Naughty Bear
Skrevs 2010-07-07 09:51:00 av Joakim Magnå
Teddybjörnsmassakern är inte lika kul som den verkar.
Talande nallebjörnar i grön, lila och blå päls. Födelsedagskalas, ballonger och spetsiga partyhattar. Naughty Bear har en mjuk yta men är inget barnspel, långt ifrån. Istället är det ett brutalt spel fyllt av övervåld där drivkraften hos den luggslitna huvudpersonen är hämnd.
   Naughty Bear är en brun nallebjörn som hamnat på kant med de andra björnarna på ön där han bor. När det är dags för kalas är han inte bjuden. De andra björnarna pratar skit bakom ryggen på honom. De pekar och skrattar. Enda lösningen är förstås att ge igen och att göra det rejält.
   Med alla tillgängliga medel ska man i rollen som den mobbade björnen göra livet surt för de andra låtsasdjuren, till och med döda dem.
Screenshot033
Mörda och skräm
Naughty Bear har ett slags sandlådeupplägg där man utifrån en lös ram ska jävlas med björnarna på ön. En käck berättarröst introducerar varje del av historien och uppmanar till illdåd. Om man vill kan man helt enkelt se det som att björnen hör röster, för det här är ett spel om en galen individ som saknar hämningar.
   Det finns flera sätt att ta hand om björnarna. Lite här och var ligger tillhyggen och fällor att plocka upp och använda för att massakrera sina pälsklädda offer utan krusiduller. Det går också att förstöra eller sabotera saker i miljön, exempelvis potentiella flyktfordon, toalettstolar eller elgeneratorer, för att locka dit aningslösa björnar att mörda eller skrämma.
   Genom att förstöra telefoner, bilar och båtar skapar man panik och skär av flyktvägar. Nöjer man sig med att bara såra sina offer kommer skräcken att sprida sig när de haltar omkring bland sina luddiga kamrater. Oftast har man fullföljt sin uppgift när samtliga björnar är omhändertagna – galna eller döda.
screenshot02
Toalettstolar och telefoner är bara några av sakerna man kan mixtra med.
Poäng och listor
Spelet är verkligen brutalt och det kommer att grillas, huggas och klämmas. Ju mer man drar ut på det desto mer poäng får man. För den tävlingsinriktade finns det onlinebaserade rankinglistor att försöka klättra på.
   Med poängen låses också nya egenskapsförbättrande björnkostymer och vapen upp. För att komma vidare till nya områden av björnön måste man även klara speciella utmaningar och poängmål.
Flaxigt och oprecist
Idén bakom Naughty Bear är kul och oväntad. Men man ska komma ihåg, hade björnarna varit människor, skulle vi här haft ett nytt Postal med ett i förlängningen tröttsamt och poänglöst våld. Det är egentligen bara blod och mänsklig hud som skiljer från ett kontroversiellt rubrikspel.
   Genomförandet är heller inte lika bra som idén bakom. Kontrollen är flaxig och oprecis – en plåga faktiskt. Bristen på variation när det gäller miljöer och spelmöjligheter avslöjar dessutom snart hur tunt konceptet egentligen är.
   Berättarrösten är passande och ger en välbehövlig ironisk ingång i det hela. Grafiken är däremot inget att skriva hem om och det märks tydligt att den bara är ett av många hafsverk i Naughty Bear.
screenshot12
Smygande är en taktik Naughty Bear kan använda sig av.
Lever på skruvad idé
Här finns även ett flerspelarläge där man kan tävla och slåss mot andra spelares björnar online. Spellägena är varianter på de vanligt förekommande. Det borde kunna bli underhållande. Men den dåliga kontrollen, som funkar hjälpligt när man spelar mot dumma AI-björnar, gör bara slagsmålen till en kaotisk röra här. Man flänger hit och dit utan att kvickt kunna orientera sig eller utföra något med precision.
   Nej, Naughty Bear är inget vidare. Det lever helt och hållet på sin skruvade grundidé som i sig ger upphov till en hel del humor. Att slå en yxa i pannan på en gul teddybjörn vid namn Sunbeam eller pressa in en röd nalle som heter Cozy i en trång frys är onekligen lustigt ett tag. Men när de första skratten lagt sig och inget annat än spelmässig frustration återstår finns det inte mycket kvar att glädjas åt i ett av de absolut våldsammaste spelen på marknaden just nu.
  • member_male
    Von Flodino Hehe, riktigt underhållande spel!...... 2010-07-07
jag

offline suspekt

Journalist i Göteborg. Nu nyhetsreporter på GT/Expressen. Har arbetat på bland annat DN, GP och Hallandsposten. Skribent på Level 7 sedan 2004. Gillar rollspel, shooters och indie.
e2fd9272aadbfef4c311be05d8187c8a
Genre
Action
Utgivare
505 Games
Utvecklare
A2M
Plattform
Playstation 3, Xbox 360
Prisjakt
Release
2010-06-24
Sammanfattning
plus
  1. Kul grundidé
  2. Söta björnar
minus
  1. Oprecis kontroll
  2. Flaxig kamera
  3. Tunt med banor och variation
4

Slutsats

Att leva rövare och jävlas med de andra björnarna är kul en stund. Konceptet är lite vågat och mer eller mindre medvetet humoristiskt. Men det dröjer inte länge innan jag skrattat klart och istället börjar irritera mig på den usla kontrollen och det magra innehållet. Naughty Bear underhåller en stund men är egentligen inget att bry sig om.
screenshot2
screenshot05
screenshot08
#inlineditbutton