Metroid: Other M
Skrevs 2010-09-07 06:02:00 av Andreas Eklöv
Nästa del i Metroid-sagan är här med Team Ninja som utvecklare. Är detta ännu en lysande tolkning i 3D?
Efter det fenomenala jobb Retro Studios gjorde med Metroid Prime-serien var det många som höjde ögonbrynen över att Team Ninja skulle utveckla nästa del i sagan. Att Samus skulle få en röst och ett större fokus på interaktion med personer i hennes närhet var andra orosmoment som yttrats inför spelets lansering. Lyckligtvis visar det sig att Other M håller väldigt hög klass, om än inte i nivå med seriens tidigare storheter.
logo
Samus i fokus
För veteraner av serien är Samus känd som den ensamma rymdjägaren isolerad på uppdrag i kampen mot galaxens farsot Rymdpiraterna. Handling och dialog har traditionellt berättats genom text och vad miljöerna förmedlar, en narrativ form som Retro Studios behöll till största del när de förde serien in i den tredje dimensionen med Metroid Prime-trilogin. Samarbetet mellan Team Ninja och Nintendo har medfört ett större fokus på Samus som karaktär och hennes bakgrund. Det är en stor förändring av seriens fokus och lyckligtvis fungerar det på det stora hela väldigt bra.
En bakgrundshistoria
Handlingen i Other M tar sin början när Samus får ett nödmeddelande från ett massivt forskningsskepp. Väl på plats stöter hon på gamla bekanta från den galaktiska federationen, bland annat hennes gamla mentor och fadersfigur Adam Malkovich. Under resans gång får spelaren veta mer om Samus uppväxt, hennes relation till Adam och vad som ligger bakom det mystiska nödmeddelandet.
   Samus berättar handlingen dels genom sekvenser renderade i spelets grafikmotor och dels i lite mer pampiga förrenderade videosekvenser. Handlingen i Other M är i slutändan riktigt bra och det är intressant att få en djupare insikt i Samus som karaktär. Du kommer sannolikt att spela igenom Other M på sex till åtta timmar vilket är kort för ett Metroid-äventyr men å andra sidan är spelet så väl temposatt att upplevelsen känns lagom lång.
5
För första gången i serien interagerar Samus med andra människor, i detta fall personer som varit viktiga under hennes uppväxt.
Våpiga faderskomplex
Röstskådespeleriet håller hög nivå äventyret igenom, för Samus såväl som personerna runtom henne. Det som tyvärr stör upplevelsen något är hur Samus hela tiden suktar efter acceptens från Adam. Hon använder inte vissa funktioner hennes dräkt är utrustad med eftersom Adam inte "godkänt" det. Att springa runt i en lavamiljö och ta skada av värmen blir bara fånigt när dräkten är utrustad med skydd mot värme.
Förenade perspektiv
Other M är spelmekaniskt en blandning mellan de gamla tvådimensionella Metroid-spelen och 3D-varianterna i Prime-serien. Spelet kontrolleras genom att hålla Wii-kontrollen i ett horisontellt läge, i samma stil som de gamla NES/SNES-kontrollerna. Du ser Samus från ett utzoomat perspektiv och styr henne via styrkorset. Du hoppar med 2-knappen och skjuter med 1-knappen. De 3D-miljöer du springer runt i är strukturerade enligt tvådimensionella principer och utöver att springa i sidled kan du även springa i djupled. I detta läge siktar spelet automatiskt på de fiender som befinner sig i den riktningen Samus är vänd åt.
Stationärt tittande
En del av spelmekaniken använder sig dock av förstapersonsperspektivet. Genom att peka Wiimoten mot skärmen går du in i förstapersonsläget. Du kan då sikta på specifika objekt eller fiender på skärmen. Det är endast i detta läge du kan använda missiler, svingmekaniken Grapple Beam med flera. Du kan inte röra på dig när du är i förstapersonsvy vilket innebär att du snabbt måste kunna växla mellan de olika perspektiven under hektiska bosstrider. Det kan bli irriterande men överlag fungerar det bra.
   En spelmekanisk funktion som irriterar riktigt mycket är att du inte får tillbaks hälsa genom att hålla Wiimoten vertikalt, hålla A-knappen intryckt och skaka Wiimoten fram och tillbaks. Då fiendeattacker avbryter denna process blir den tämligen meningslös i de flesta fall.
6
Du kan fortfarande växla till förstapersonsvy men då kan du kan du inte röra på dig. Fungerar överlag bra men kan vara irriterande.
Samus lär sig nya knep
Att Team Ninja står för utvecklingen av spelmotorn innebär att Samus nu har lärt sig lite knep i närstrid. Du kan bland annat utföra extra effektiva attacker på fienden om du undviker deras attacker i sista sekund. Du kan även hoppa upp på fienden och avlossa en salva i huvudet som gör extra mycket skada. I andra situationer kan du ta tag i och kasta iväg fienden genom att röra dig i deras riktning vid rätt tillfälle och position. Detta ger ett extra djup till spelmekaniken och många bossar blir avsevärt mycket lättare om du använder dessa förmågor effektivt.
Kompetent design
De miljöer du får uppleva i Other M bygger till största del på metalliska korridorer men då skeppet i fråga har flera så kallade "simulerade sektorer" får du springa runt i allt från lavafyllda grottor till gröna skogar och snöbetäckta landskap. Överlag ser allt från miljöer till karaktärer bra ut, även om karaktärsmodellerna för federationssoldaterna har en tendens att se lite plastiga ut, ett vanligt problem i Team Ninja-produktioner. Generellt sett lämnar Other M inte ett visuellt lika stort intryck som de fenomenala 3D-miljöer Retro Studios målade upp i Prime-serien.
   En stor skillnad från tidigare delar i serien är att Other M har ett mycket mer linjärt utforskande. Du färdas för det mesta framåt och vet alltid var du ska ta vägen. Det är även ett mindre fokus på att leta uppgraderingar och andra bonusmål. Musiken är inte heller lika intressant och är under stora delar av äventyret väldigt anonym. De stämningsfulla och ikoniska ljudslingorna som tidigare spel stoltserat med kan urskiljas här men lämnar inget bestående intryck direkt.
3
Standardvyn som kombinerar 2D med 3D fungerar riktigt bra och ger Other M en egen karaktär jämfört med Metroid Prime-serien.
Fortsatt framgång i 3D
Metroid: Other M är ett väldigt bra sci-fiäventyr och ett bra tillägg till serien. Det är inte lika stämningsfullt som Prime-serien, det finns vissa problem med kontrollen och Samus stundtals våpiga attityd kan vara något irriterande. Trots att det finns saker att reta sig på med Other M är det ett spel som alla fans av serien bör uppleva. Det är faktiskt intressant att lära sig mer om den tidigare så anonyma rymdjägaren. Betyget må vara en åtta, men det är en väldigt stark sådan.
Vi fick spelet av Bergsala, Nintendos distributör i Norden.
 • sprsj2
  ÆON FLUX Jag är bara nyfiken på en sak. Är ... 2010-09-08
  • Eken_NJD
   loevet Det är en svår fråga, och jag tror... 2010-09-08
   • sprsj2
    ÆON FLUX Tack! Jag är nyfiken för att jag oc... 2010-09-08
    • Eken_NJD
     loevet Ja verkligen. Just Samus röst är de... 2010-09-08
 • jag
  Magnus Enarsson Intressant, handlingen är annars det... 2010-09-07
  • Eken_NJD
   loevet Nej det tycker jag absolut inte att d... 2010-09-07
   • jag
    Magnus Enarsson Så kan det mycket väl vara. Det fin... 2010-09-07
    • member_male
     Poppert Personligen tycker jag att spelet är... 2010-09-08
     • Eken_NJD
      loevet Intressant att läsa, jag har spelat ... 2010-09-08
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
1ae9d310af9c40875d7b4e1dc1c82d8e
Genre
Action
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Team Ninja
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2010-09-03
Sammanfattning
plus
 1. Bra handling som engagerar
 2. Håller sig troget till seriens stöttepelare
 3. Bra temposatt
 4. Bra kombination av 2D och 3D
minus
 1. Kontrollen stundtals irriterande
 2. Regenerera hälsa med Wiimote
 3. Samus är jobbigt våpig ibland
 4. Musiken tyvärr något anonym
 5. Väldigt linjärt för att vara Metroid
8

Slutsats

Metroid: Other M är ett väldigt bra sci-fiäventyr och ett bra tillägg till serien. Det är inte lika stämningsfullt som Prime-serien, det finns vissa problem med kontrollen och Samus stundtals våpiga attityd är något irriterande. Trots att det finns saker att reta sig på med Other M är det ett spel som alla fans av serien bör uppleva. Det är faktiskt intressant att lära sig mer om den tidigare så anonyma rymdjägaren.
Bilder
MetroidOtherMCover
metroid1
metroid2
metroid3
metroidothermwii007
metroidothermwii008
metroidothermwii009
metroidothermwii010
metroidothermwii011
metroidothermwii012
metroidothermwii013
metroidothermwii014
metroidothermwii016
metroidothermwii017
metroidothermwii018
metroidothermwii019
metroidothermwii020
metroidothermwii015
Slutet ej slutet
För er som spelar igenom Metroid: Other M är det av yttersta vikt att ni inte slutar att spela när eftertexterna har rullat. Ni kan då fortsätta spela och samla de uppgraderingar ni inte hittade under genomspelningens gång. Detta är dock inte allt utan ni får även uppleva saker som bossar, fiender, ytterligare delar i handlingen och en faktisk avslutning som får en gammal Metroid-räv att dra på smilbanden.
#inlineditbutton