Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City
Skrevs 2010-04-29 22:20:00 av Joakim Magnå
Vi har testat PS3-versionen av Rockstars GTA-episoder.
De tidigare 360-exklusiva Grand Theft Auto IV-expansionerna The Lost and Damned och The Ballad of Gay Tony finns nu ute även till Playstation 3 och PC. Det är två matiga berättelser som både säljs via nedladdning var för sig och tillsammans i butik under namnet Episodes from Liberty City.
   Till skillnad från mycket annat nedladdningsbart material som släpps idag håller Rockstars episoder skyhög kvalitet. Uppdrag och handling mäter sig utan problem med GTAIV och som produkt står Episodes from Liberty City nästan helt på egna ben.
eflcluisjohnny1197981551
Episoderna utspelas parallellt med Niko Bellics äventyr i Liberty City och vill man ha hela sammanhanget bör man ha klarat GTAIV innan man ger sig i kast med dem (episoderna är dock spelbara oavsett om man äger GTAIV eller inte). Därefter rekommenderar jag The Lost and Damned eftersom den kronologiskt ligger steget före The Ballad of Gay Tony. Episoderna snirklar sig på ett intrikat sätt samman med huvudspelet och med varandra genom ständiga referenser. Karaktärer återkommer, händelser och uppdrag återupplevs ur nya perspektiv.
   Miljöerna är de samma som tidigare. Några nya öar eller stadsdelar har exempelvis inte tillkommit i Liberty City. Men det gör heller inte så mycket, episoderna är istället en möjlighet att utforska delar av staden som man kanske inte sett så mycket av tidigare.
Både mörkt och glittrigt
The Lost and Damned handlar om rivaliserande motorcykelgäng. I rollen som bikern Johnny Klebitz kämpar man för att hålla MC-klubben The Lost flytande. Till skillnad från klubbens president, Billy Grey, vill Johnny hålla igen på våld och annat djävulskap för att istället låta knarkhandeln smörja verksamheten i det tysta. Det är två olika ambitioner som möts och kollisionen är till slut oundviklig.
   Där The Lost and Damned är mörk och skitig är The Ballad of Gay Tony en glittrig motsats i Liberty Citys centrala festdistrikt. Spelarkaraktären Luis Lopez är springpojke och vän till nattklubbskungen Tony Prince, en rätt tragisk figur med näsa för både sprit och puder.
gi00x30371622636043
Motorcyklar spelar en självklar roll i The Lost and Damned. När man är ute och åker under uppdragen gäller det att hålla formationen.
Berättelser i fokus
I avsaknad av helt nya miljöer är det karaktärerna och berättelserna som är i fokus. Rockstar tillhör spelbranschens allra bästa historieberättare och även om många grepp och intriger känns igen från tidigare briljerar man här.
   Johnny och Luis är typiskt komplexa GTA-huvudpersoner – mörka men med en strimma ljus i botten. De vill bygga sig ett ordnat liv och lever på hopp och drömmar, men dras bit för bit djupare ner i skiten av sin omgivning och oförmåga att säga nej. Ofrånkomligen tar mörkret kontrollen över deras handlingar.
   Berättelserna engagerar med intressanta karaktärer och superba röstskådespelare överallt. Knark, pengar och sex är som alltid stora drivkrafter hos birollerna. Men det finns alltid nyanser och vändningar att överraskas av.
Bekanta uppdrag
Uppdragsstrukturen är inte riktigt lika raffinerad som berättandet. Precis som i GTAIV är det mycket åkande fram och tillbaka med regelbundna avbrott skjutande som gäller. Nästan varje transport slutar i en eldstrid eller biljakt. Hemliga möten och narkotikatransaktioner tycks ständigt gå fel eller avbrytas av instormande insatspoliser.
   Samtidigt saknas det inte helt nya idéer och eldstriderna känns något tajtare än vad de brukar. Färska vapen som ett explosivt hagelgevär, granatkastare och kletiga bomber tillför faktiskt en del för uppdragsvariationen. The Ballad of Gay Tony återintroducerar även fallskärmshoppande till GTA-världen. Både som krydda i huvuduppdragen och som miniuppdrag vid sidan om.
   I övrigt bjuds det på sidosysslor som gängkrig mot andra MC-gäng, droguppgörelser och nattklubbsskötsel. Episoderna inför även tillfälliga sparpunkter mitt i uppdragen, vilket är en stor lättnad för alla som någon gång slitit sitt hår i frustration över att hela tiden få spela om från början vid minsta misstag i tidigare GTA-spel.
f62012801217497653
The Ballad of Gay Tony utspelas till stor del i staden glamorösare kvarter. Men som vanligt finns det mycket skit bakom fasaderna.
Underhållning på hög nivå
Episodes from Liberty City är ett matigt paket. Säkert runt 30 timmars speltid totalt och med tanke på den moderata prislappen (cirka 300 kronor för allt) är det lätt värt det för GTA-fans.
   Det mest negativa som finns att säga är att tekniken bakom GTAIV börjar kännas tekniskt utdaterad. Grafiken är flimrig och suddig, och flera kontrollösningar är hopplöst omoderna. Samtidigt utklassar MC- och bilkörningen tillsammans med känslan i staden – interaktionen och inlevelsen – allt annat i sandlådegenren. Sättet karaktärerna rör sig på och reagerar på beröring är eftersträvansvärt.
   I detta finns också mycket av seriens absoluta styrka. För även om det är ren underhållning att gå amok i staden med skjutvapen och hårda bilar finns det ett ständigt allvar i vilka konsekvenser ens handlingar får. Jag tycker exempelvis det är smått obehagligt hur en påkörd fotgängare viker sig realistiskt över motorhuven. Men det är en rimlig kostnad att betala för att underhållas på denna höga nivå. Och i Episodes from Liberty City är den där bitterljuva känslan minst lika påtaglig som någonsin i GTAIV.
  • 1
    coffin igentligen helt värdelöst! outragio... 2010-05-08
jag

offline suspekt

Journalist i Göteborg. Nu nyhetsreporter på GT/Expressen. Har arbetat på bland annat DN, GP och Hallandsposten. Skribent på Level 7 sedan 2004. Gillar rollspel, shooters och indie.
2d3edd9ea0b561cecf3eee46a0d1b33a
Genre
Action
Utgivare
Rockstar Games
Utvecklare
Rockstar Games
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2010-04-16
Sammanfattning
plus
  1. Ljuv körning
  2. Härlig inlevelse i staden
  3. Komplexa karaktärer
  4. Vasst berättande
  5. Utsökt röstskådespel
minus
  1. Opolerad kontroll och kamera
  2. Fantasilösa uppdrag
8

Slutsats

Episodes from Liberty City är proppat med speltimmar och innehåll. Visserligen lyser de stora spelmässiga nyheterna med sin frånvaro jämfört med GTAIV. Men detaljer som sparpunkter i uppdragen, fallskärmshoppning och nya sidosysslor gör att det ändå känns fräscht. Dessutom är berättande och handling bättre än någonsin. Trots vissa kvardröjande brister i kontrollen är detta ett prisvärt måste för GTA-fans.
#inlineditbutton