WarioWare: Do It Yourself
Skrevs 2010-05-09 22:01:00 av Magnus Enarsson
Wario är tillbaka med sina galna minispel, men vill att du gör jobbet åt honom.
Är du sugen på små, snabba och sjukt konstiga minispel som bara går fortare och fortare? Då har du hittat rätt, WarioWare har alltid bjudit på samtliga ingredienser, men är tillbaka med en tvist. Den här gången är det du som står för galenskapen, så greppa styluspennan och sätt igång och var kreativ!
420_copy
Spel eller verktyg?
När upphör spel att vara just spel och istället bli ett verktyg? WarioWare: D.I.Y erbjuder över nittio småspel redan från start, men större delen av produkten är uppbyggt av mindre program som låter dig rita grafik, komponera musik, konstruera seriestrippar och programmera A.I. Allt utfört med en imponerande pedagogisk skicklighet, vilket gör det otroligt lätt att lära sig använda spelets alla verktyg. Man bör dock vara medveten om att baskunskapen i engelska måste vara relativt bra, WarioWare: D.I.Y rekommenderas alltså inte åt de yngsta spelarna, särskilt eftersom fokus ligger så otroligt mycket på just skapande och det tekniska.
Långa tutorials
Med mycket verktyg kommer givetvis lika mycket tutorials, vilket naturligtvis är nödvändigt för att man ska kunna utnyttja spelets fulla potential. I det här fallet är dessa bitar verkligen gjorda med glimten i ögat. Wario är ute efter att tjäna pengar och det tänker han göra genom att skapa nya spel och utnyttja dig som arbetskraft. Hans ilskna humör är alltid lite småkul och gör de långa inlärningsmomenten i alla fall uthärdliga. Det blir ändå lite väl mycket tid i skolbänken och till sist önskar man att det kunde ta slut någon gång. Man belönas dock rikligt om man har tålamodet, för det är både kul och intressant att skapa egna minispel.
i175223x390y295q100a0r1h8667691111075557118
Det finns många bra verktyg att leka med när du ska rita. Styluspennan gör att målandet känns rätt och det är relativt enkelt att slänga ihop lite grafik och skapa objekt åt dina spel.
Det går att göra det mesta
Det låter som en klyscha, men i WarioWare: D.I.Y är det verkligen bara fantasin som sätter gränserna för vad som går att skapa. Dina Idéer behöver heller inte vara mästerverk eftersom spelen i sig har en livslängd på några sekunder, så den simplaste tanken kan leda till ett överraskande roligt spelmoment. Med styluspennan är det lätt att rita grafik och göra små animationer eller seriestrippar, även om det kan vara svårt att få till några större grafiska mästerverk. Det härliga är att detta inte spelar någon som helst roll. Det fula och spontana är själva charmen med WarioWare och man slipper känna någon prestationsångest, det mesta ser lika gräsligt ut helt enkelt.
   Det erbjuds otroligt många olika ritverktyg, stämplar och texturer som alla känns väl genomtänkta och verkligen underlättar skapandet. Detta gäller även musiken och det finns lika många finurliga instrument att leka med. Om du händelsevis inte skulle orka komponera något nytt, så finns även dirigenten att utnyttja. Han slänger ihop en låt åt dig utifrån dina önskemål med goda resultat. Tiden det tar att tillverka något är alltså upp till dig själv och valmöjligheterna känns verkligen befriande.
   AI:n är lika enkel att programmera som allt annat i spelet. Det är här du bestämmer hur ditt spel ska fungera och man utgår från ett antal förprogrammerade kommandon som du applicerar på olika objekt. Svårare än så är det inte och det finns tillräckligt med funktioner som är tillräckligt flexibla för att kunna göra allt mellan himmel och jord. Detta låter förmodligen krångligare än vad det är.
i175221x390y295q100a0r1h1128557521117971110
När man målat bakgrunden är det bara att sätta in objekten du just skapat. Sen är det bara att markera och sätta ihop objektet med en AI.
Utför uppdrag & dela med dig online
Vill man inte skapa egna spel från grunden, kan du ta dig an uppdrag från Wario, där uppgiften till exempel kan vara att rita en figur eller liknande och inget mer. Dessa kan snabbt både ge dig några nya spelmoment, men även ge inspiration för vad man själv kan göra. Börjar du fundera över hur ett redan befintligt spel är konstruerat, ja då kan du enkelt importera detta i editorn och själv titta efter, eller varför inte modifiera det efter eget tycke och smak? Det är fullständig lekstuga som gäller och inget är någonsin hugget i sten.
   Du kan givetvis dela med dig av dina verk till dina vänner och detta gör du antingen mellan två DS-enheter eller över internet. Det som krävs är att du har deras ”friend code”, vilket gör det hela lite bökigare, även om de flesta säkert är beredda att dela med sig om du bara frågar. Via internet kan man även nå Nintendos egna lilla ställe, där du gratis kan ladda hem lite utvalda minispel, både från vanliga dödliga och mer kända spelutvecklare. Här kan man även delta i tematävlingar där de som gjort de roligaste spelen får bilda en kollektion som sedan gratis kan laddas ned av vem som helst.
   Du kan även koppla ihop din DS med en Wii och spela dina spel med dina vänner i soffan. Nackdelen är att man måste köpa ett litet program från Wii-shopkanalen, vilket borde ha varit en funktion som Nintendo kunde ha bjudit på kan man tycka.
Kul för den som gillar att skapa
I slutändan känns WarioWare: D.I.Y mer som ett verktyg än något annat, ett bra sådant. Möjligheterna är näst intill oändliga och skaparglädjen är så pass hög att jag försvann in i spelet i flera timmar utan att märka det. Det korta formatet på spelen lämnar mig dock med en önskan om att göra längre skapelser och äventyr. Själv blir jag fort mätt på minispel och insåg efter några timmar att jag tyckte det var roligare att skapa än att spela det jag åstadkommit. Istället börjar jag drömma om att göra mitt eget plattformsspel i min DS, nästa Mario-äventyr kanske? Den möjligheten finns inte här, men det hindrar inte den här titeln från att vara ett väldigt roligt och originellt spel och bör prövas av alla som gillar att skapa något eget i spelväg.
jag

offline Magnus Enarsson

En trevlig grabb från Skövde som nu mera bor i Stockholm efter en tid som reporter för Sveriges Radio P4 - Skaraborg. Jobbar som klippassistent på Digitala medier inom TV4, men är även utbild...
3e483e71e0bf7c7e9e3af03b8c61c06e
Genre
Minispel,Party
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2010-04-30
Sammanfattning
plus
  1. Skaparglädjen
  2. Bra verktyg
  3. Onlinestödet
minus
  1. Småspel kan bli uttjatat i längden
  2. Många och långa tutorials
  3. Friend Codes
7

Slutsats

I WarioWare: Do It Yourself är det superenkelt att göra egna minispel som sedan lika enkelt går att dela med sig av till sina kompisar. Spelet är dock mer ett verktyg än ett spel och de korta formatet på spelmomenten kan bli en aningen uttjatat i längden. Möjligheterna är oändliga och för den som gillar att skapa och experimentera med spel på egen hand, är det som en skänk från ovan. Det kan vara extremt kul att vara kreativ.
#inlineditbutton