Puzzle Quest 2
Skrevs 2010-07-13 09:44:00 av Erik Hansson
Det finns intressantare rollspel och smartare pusselspel. Men kombinerar något spel genrerna bättre?
Puzzle Quest och alla dess kopior och varianter blandar helt enkelt in pussel som strider i rollspel. Det är väl egentligen framför allt ett sätt att göra pusselspel lite mer intressanta än en förbättring av rollspelsgenren. Handlingen och spelvärlden brukar sällan vara speciellt avancerade och det är ingen tvekan om att det är pusselspelsutvecklare och inte rollspelsmakare som gör de här spelen.
puzzlequest200
A till B-handling
Det märks dock i Puzzle Quest 2 att det är utvecklare som vet vad de gör. Pusselelementen är inte helt oväntat spelets starkaste kort, men även spelvärlden och handlingen hör till de bättre i pusselrollspelsgenren. Vilket inte säger så mycket jämfört med andra rollspel. I stort sett letar man upp personen A som säger åt en att gå till B för att hämta/döda/utforska något och sedan återvända till A. Upprepa detta i ett ganska långt äventyr med vissa tecken på en röd tråd så har du handlingen i spelet.
Förvånansvärt djup
Som i alla andra rollspel får man pengar och erfarenhetspoäng i striderna som används för att förbättra din karaktär på olika sätt. Det är ett förvånansvärt djupt system för utrustningar, vapen och att uppgradera dessa, vilket uppmuntrar till att strida mer än vad som egentligen nödvändigt och att anta de sidouppdrag som finns tillgängliga.
   I början av spelet får man också välja olika yrken som påverkar vilka grundegenskaper och färdigheter eller magier som man får tillgång till. Det går dock att sakta ändra inriktning när spelet väl börjat.
puzzlequest2xbox3602
I spelvärlden väljer du helt enkelt vart du vill gå, trycker på en knapp och så går karaktären dit. Lite här och var står monster och väntar på dig. Det ser lite billigt ut, men det fungerar och man vänjer sig snart.
Mer än att bara matcha färger
Magier, utrustning och grundegenskaper påverkar spelets huvudingrediens - pusselstriderna. Det kanske ser ut som att det bara är att matcha tre ikoner horisontellt eller vertikalt på ett rutfält som för det mesta är 8x8 stort. Men det är djupare än så. Magierna i spelet kräver olika färger för att användas och genom att matcha den färgen på spelplanen får du kraft till att kasta magier. Vissa skadar motståndaren, andra manipulerar spelplanen på olika sätt. Det går också att matcha döskallar för att direkt orsaka skada eller matcha handskar som används till vanliga vapenattacker.
   Det ligger väldigt mycket taktik i striderna eftersom du och motståndaren turas om på samma spelplan. Det gäller därför att gynna dig själv samtidigt som du förstör för motståndaren.
Manipulation eller råstyrka
Det är ett stort plus att du kommer spela spelet på olika sätt beroende på din karaktär. Du kan satsa på råstyrka med tunga vapen som ska vara nyckeln till framgång eller rikta in dig på att manipulera spelplanen med magier och skada genom att till exempel matcha långa kedjor av ikoner.
   Förutom att spelet är långt är det dessutom väldigt tacksamt att spela om med en helt annan karaktär för att se hur spelomgångarna skiljer sig åt.
puzzlequest2xbox3603
Spelplanen i mitten flankeras till vänster av din karaktär. Här ser du de magier och vapen du har tillgängliga och hur mycket av varje färg du samlat på dig. Försök att alltid matcha ikoner av de färger som du behöver.
Bästa anledningen att testa genren
Jag har svårt att sluta spela Puzzle Quest 2. "Bara en liten stund till" blir ett vanligt argument och även om det är pusslandet som lockar långt mer än rollspelandet så är det ändå kombinationen som blir den fullträff som Puzzle Quest 2 är. En bättre anledning att testa pusselrollspelsgenren finns inte.
Puzzle Quest 2 finns att köpa på Xbox Live för 1200 MS-poäng (ungefär 150 kronor) och släpps på fredag till Nintendo DS.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
9b247ff502d278ef9e2cba750418ddf8
Genre
rollspel,Pussel
Utgivare
Namco Bandai
Utvecklare
D3 Publisher
Plattform
Xbox 360, Nintendo DS
Release
2010-06-30
Sammanfattning
plus
  1. Långt
  2. Djupt uppgraderingssystem
  3. Engagerande pusslande
  4. Betydligt snyggare än föregångaren
minus
  1. Uppdragsstrukturen är tjatig
  2. Handlingen är lite väl enkel
  3. Striderna blir ibland för slumpmässiga
8

Slutsats

Puzzle Quest 2 blandar ett förvånansvärt djupt uppgraderingssystem med ett enkelt och lyckat pusselspel. Det finns betydligt mer att tänka på än att matcha tre symboler lodrätt eller horisontellt. Den blandningen av enkelhet och djup som utvecklarna lyckats få till gör deras spel till det bästa i pusselrollspelsgenren hittills. Väl värt dina pengar.
Bilder
PuzzleQuestII2
PuzzleQuestIIXBLAScreens
puzzlequest2xbox360017
puzzlequest2xbox360004
puzzlequest2xbox360005
puzzlequest2xbox360008
puzzlequest2xbox360009
puzzlequest2xbox360010
#inlineditbutton