Deathspank
Skrevs 2010-07-29 11:12:00 av Håkan Persson
Humoristisk och underhållande Diablo-klon.
Upplägget i Deathspank är inte särskilt unikt, actionrollspel som Diablo har kopierats näst intill ett oändligt antal gånger, men är trots det en ytterst tacksam genre. Det tyckte i alla fall Ron Gilbert, mannen bakom Deathspank och även en av hjärnorna bakom peka och klicka-spelserien Monkey Island. Att kombinera enkelspårig hack and slash med en ordentlig portion humor blev en riktig hit.
deathspank460x194
Jakten på stringkalsongen
Den halvkorkade men ytterst karismatiske hjälten Deathspank är till en början på jakt efter en artefakt. Varför vet han inte riktigt, men den kan vara bra att ha och han har ju faktiskt lovat den där rödhåriga tjejen som han har stött på att utföra detta uppdrag. När han väl hittar artefakten blir han rånad av några orcher som jobbar för spelets buse – Lord von Prong – som i sin tur vill ha Deathspanks lila stringkalsonger för sina onda ändamål. Galet är bara förnamnet, men jag uppskattar de dåliga skämten och fnissar hysteriskt åt det klockrena manuset.
   Spelets karaktärer är stöpt i samma galna form och det finns flera grymma personligheter att skratta åt. Till exempel den avdankade hjälten Eubrick som hasar sig fram med en rullator, endast tänker på erfarenhetspoäng och vill ha hjälp att slutföra sin ofärdiga uppdragslogg. Eller borgmästaren som ber Deathspank att leta reda på de kidnappade föräldralösa barnen så han kan bli omvald. Borgmästaren frågar Deathspank vid ett tillfälle vad han vet om de föräldralösa barnen och ett av svarsalternativen är ”att de saknar föräldrar”. ”Skarpt tänkt” blir repliken från borgmästaren. Det är oerhört svårt att återskapa de klockrena dialogerna och röstskådespelarnas inlevelse i text, men det är en av spelets viktigaste stöttepelare.
Banka skiten ur fienderna
På sitt äventyr träffar Deathspank en rad personer som behöver en hjältes hjälp. Dessa sidouppdrag är närmare 80 till antalet och är en annan viktig del av spelets stomme. De flesta är väldigt humoristiska och roliga att utföra. Ett exempel är när man ska hjälpa en bonde att hitta demondynga, vilket man får genom att bokstavligt slå skiten ur de hjälplösa demonerna med en särskild hammare.
   Jag har plöjt igenom alla huvud- samt sidouppdrag vilket resulterade i lite mer än sju timmars speltid vilket är helt klart godkänt i min bok, även om jag vill ha mer. Med tanke på hur äventyret slutade så lär det inte ta allt för lång tid innan en uppföljare dyker upp.
   Svårighetsgraden är inte särskilt hög och stöter man på för hårt motstånd så finns det flera andra vägar att välja. Om man mot all förmodan inte hajar vad man ska göra finns det lyckokakor i spelet som låser upp tips hur man ska lösa problemen. Runt om i världen stöter Deathspank dessutom på utedass som fungerar både som teleportör och plats för reinkarnation när man bitit i gräset.
Screenshot031
De arga jättarna tål en hel del stryk och då är det bra att kunna tillkalla ett effektivt eldregn.
Massor med lull-lull
Knappuppsättningen väljer man efter eget huvud. Hälsodrycker, hjälpmedel och andra prestationshöjande föremål tycker jag placeras bäst på styrkorset och A-, B-, X- och Y-knapparna fungerar bäst för vapnen. Det finns även en blockering som är bra att lära sig att använda.
   Striderna kan bli något repetitiva – hacka och slå i all evighet, men genom att alternera de vapen man använder går det att bygga upp slagkombinationer som gör extra mycket skada. Dessutom öppnar den mängd vapen och andra tillhyggen som finns tillhanda upp för många tillvägagångssätt i bataljerna. Magiska stavar, krigshammare, armborst, tvåhandssvärd, yxor av blandade varianter och sorter gör det monotona mycket roligare. Lägg till en uppsjö av amuletter, ringar, rustningar, hjälmar andra skyddsbringande objekt så finns det mycket att experimentera med.
   Det är väldigt uppskattat att en kamrat när som helst kan hoppa in i äventyret. Då tar den andra spelaren rollen som trollkarlen Sparkles. Tyvärr så går det inte att samarbeta med en kamrat över nätet, utan endast på samma konsol. Trist.
Charmerande underhållning
Den enkla och tecknade grafiska stilen passar resten av spelets humoristiska tema. En läcker detalj är att världen känns som den vore placerad på en cylinder som snurrar när man går uppåt eller neråt i bild. Men mer märkvärdigt än så blir det inte på skärmen. Musiken är trallvänlig utan att bli för påfrestande och fungerar utmärkt till grafiken.
   Monkey Island-skaparen Ron Gilbert har med Deathspank lycktas riktigt bra. Humorn träffar mer eller mindre alltid rätt och striderna är mestadels underhållande. Spelet besitter en enorm charm och det sju timmar långa äventyret är väldigt njutbart. För att vara ett nerladdningsbart spel så är det oerhört ambitiöst och något som de flesta lär gilla, särskilt om man är ett fan av genren och inte behöver alltför mycket omväxling.
Vi fick en nedladdningskod av spelet från EA.
honken1

offline honken

Spenderar dagarna på en reklambyrå i Gävle som grafisk formgivare.
76515292d7e4f722e199e098440b7f46
Genre
Action,Rollspel
Utgivare
EA
Utvecklare
Hothead Games
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, PC
Release
2010-07-14
Sammanfattning
plus
  1. Genialisk humor
  2. Röstskådespelarna
  3. Många uppdrag
  4. Mängder av föremål
minus
  1. Endast lokal multiplayer
  2. Lite enkelspårigt
8

Slutsats

Deathspank levererar förutom strålande humor ett underhållande Diablo-upplägg. Mängder av vapen, rustningar och uppdrag gör äventyret till en variationsrik upplevelse. Deathspank är ett av de bästa spelen på Xbox Live Arcade respektive Playstation Network just nu.
Screenshot051
screenshot181
Screenshot011
E3Screenshot041
Screenshot081
Screenshot091
#inlineditbutton