Limbo
Skrevs 2010-07-19 09:00:00 av Erik Hansson
Svartvitt och brutalt plattformsspel med mycket problemlösning och dödsfall.
Yta gör mycket. Det är danska Playdeads Limbo ett bra exempel på. Med hjälp av en unik stil som påminner om vattenfärger helt i svartvitt kan de enbart med skärmdumpar skapa uppmärksamhet för sitt spel. Ibland får ett spel inte mer än ett par sekunders studerande av en bild på sig att övertyga att det är intressant. Mer behöver inte Limbo.
Limbo420x177402109964
Inte bara yta
Men att kalla Limbo ytligt är inte rättvist. Här finns ett djup som förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet som den grafiska stilen eller den lysande ljudbilden. För även om presentationen ger en sällsynt mysig atmosfär så är själva spelandet också riktigt bra.
Lite väl avskalat
Handlingen är enkel. Du ska hitta din syster. Punkt. Vad som hänt eller varför förklaras aldrig. I början av spelet tycker jag mig försöka hitta en röd tråd som säger något om vad som hänt henne, men ganska snart inser jag att det här bara är ett plattformsspel med problemlösning som struntar helt i att berätta en intressant historia. Det är för min del också spelets största brist. Det här hade kunnat bli i Braid-klass om utvecklarna bara haft något att berätta och inte bara en mängd spelmomentsidéer. Var beredd på det så slipper du bli besviken.
screenshot3
Det är scener som denna som gör att jag hade hoppats att det fanns lite mer handling i Limbo. Då hade det kunnat bli fantastiskt.
Smarta problem, enkel kontroll
Spelandet är i grunden väldigt enkelt. Killen du styr kan i stort sett bara hoppa, klättra i stegar och rep, trycka på knappar och dra saker fram och tillbaka. I hans väg ställs kluriga problem som så gott som alltid har en lösning baserad på logik eller fysik. Det kan handla om att flytta lådor för att nå upp till en plattform, använda gravitationsomvandlare för att flytta saker eller hoppa mellan rörliga plattformar som förflyttas i precis rätt tid. Det mesta har setts tidigare, men Limbo blandar mängder av olika idéer till en imponerande variation och alla problem är smarta. Vissa så pass smarta att jag hade önskat fler av samma sort.
De första tio minuterna av spelet:
Spetsad, krossad och redo för nya tag
Trots sin mysiga stil är Limbo väldigt brutalt. Inte bara för att den stackars killen dör på väldigt råa sätt (spetsad, krossad, sönderskuren och så vidare), utan också för att många av problemen inte kommer lösas förrän du dött ett antal gånger. Som tur är får man alltid börja i närheten av där man dog så det blir aldrig speciellt irriterande.
Ett av de mest gripande
När Limbo är som bäst visar det upp fantastiska spelsekvenser med vackra animationer och stor spänning med små medel. Det finns element i spelet som är så bra att det här hade kunnat få full pott och jag blir inte förvånad om det kommer att hyllas nästan lika mycket som Braid av vissa. För min del faller det lite på att det till slut bara är ett plattformsspel med problemlösning som inte brytt sig om handlingen. Alla spel måste inte ha en välutvecklad handling, men Limbo är som klippt och skuret för en enkel, men gripande handling på ungefär samma nivå som Ico. Tyvärr finns inget sådant.
   Limbo är en av årets mest gripande och unika spelupplevelser. Tycker ni att bilderna eller filmen här intill är intressanta är det ett måsteköp.
En nedladdningskod av spelet gavs till oss av Microsofts PR-byrå Jung Relations. Vi inväntade ett embargo till den 19 juli 2010 innan vi publicerade recensionen.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
e2e628af03f5dba892c9910d8e7ba6a0
Genre
Plattform,pussel
Utvecklare
Playdead
Plattform
Xbox 360, PC, Playstation 3
Prisjakt
Release
2010-07-21
Sammanfattning
plus
  1. Den grafiska stilen
  2. Ljudbilden
  3. Problemlösningen
  4. Mystiken
minus
  1. Handlingen är lite väl åsidosatt
  2. Vissa problem kan vara svåra att förstå sig på
8

Slutsats

Limbo är ett vackert spel med en speciell grafisk stil och lysande ljudbild. Få spel är så här atmosfäriska och brutala. Få spel har så här smarta problem. Limbo är helt enkelt inte som något annat spel och ett måste för dig som gillar lite annorlunda och genomarbetade spelupplevelser.
Bilder
limboxbox360002
GDC_Screenshot_1
Limbo200x200
Limbo420x177
limboxbox360001
limboxbox360003
limboxbox360008
limboxbox360011
limboxbox360010
limbo200
Limbo420x177402109964764549364
#inlineditbutton