Red Dead Redemption
Skrevs 2010-05-20 05:36:00 av Andreas Eklöv
Lever ett av årets mest hajpade spel upp till de massiva förväntningarna?
Read Dead Redemption är minst sagt ett efterlängtat spel och med de framgångar som Rockstar släppt ifrån sig är detta inte så konstigt. Då spelet är ett sandlådespel som utspelar sig i en öppen spelvärld och spelmotorn än densamma som i Gran Theft Auto IV är det lätt att dra paralleller mellan de båda titlarna. Men sanningen är att Red Dead Redemption är sin egen best, och en ruggigt bra sådan.
logo
Ej stereotypt
Redan från första stund vaggas du in i känslan av att vara en del av en riktigt bra western-film. John Marston, spelets protagonist, är en hårdnackad typ som ändå lyckas med bedriften att inte vara en klichéartad superhårding utan en faktisk karaktär med personlighet. Herr Marston skickas ut i den vilda västern av staten eftersom hans bakgrund som förbrytare i storstaden har gjort honom till en obekvämlighet. Han får en andra chans ute på vischan, men hans våldsamma förflutna visar sig komma till nytta även där.
   Det är här ditt äventyr tar sin början. Du introduceras till spelmekaniken genom ett antal lättare uppdrag som lär dig vapenhantering, att rida häst och så vidare.
En inbjudande värld
Redan från första början när du rider över de vidsträckta slätterna och bergssidorna bjuds du på en vacker och inbjudande syn. Västernmiljöerna i Red Dead Redemption är vackert renderade och fyllda med detaljer. Solen som skiner över bergen och kastar ljusstrålar genom röken på ett tåg som rusar förbi dig är en syn som är omöjlig att inte imponeras av. Grafikmotorn är densamma som i Grand Theft Auto 4 men Rockstar San Diego har gjort en imponerande uppgradering. Utöver detaljerade och högupplösta texturer, vacker ljussättning och fina vyer har Rockstar San Diego även gjort ett bra jobb med att fylla geografin med detaljer.
   Allt från kaktusar till hjortar, småstäder och stenformationer fyller varenda kvadratmeter av kartan vilket skapar känslan av en faktisk levande värld, till skillnad från många andra öppna sandlådespel som på grund av de stora världarna offrar detaljer för ren storlek.Trots den välfyllda och vackra spelvärlden flyter spelet på väldigt bra och det är yttest sällsynt att bilduppdateringen hickar till. Musiken ska också få sig en särskild eloge då den lyckas vara stämningsfull utan att vara en Ennio Morrichone-kopia. Grafiken, musiken och designen är väldigt imponerande, men esset i rockärmen för Red Dead Redemption är världens invånare och de äventyr de drar med dig på.
11
Världen du kan utforska är vacker och fylld med detaljer och intressanta karaktärer.
Trovärdig spelvärld
Handlingen är både actionfylld och välberättad, och som spelare är du hela tiden engagerad fullt ut. Men det som främst gör helhetsupplevelsen så imponerande är karaktärerna och dialogen. Personerna som befolkar spelvärlden levererar trovärdig dialog av väl utvalda röstskådespelare. Detta gäller samtliga karaktärer i spelet vilket gör att alla uppdrag, stora som små, engagerar.
   Ett väldigt smart designval som Rockstar San Diego har gjort är att karaktärerna du möter under resans gång konverserar med John Marston under under den tid det tar att rida ut till uppdragets destination. Detta ger dig dels insikt i personligheten hos de karaktärer du möter men även bakgrund till det uppdrag du ska ge dig in i. Detta är en riktigt smart metod för att introducera både uppdrag och karaktärsdrag och bidrar till att göra helhetsupplevelsen så engagerande.
Innehåll till tusen
Handlingen är både intressant och välfylld. Du kommer att möta olika personer under resans gång och de bjuder dig på såväl olika personligheter som olika typer av uppdrag. Den självsäkra ranchtjejen Bonnie drar bland annat med dig på ridturer där ni ska samla in kreatur på vift. Bedragaren Nigel West Dickens hjälper dig med ditt uppdrag i utbyte mot att du hjälper honom i hans lurendrejeri, något som leder till en hel del dramatiska händelser. Listan kan göras lång och uppdragen spänner från actionfyllda attacker på banditnästen till flykt på häst och vagn eller fritagning av oskyldiga dinglandes i snaran.
   Utöver huvuduppdragen är spelvärlden fylld av mindre uppdrag du kan ta dig an om du så önskar. Dessa består av allt från att rädda nödställda från banditer till att samla blommor åt en äldre man vars fru är sjukdomsdrabbad. Alla dessa uppdrag känns trovärdiga för den spelvärld de befinner sig i och till skillnad från många andra spel av öppen sandlåde-karaktär har de substans och det känns inte som att de inkluderats om utfyllnad. Det är helt enkelt en väldigt innehållsrik och intressant spelvärld som skapats.
7
Karaktärer och deras tillhörande dialog och personlighet är en av de saker som gör Red Dead Redemption till en fantastisk spelupplevelse.
Spelmekaniskt blandat
Den som spelat Grand Theft Auto 4 känner igen sig. Kartan fungerar ungefär likadant med möjlighet att placera ut markörer i menyläget. När du sedan utforskar spelvärlden markeras en rutt på minikartan i gränssnittets nedre hörn som visar dig hur du ska nå ditt mål. Dina kamrater markeras i en färg och fiender, platser och andra intressanta objekt markeras med andra färger eller ikoner i minikartan. Strider fungerar enligt sedvanlig formula genom att lyfta vapnet med LT och skjuta med RT. Du väljer vapen i en cirkelformat meny via LB-knappen och tar skydd bakom objekt med RB-knappen.
   Om du vill slå ut en grupp motståndare snabbt kan du aktivera fokus-läget Dead Eye som får tiden att sakta ner och du får då möjlighet att markera ett antal punkter du vill skjuta på. När du trycker på avtryckaren avlossar herr Marston en serie väl placerade skott. Detta är inte bara stilfullt utan avgörande i situationer där du exempelvis ska skjuta loss en gisslan som dinglar i ett tunt rep. Tyvärr fungerar kontrollen på hästryggen inte lika bra och det är på tok för lätt att av misstag rida på en oskyldig och på så sätt stämplas som buse. Detta är dock ett mindre irritationsmoment i en annars väl fungerande spelmekanik.
8
Under äventyrets gång kommer du att få uppleva en hel del intensiva och välberättade uppdrag.
Massiv multiplayer
Som om det inte vore nog med det extremt matiga singleplayer-läget kan du även ta del av spelvärlden med och mot andra i ett multiplayer-läge. Här hittar du alla lägen du kan förvänta dig. De sedvanliga multiplayer-upplevelserna som dödsmatcher mot andra spelare och lagbaserade eldstrider där du går samman med andra spelare för att göra upp med andra gäng. I början av varje omgång ska deltagarna delta i en duell och den deltagare som överlever får en fördel i efterkommande omgång. En variant av fånga flaggan-läget kallat Gold Rush låter spelare tävla om att hitta guldsäckar. Den spelare som släpar på guldsäckar tyngs ner och blir därmed ett lättare mål för konkurrenterna, något som leder till extremt hektiska strider. Att som grupp barrikadera sig i en byggnad och ösa kulor mot den anstormande motståndargruppen är även det otroligt underhållande.
   Allt detta utspelar sig i samma stora värld som handlingen och du kan därmed forma din multiplayer-upplevelse efter din, och din grupps, fantasi. Skapa ett rövarband som drar runt och skjuter folk från hästryggen eller utför uppdrag tillsammans som en rättvisans liga. Möjligheterna är många och väldigt underhållande.
2
Multiplayer lägger ännu ett lager av underhållning till ett redan underhållande enspelarläge.
Ett givet köp
Red Dead Redemption är en oerhört imponerande spelupplevelse. Det har karaktärer och handling som engagerar och suger in dig från första stund, en presentation och atmosfär av högsta klass, massivt innehåll och en god portion av det ack så luddiga konceptet spelglädje. Det är utan tvekan det bästa öppna sandlåde-spel jag spelat och mindre problem med kontrollen kan inte hämma känslan av att uppleva något fantastiskt. Rockstar San Diego bevisar att de minsann inte står i skuggan av Rockstar North.
 • member_male
  DIEXEL ...som trilskande kontroll på hästr... 2010-06-02
  • Eken_NJD
   loevet RDR är inte en simulator, det är en... 2010-06-02
 • Bateater
  Patch Finns de skallerormar i spelet?? är ... 2010-05-21
 • lax20C3B6ga9
  joary639 Vilken version baserar du recensionen... 2010-05-21
 • 12monkeyslarge01
  AccoWand Nu blir det ett köp ASAP! 2010-05-20
 • tittarupp2
  frigolit vad lång tid tar det att klara alla ... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Ja och så ska det även nämnas att ... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Längden på huvuduppdragen varierar,... 2010-05-20
 • ed_edd_eddy
  Seeebexx Asså jag längtar så jävla mkt. ha... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Det gör du helt rätt i :) Räkna me... 2010-05-20
   • ed_edd_eddy
    Seeebexx känns ju osså roligt då att när j... 2010-05-21
   • ed_edd_eddy
    Seeebexx haha jadå, ska logga ut ur allting o... 2010-05-20
 • tittarupp2
  frigolit haha ringde direkt till Game och för... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Riktigt roligt att höra att min rece... 2010-05-20
 • comment
  Glejs Jahapp då har man ...a klara skiten. :) 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Tack, och grattis till en riktigt bra... 2010-05-20
 • doro
  grind bastard GTA spelen lider av fruktansvärt B s... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Styrningen är mycket bättre än mot... 2010-05-20
 • comment
  Bjorn88 Bra rescension, har längtat som fan ... 2010-05-20
 • comment
  galveston Satan vad sugen jag är på detta. ... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Ja RDR är ett ganska stort steg fram... 2010-05-20
 • tk3q3R9C
  Raskolnikov Finns det någon form av god/ond-mät... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Ja det finns det, det är så mycket ... 2010-05-20
 • 4629
  Mako Bra recension. Kan ...h inte Marsten. ;) 2010-05-20
  • lax20C3B6ga9
   joary639 Hmm jag får vänta till nästa freda... 2010-05-20
   • Eken_NJD
    loevet Förstår att det är surt att vänta... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Tack, ja du har en fantastiskt trevli... 2010-05-20
 • Bild_111
  Niq Bra recension. Har inte varit så hä... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Hmm, det är något av en tudelad fr... 2010-05-20
  • comment
   Arsenik Jag är också sådär sjukt taggad o... 2010-05-20
   • Bild_111
    Niq Ja, så man råkar skjuta stackarn i ... 2010-05-20
 • comment
  Arsenik Bra recension. Man blir ju inte mindr... 2010-05-20
  • Eken_NJD
   loevet Nej men det här är ett av få spel ... 2010-05-20
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
52ff18d1f8097bdf54b85a12d74ed8d1
Genre
Action
Utgivare
Rockstar Games
Utvecklare
Rockstar San Diego
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2010-05-21
Sammanfattning
plus
 1. Oerhört vacker, varierad, detaljerad och levande värld
 2. Imponerande och passande uppdrag
 3. Gedigna karaktärerna med egna personligheter
 4. Grym dialog
 5. Konversationer mellan karaktärer på hästryggen
 6. Bra variation mellan uppdragen
minus
 1. Kontroll till häst fungerar inte optimalt
 2. Småbuggar
 3. Förvånansvärt få klassiska dueller
10

Slutsats

Red Dead Redemption har ett par små skavanker, som trilskande kontroll på hästryggen och lite småbuggar här och där, men när helheten är så fantastiskt bra som den är kan jag inte annat än dela ut full pott. Mängder med intressanta och roliga uppdrag, en vacker och detaljerad spelvärld, bra dialog och intressanta personligheter; listan kan göras lång. Red Dead Redemption är det bästa öppna sandlådespel jag spelat och överträffar till och med Grand Theft Auto-serien vad det gäller innehåll och kvalitet. En upplevelse i världsklass helt enkelt.
Bilder
1
2
3
4
5
6
7
rdr_80
rdr_81
rdr_83
rdr_84
rdr_85
reddeadredemptionplaystation3ps31115
reddeadredemptionplaystation3ps31116
reddeadredemptionplaystation3ps31117
reddeadredemptionplaystation3ps31118
74b68b51d210672c1ceca7aa4967d901
261d641e2c86b7e03e6a342cffaa5fbf
03529ed2f612dfd191da07cd351f3be2
e9eed74dc0484fa3250cd306903d9f8c
reddeadredemptionscreenshotbig
1
2
3
#inlineditbutton