Kingdom Hearts: Birth By Sleep
Skrevs 2010-09-16 05:14:00 av Joel Andersson
Kingdom Hearts gör ett försök till att inta rollspelstronen på PSP.
Man kan säga mycket om PSP som bärbar konsol. Fast man kan då inte klaga på utbudet av kompetenta rollspel, förmodligen nyckeln till maskinens framfart i Japan. Square Enix har nu lanserat PS2-klassikern Kingdom Hearts (KH) till formatet med undertiteln Birth by Sleep. Redan har det mottagit hyllningar av recensenter och fans världen över och till största delen kan vi bara stämma in i dessa.
kh420
Tre öden i Disneys världar
Birth by Sleep inleds enligt typisk japansk rollspelsmall med en på gränsen till för lång men snygg filmsekvens vartefter vi introduceras till de tre huvudkaraktärerna Ventus, Aqua och Terra. Var och en har sin handling och ganska omgående får man välja en av dem att börja med. Terra är den starkaste karaktären för fysiska attacker medan Aqua är renodlad magiker och Ventus ligger mitt emellan.
   För min del blev det Terra. Han har problem med att hålla tillbaka mörka känslor inom sig och därför inte blir befordrad till Keyblade Master. För att bevisa sig själv skickas han tillsammans med de andra två huvudkaraktärerna ut för att leta efter den försvunna Master Xehanort som verkar ha allt annat än en ren agenda då han ser så där genuint ond ut som bara onda karaktärer i Disneyfilmer kan göra. Passande då man på resan besöker världar från just klassiska Disneyfilmer som Snövit och de sju dvärgarna, Askungen, Peter Pan och många fler.
Likt Crisis Core
Birth by Sleep utspelar sig före alla andra spel i Kingdom Hearts-serien. Annars känns Crisis Core: Final Fantasy VII, som ju också hör hemma på PSP och utvecklats av Square Enix, ganska likt Birth by Sleep i flera avseenden.
   Man styr runt sin karaktär med alla stridskommandon tillgängliga hela tiden och när som helst kan det ploppa fram fiender. Basattacken ligger på kryssknappen, block och undvikning på fyrkant, hopp på cirkel och triangel används för magier, attacker, helande föremål med mera. Exakt vad triangelknappen ska göra väljs med upp/ner på styrkorset medan vänster/höger används för att etablera D-links som ger tillgång till kommandon som hör till andra karaktärer man stött på i spelet. Kedjor av attacker ökar ens fokuspoäng och med tillräckligt mycket av den varan kan man hålla ned R+L för att avlossa riktigt kraftiga kombinationer.
   När fiender besegras erhålls erfarenhetspoäng och sfärer som fyller på ens hälsa, D-linkmätare och munny (pengar). Mycket att hålla reda på kan tyckas och det blir värre.
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp506
Spelet blandar Disneys och Square Enix karaktärer som om det vore det mest naturliga i världen.
Komplicerat men kul
Grundkontrollerna blir ganska snabbt naturliga men med delar av rollspelselementen tar det lite mer tid och för en nybörjare kan det nog nästan bli för mycket. Man samlar kommandokort med vilka man utför bland annat magier och attackkombinationer. Korten i sig kan uppgraderas till att ibland låsa upp permanenta extrakommandon och attribut. Dessutom kan flera kort kombineras till ett helt nytt med andra egenskaper. Vid varje sparpunkt man stöter på så kommer man också åt ett minispel som liknar Monopol, där man genom att spela sina kort väl kan erhålla nya samt uppgradera de man väljer att spela ut. När man väl får koll på allt så fungerar det riktigt bra och är roligt.
   Minispelen förtjänar ett särskilt omnämnande då de är ovanligt roliga för att vara vid sidan av huvuddelen. Det finns utöver det nämnda brädspelet bland annat racing- och rytmspel roliga för både en eller flera spelare.
Japanskt möter Amerikanskt
Tekniskt så är intrycket i stort positivt med Square Enix signum av maffiga filmsekvenser och (av Tetsuya Nomura) överdesignade huvudkaraktärer. I delar av världarna känns grafiken något kal medan den på andra håll är mer färgglad och levande. Disneyfigurerna både ser bra ut och passar in bra i hela mixen, fienderna däremot känns snabbt upprepande och betydligt mer färglösa. Animationerna är rakt igenom lyckade och de kraftfullaste kombinationerna ser precis så häftiga ut som de ska.
   Musiken är komponerad av Yoko Shimomura och bjuder på flera godbitar medan ljudeffekterna stundtals är lite tama. Röstskådespelarna däremot gör mestadels ett mycket bra jobb med tanke på den handling och dialog de fått att jobba med som ibland är lite plastig. Det kan dock knappast göras mycket bättre med tanke på vad Square Enix och Disney försöker åstadkomma i att sammanfoga sina världar.
   Det finns ett par inställningar man kan göra för att minska laddningstiderna. Installationer av varierande storlek eller låta höja processoranvändningen till kostnad av snabbare batterislukande för PSP:n. Jämfört med många andra PSP-spel känner jag mig inte lika störd av laddningstiderna i KH, men då efter att ha gjort den största installationen.
kh00pp002
Striderna sker i realtid och sker utan avbrott.
Stort var ordet
Räkna med många timmar för att slutföra de tre separata handlingarna plus ett antal timmar för minispelen. Blir man riktigt fast finns också utmaningar i att finna alla hemligheter, kort, skatter och en extra slutsekvens. Det gäller dock att ta sig över en hög inlärningströskel där även den enklaste svårighetsgraden kan ställa till det i ens framfart.
   Tar man klivet så är Birth by Sleep ett exempel på när japanska rollspel är som bäst och det till trots att handlingen känns sekundär. Stridssystemet blir roligare ju längre man kommer och delar av förbättringssystemet bryter ny och väldigt tilltalande mark. Det är bara att hoppas att många vågar ge det här chansen. Min tidigare skepsis mot Kingdom Hearts är nu i vilket fall utbytt mot glädje i att ha funnit ett överraskande bra rollspel.
Ett recensionsexemplar av Kingdom Hearts: Birth by Sleep tillhandahölls oss av Namco Bandai.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
5b06cde7ee99e87aa133314baf7b1072
Genre
Action,Rollspel
Utgivare
Square Enix
Utvecklare
Square Enix
Plattform
Playstation Portable
Prisjakt
Release
2010-09-10
Sammanfattning
plus
  1. Installation minskar laddningstider avsevärt
  2. Stridssystemet
  3. Många maffiga attackkombinationer
  4. Mycket innehåll
  5. Rösterna och musiken
  6. Kul och innovativt förbättringssystem
  7. Minispelen
minus
  1. Finns inte till PSP Go
  2. Ibland något trist grafik
  3. Kanske för svårt och komplicerat för vissa
8

Slutsats

Kingdom Hearts: Birth by Sleep kvalificerar sig som ett av de bättre rollspelen till PSP. Det har ett actioninriktat stridssystem och ett innovativt förbättringssystem som höjer nöjet över traditionella rollspels motsvarigheter. Grafik och ljud håller också hög kvalitet med några få undantag. På minussidan finns en hög inlärningströskel med många saker att bemästra redan från start. Mängden material är med dagens mått mycket stor med tre separata handlingar och välgjorda minispel. Fans av serien och rollspelsfantaster i allmänhet vill nog inte missa det här.
Bilder
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp462
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp463
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp465
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp466
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp468
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp469
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp471
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp477
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp481
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp486
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp491
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp492
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp501
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp503
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp505
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp506
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp507
ytterraev2FIXpsdjpgcopy
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp086
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp087
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp088
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp089
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp090
kingdomheartsbirthbysleepplaystationportablepsp091
#inlineditbutton