Scott Pilgrim vs The World
Skrevs 2010-08-13 16:17:00 av Erik Hansson
Ett film/seriespel i form av ett sidoscrollande old school-beat em up.
Scott Pilgrim är från början en serie, skapad av Bryan Lee O'Malley som i oktober kommer på bio med Michael Cera (Arrested Development och Juno) i huvudrollen. Eftersom filmen har en tidigare premiär i USA släpps spelet redan nu. Även en Xbox Live Arcade-version är planerad, men har i dagsläget inget datum.
scott420
Nördorama
Filmen och serien är framför allt riktade mot en nördpublik och det kan man verkligen säga om spelet också. Som en hyllning till de gamla sidoscrollande fight'em up-spelen med Final Fight och Double Dragon i spetsen går man längs en väg och spöar allt som kommer i ens väg. Antingen själv eller med tre vänner på samma konsol. Uselt nog har spelet inget stöd för onlinespel.
   Även grafiken är en direkt hyllning till 8-bitarseran. Helt uppbyggd av pixlar och med gott om de tidstypiska övertydliga animationerna hos karaktärerna och fiendetyper. Stilen är så korrekt för ändamålet att det nästan blir löjligt. Här finns gott om referenser till nördfenomen och naturligtvis även serien och filmen.
Stjärt-tacklingar och soppåsar
Det som skiljer spelet från dåtidens spel är att det har betydligt många fler lager av innehåll. För det första går varje karaktär upp nivåer i takt med att du spelar med dem. När man gått upp en handfull nivåer har man låst upp mängder av attacker. Förutom snabba eller tunga slag så finns det hoppsparkar, låga sparkar, specialkrafter och senare i spelet alla möjliga offensiva rörelser (Kims stjärt-tackling är en favorit). Alla skönt pixelanimerade.
   Det går också att plocka upp alla möjliga föremål och använda som vapen. Antingen genom att slå med dem eller kasta dem på fienden. Samurajsvärd, soppåsar, basebollar - allt kan användas mot fienden. Om du slagit omkull en motståndare kan du till och med plocka upp den och kasta iväg den.
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3012599052473
Så här ser spelandet ut. Hundar, ödlor, skurkar och sju onda före detta pojkvänner ska spöas på vägen mot spelets slut.
Leta efter affärer
Förutom att levla kan man förbättra Scott och hans kamrater genom att köpa saker i mer eller mindre gömda affärer i spelet (håll utkik i övre delen av skärmen). I affärerna framgår sällan exakt vad föremålen gör så man måste chansa lite. Vissa förbättrar ens fyra grundegenskaper, andra kan användas för att återfå hälsa.
   Allt du gör i spelet sparas när du lämnar en bana och om du spelar själv på någon av de två högsta svårighetsgraderna kommer du till och med behöva spela om banor för att levla upp din karaktär tillräckligt för att ha en chans mot alla fiender som väller in över dig.
   På andra håll påstås spelet vara väldigt svårt, men håller man sig till de två lägsta svårighetsgraderna och spelar lite eftertänksamt så är det en lagom utmaning.
Bland de bättre i genren
Scott Pilgrim är kul även för en person, men det är med vänner som det är som roligast. Samla ihop tre stycken och ta er en helkväll med Scott och hans nördiga vänner. Det är lätt värt 90 kronor även om du inte är något fan av Scott Pilgrim eller ens räknar dig som nörd. Det räcker med att gilla sidoscrollande beat'em ups. Det här är ett av de bästa i genren enligt mig.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
de3bdba83036eef61be6e1576b97eede
Genre
Action,Sidscrollande
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
Ubisoft Montreal
Plattform
Playstation 3, Xbox 360
Release
2010-08-11
Sammanfattning
plus
  1. Den grafiska stilen
  2. Grymt soundtrack
  3. Glimten i ögat
  4. Fyra spelare på samma konsol
  5. Djupt
minus
  1. Inget onlinespel
  2. Stundtals korkad AI
  3. Inte speciellt långt
7

Slutsats

Beat'em up-spel som flörtar med 8-bitseran, men med förvånansvärt djup i karaktärsförbättringarna och kontrollen. Med fyra spelare på samma konsol (det finns inget stöd för onlinespel) blir det hysteriskt kul och väl värt de 90 kronorna. Att spela själv kräver en viss förkärlek för genren eller Scott Pilgrim.
Bilder
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3009
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3010
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3011
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3012
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3013
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3014
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3015
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3016
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3017
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3018
scottpilgrimvstheworldplaystation3ps3019
#inlineditbutton