Hydro Thunder Hurricane
Skrevs 2010-07-27 09:39:00 av P-A Knutsson
Ett klassiskt arkadracingspel får en Arcade-uppföljare.
I onsdags drog Xbox Live-kampanjen Summer of Arcade igång i och med releasen av det hyllade Limbo. Näst på tur står vattenracern Hydro Thunder Hurricane, en uppföljare till det underhållande arkad- och Dreamcast-spelet Hydro Thunder. Är vattenkörandet lika kul nu som för 11 år sedan?
htflash
Snabba båtar i farligt vatten
Precis som det ursprungliga Hydro Thunder bjuder denna uppföljare på arkadracing i farofyllda vatten. Båtarna kan gasa, svänga och boosta, vilket är precis vad som behövs för att navigera runt på de fantasifulla och underhållande nivåerna.
   Med nio båtar, sju banor och fyra olika spellägen är detta Arcade-spel relativt välfyllt, men inledningsvis är spelets huvudmeny en stor ”se men inte röra”-skylt. Att låsa upp allt tar ett par timmar – om man klarar av det vill säga. De första tävlingarna är en barnlek att vinna, men ganska snart blir det riktigt tufft att lyckas samla ihop de poäng som krävs för att låsa upp nya banor och båtar.
Dela en på fyra
Eftersom upplåsningsresan både utmanar och underhåller är detta dock ingen stor nackdel. Däremot är upplåsartiden värd att tänka på om spelet främst inhandlats för att spela mot kompisar på delad skärm eller online. Onlinetävlingarna har plats för åtta båtar, medan upp till fyra personer kan spela på samma skärm. Trevligt nog fungerar det riktigt bra att spela på delad skärm, något som vi verkligen inte är bortskämda med den här generationen.
Gudar och dinosaurier
Som sagt är banorna fulla med diverse farofyllda hinder. På den första rutten är det mest vågor och dammluckor som skapar en farofylld omgivning, men snart fylls vattnen med allt ifrån sjöodjur till enorma yxor och exploderande tunnor.
   Under de första varven imponerar banornas interaktivitet stort, fast efter att ha kört loppen ett par gånger blir allt runtom mest småirriterande axelryckningar eftersom många händelser alltid utspelar på exakt samma sätt. Lyckligtvis gör de många gömda genvägarna och andra hemligheter att banorna ändå känns fräscha och intressanta hyfsat länge.
simHTHurricane01
Vatten finns det gott om, men vattenkänslan brister.
Svävare eller båt?
Även om Hydro Thunder gör mycket rätt misslyckas det till viss del med två viktiga aspekter: vattenfysiken och fartkänslan. Den senare finns där ibland, speciellt med de snabbaste båtarna, men spelet framkallar sällan det där härliga suget i magen som bra racingspel brukar göra.
   Vattenfysiken är det ännu värre ställt med. När vattnet är lugnt känns det mest som om man svävar strax ovanför vattenytan, något som gör att körkänslan påminner mer om Wipeout än Wave Race och Splashdown. Det största problemet är dock de större vågorna som slungar upp ens båt på ett till synes helt slumpmässigt och fysiklöst sätt. Detta blir extra frustrerande i de spellägen där ringar ska samlas och exploderande tunnor ska undvikas. Den enda gång som det faktiskt känns som om man åker på vatten är när de mellanstora vågorna kränger till ens farkost.
Vattenytlig underhållning
Till en början känns Hydro Thunder Hurricane som en klockren Arcade-titel. Det är lätt att komma in i, har ett bra flerspelarläge och ser snyggt ut. Precis som ett arkadspel ska vara med andra ord.
   Tyvärr spricker fasaden delvis efter några enstaka timmar. Trots att banorna är väldesignade är åtta stycken i underkant, speciellt då de måste nötas om och om igen i olika spellägen för att låsa upp allt spelet har att erbjuda. De olika båtarna och spellägena skapar viss variation, men inte tillräcklig.
   Det största problemet med Hydro Thunder Hurricane är dock spelets prisnivå. Det må vara det bästa racingspelet på Arcade-marknaden, men för de 1200 poäng (140-200 kronor) som spelet kostar kan man hitta en mängd bättre racingspel på skiva. Har ni inga problem med den summan rekommenderas spelet ändå varmt för alla som är sugna på ett arkadaktigt racingspel, speciellt om man vill spela på delad skärm.
En nedladdningskod av spelet gavs till oss av Microsoft. Vi inväntade ett embargo till den 26 juli 2010 innan vi publicerade recensionen.
 • member_male
  bleunt Jag håller helt med om att vattenkä... 2010-08-03
  • DSC_0331
   P-A Knutsson (cmd) Det gick rätt snabbt i slutet, men j... 2010-08-04
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
6e4e2ee30782875fa58aa42a131b9303
Genre
racing
Utgivare
Microsoft
Utvecklare
Vector Unit
Plattform
Xbox 360
Release
2010-07-28
Sammanfattning
plus
 1. Roliga och utmanande banor
 2. Bra flerspelarläge
 3. Trevlig grafik
minus
 1. Tveksam vattenfysik
 2. Något för få banor
 3. Tar tid att låsa upp allt
7

Slutsats

Till en början känns Hydro Thunder Hurricane som en klockren Arcade-titel. Det är lätt att komma in i, har ett bra flerspelarläge och ser snyggt ut. Tyvärr spricker fasaden delvis efter några enstaka timmar. Trots att banorna är väldesignade är åtta stycken i underkant, dessutom saknas fart- och vattenkänsla till viss del. Totalt sett är Hurricane ändå det bästa racingspelet på XBLA, men det finns betydligt bättre racingspel på skiva för en billig slant.
simHTHurricane02
simHTHurricane03
simHTHurricane00
#inlineditbutton