Modnation Racers
Skrevs 2010-05-08 14:40:00 av Erik Hansson
Ett synnerligen lyckat gokartspel där nästan allt innehåll kan modifieras av spelarna.
Det är egentligen lite ironiskt att det är själva genren som är det största problemet med Modnation Racers. Åtminstone för mig personligen. För gokartspel är ju inte gjorda för att spelas så seriöst. De är partyspel. På gott och ont. Försöker man spela dem för seriöst så straffas man alltför ofta.
modnation420
Skapa banor, förare och gokarts
Modnation Racers är enkelt uttryckt "Little Big Planet gone kart". De har tagit skapandet av eget material till sitt yttersta. Med en distinkt grafisk stil kan man skapa egna karaktärer i allt från skinntexturer till frisyrer, näsor och kläder. Även ens gokarts kan ändras med en smått absurd mängd detaljer. Men framför allt kan man göra egna banor. Och det är naturligtvis här som Modnation Racers stora potential ligger. Det är både enkelt och smidigt att skapa banor och du kan göra en rolig bana på tio minuter om du vet vad du gör samtidigt som det inte krävs så mycket mer av dig för att göra riktigt bra banor med gott om finesser. Imponerande användarvänlighet!
Banor med djup
Banorna som redan finns i Modnation Racers håller riktigt hög klass. Det finns gott om genvägar, fällor, power ups och långa svängar att drifta igenom. I min värld finns här de bästa banorna någonsin i ett kartspel. Jag brukar irritera mig på händelselösa och tråkiga banor som bara blir roliga om det blir mycket gruff med medspelarna. Så är inte fallet i Modnation Racers. Här är banorna i sig intressanta och har ett djup som är sällsynt i genren. Därmed inte sagt att det inte blir roligare med medspelare.
modnationracersplaystation3ps3007
Det går att modifiera din gokart på en mängd olika sätt. Allt från fjantigt och överdrivet till väldesignat och coolt.
Skydda dig mot missiler
En annan sak som United Front Games lyckats med är att ha en kontroll som inte känns överarbetad samtidigt som den har många funktioner. Förutom det vanliga - gasa, bromsa och drifta så kan man också boosta, hoppa, stöta till motståndare, ta fram en sköld för att skydda sig mot attacker och använda power ups. Det är inga stora nyheter, men tillsammans så ger dem den bästa kontrollen någonsin i ett kartspel.
   Ju mer du driftar (utan att slå i väggarna), hoppar högt i hoppen och dunkar till motståndarna, desto mer fylls din boostmätare. Boosten kan du sedan använda till att öka din hastighet, men den kan också användas för att aktivera en sköld som kan skydda mot missiler eller andra attacker som dina fiender släpper ifrån sig. En väldigt viktig funktion som kan rädda din placering med tanke på att många vapen får dig att förlora hänsynslöst många sekunder.
Uppgradera vapnen
Inget kart-spel utan vapen och även här har Modnation Racers tagit konceptet en liten bit längre. Om du plockar upp en missil så kan du antingen skjuta iväg den direkt rakt framåt för att förhoppningsvis träffa och därmed försena en motståndare. Du kan också vänta till du hämtat fler power ups eftersom dessa uppgraderar det vapen du har med dig för tillfället. En level 1-missil är bra, men en level 4-missil skickar iväg flera målsökande missiler som kan få en femteplats att bli en seger på några sekunder. Det finns inte så många olika föremål att använda sig av, men de som finns är smart gjorda.
modnationracersplaystation3ps3086
Skölden är en väldigt smart funktion som tillför en del taktik under loppen. Med tanke på hur länge du får vänta på att börja köra igen om du blir träffad av vapen är det väldigt viktigt att ha en sköld redo när missilalarmet ljuder.
Extra utmaningar
Att spela själv innebär bana efter bana i karriärläget. Kommer du trea eller bättre låser du upp nästa tävling. Varje bana har dessutom tre förutsättningar som gör att du låser upp extra mycket föremål till dina gokarts, din karaktär eller till banorna du vill bygga. Det är ett enkelt sätt att skapa extra utmaningar under tävlingarna. Att till exempel knocka ut tre motståndare eller att köra hela banan utan att nudda en kant gör att du måste köra på ett speciellt sätt.
Stor potential
Modnation Racers är precis som Little Big Planet svårt att recensera i förväg. Det har potential att bli en klassiker i genren. Det är lätt att skapa banor, kontrollen är klockren och jag gillar den grafiska stilen. Det finns också gott om onlinefunktionalitet som kommer göra det enkelt att dela med sig av banor, rekordtider eller tävla med sina vänner. Över huvud taget är det proppfullt av innehåll.
   Precis som alla andra gokartspel så är det som roligast när man spelar med vänner. Det går att spela upp till tolv stycken online eller fyra personer på delad skärm på samma konsol. Man kan fylla på med bots online om man inte är tillräckligt många för att det ska bli lite action på vägarna.
modnationracersplaystation3ps3079
Ett kartspel är som roligast med vänner. Antingen på delad skärm på samma konsol eller online där upp till tolv personer kan tävla i Modnation Racers.
Några nackdelar
För mig består Modnation Racers största brist istället i att det är ett gokartspel. Det är lite motsägelsefullt, men eftersom spelet kräver att du vinner eller placerar dig bra för att låsa upp nya banor och föremål är det irriterande att det ingår så mycket slump i spelandet. Du kan bli sprängd på upploppet av en missil du inte hann bli varnad för och missa pallplaceringarna av ren otur. Det tillhör genren, men det gör det inte mindre retligt.
   Modnation Racers blir också snabbt ganska svårt och är inget för de yngre spelarna som kanske uppskattade Sonic & Sega All-Stars Racing.
   Sist men inte minst är det groteskt långa laddningstider. Ungefär en minut inför varje bana och ytterligare medan spelet startas eller när man kommer till hubbvärlden. Kanske en petitess för vissa, men för ett partyracingspel med högt tempo är det riktigt irriterande.
Bäst i klassen
Jag är inget stort fan av gokartspel även om jag uppskattar Mario Kart och även nämnda Sonic & Sega All-Stars. I mina ögon är dock Modnation Racers det bästa spelet i genren och det borde betyda ett säkert köp för många av er. Det här är inget mindre än en milstolpe bland kartspelen.
 • member_male
  Nicorazz Om man ska va en riktig kartnörd så... 2010-05-10
 • bursum
  Härsken Erik, hur är slumpfaktorn i spelet j... 2010-05-10
 • Richiepic
  Richie Tack för en bra och innehållsrik re... 2010-05-09
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Jag har ju spelat en del kartsp... 2010-05-09
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
1ee9b88aae192533c232e44fe0c1f9c7
Genre
Racing
Utgivare
SCEA
Utvecklare
United Front Games
Plattform
Playstation Vita, Playstation Portable, Playstation Vita
Prisjakt
Release
2012-02-22
Sammanfattning
plus
 1. Mängder av innehåll
 2. Tolv spelare online, fyra lokalt
 3. Enkelt och smart banskapande
 4. Personlifieringarna av förare och bilar
 5. Den grafiska stilen
minus
 1. Laddningstiderna
 2. Slumpmässigt
 3. Lite för svårt för nybörjare
8

Slutsats

Många kommer tycka bättre om Modnation Racers än jag. Ändå tycker jag att det är det överlägset bästa gokartspelet någonsin. Klockren kontroll, smart och enkelt banskapande, många nya idéer och en skön grafisk stil. Det har stöd för tolv personer online eller fyra på samma konsol och kör fullständigt över alla tidigare spel i genren. De enda minus jag kan komma på är att det är groteska laddningstider, lite för slumpmässigt och en aning för svårt för nybörjare. Förutom det - fullständigt lysande.
Bilder
modnationracers003
modnationracers002
modnationracers001
modnation
modnation
modnationracersplaystation3ps3059
modnationracersplaystation3ps3060
modnationracersplaystation3ps3061
modnationracersplaystation3ps3062
modnationracersplaystation3ps3064
modnationracersplaystation3ps3063
4435966570cfd08ace02
443525480795c00676f5o
44352550034dae89a8a6o
4436030012b803eb90c2o
#inlineditbutton