss, avklaras som en naturlig del på väg mot nivåns slut, men det finns även en mängd lite klurigare frivilliga uppgifter.
   Det som utmärker sig mest positivt är dock bosstriderna. De är ruskigt smart uppbyggda och är både utmanande och underhållande. Istället för rent knapphamrande måste man här utföra betydligt mer fingerfärdiga sysslor, såsom att hoppa runt i en sandstorm och välta vattentorn på Sandman eller fånga och kasta tillbaka Hobgoblins granater. Ingen bosstrid är den andra lik och det skapar en riktigt bra variation i spelandet.
screen7_large
Spelets lite enkla grafiska stil passar Spindelmannen utmärkt.
Högupplöst gammelgrafik
Även grafiken förtjänar ett plus i kanten – trots att den i grunden är baserad gammal teknik. PS3- och 360-versionerna är nämligen inget annat än Wii-versionen med betydligt högre upplösning och fler effekter, vilket lustigt nog är en stor anledning till att Shattered Dimensions ser så bra ut. Allting rullar på helt utan screentearing och skärmuppdateringsproblem, samt att den lite enkla grafiska stilen passar spindelmannens tecknade ursprung perfekt.
   Den grafiska stilen skiljer även de olika erorna åt på ett snyggt sätt. Min personliga favorit är den mörka och färgfattiga Noir-delen, men även Ultimate Spidermans färglada och kraftigt celshadade värld ser riktigt häftig ut. Den del som sticker ut något negativt är framtidsvärlden 2099 eftersom den både känns rörig och opersonlig.
En anpassad frihet
En nackdel med att spelet till stor del är uppbyggt för att fungera på en svag plattform är miljöernas begränsningar. Istället för att kunna svinga runt fritt i en stor värld är spelaren låst till relativt linjära nivåer. Det finns gott om tillfällen att både svinga sig framåt och klättra på väggar, men någon regelrätt frihet finns inte.
   På vissa sätt är detta dock positivt eftersom det har gett utvecklarna en större möjlighet att skapa häftiga passager med välgenomtänkt action. På andra sätt är det enbart frustrerande eftersom osynliga väggar och andra hinder gör att man ibland inte kan ta den vettigaste vägen till sitt mål. Överlag är dock bandesignen riktigt bra, så antalet gånger som man irriteras över osynliga väggar är få. Istället är det andra saker som fyller irritationsbägaren.
screen10_large
Varje bosstrid avsluts logiskt nog med en boxningsmatch i förstapersonsvy.
Besegra kameran
Precis som vanligt när det gäller spindelmannenspel är det framförallt kameran som skapar mest huvudvärk, speciellt när hörn ska passeras. Eller besegras kanske man ska säga, eftersom det ibland är svårare att krypa runt ett hörn än att slåss mot en handfull fiender. Även kontrollen får sig en rejäl törn av att kameran ibland fintar upp sig själv på läktaren.
   Andra buggexempel är spindelmannens och fienders benägenhet att fastna i omgivningen (vilket innebär att man måste spela om från senaste checkpointen), samt det automatiska siktet som alltför ofta får för sig att låsa sig på helt fel objekt. Det finns med andra ord gott om detaljer som borde ha putsats till rejält.
En oslipad diamant
För det mesta överträffar Shattered Dimension mina förväntningar stort. Tyvärr dras spelglädjen ner rejält av kamera- och kontrollproblem, samt en rad buggar och andra onödiga missar. Detta är riktigt trist eftersom äventyret annars kunde ha mätt sig med det briljanta Arkham Asylum.
   Spindelmannens senaste äventyr är dock hans klart bästa på många år, så för fansen är det ett måsteköp. Även de som gillade Batman, Wolverine eller andra actioninriktade superhjältespel bör ta en närmare titt på denna titel, speciellt när den ramlat ner i realådorna.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
b3b67d216aafd23241a318219d26b4a7
Genre
Action
Utgivare
Activision
Utvecklare
Beenox
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS
Prisjakt
Release
2010-09-10
Sammanfattning
plus
  1. Läcker grafisk design
  2. Underhållande strider
  3. Noir-delen
  4. Bossarna
minus
  1. En hel del spelförstörande buggar
  2. Åsidosatt handling
  3. Begränsade banor
  4. Hemsk kamera
7

Slutsats

I Spiderman Shattered Dimensions får spelaren ta kontrollen över fyra olika spindelmän som huserar i fyra alternativa dimensioner. Spelets fokus ligger oftast på strider, men det finns även tid för webbsvingande och smygande. Överlag fungerar samtliga delar bra, men en hel del finslipning hade behövts för att Shattered Dimensions skulle tillhöra genrens toppskikt. Det bästa spindelmannenspelet på länge är det dock, så spindelsfans bör absolut ta en titt på titeln.
99132420100330790screen005_1399956655
99132420100330790screen006_630496660
99132420100330790screen007_1092126904
stil
99132420100330790screen001_1146491263
99132420100330790screen003_1446985064
#inlineditbutton