The Whispered World
Skrevs 2010-04-21 09:26:00 av Pavo Hemmingsson
Ett vackert peka och klicka-äventyr där alla borde ha varit stumma.
Efter många nomineringar och två vinster (bästa ungdomsspel och bästa story) vid den tyska spelutvecklargalan 2009 är det nu dags för en engelskspråkig version av Daedalic Entertainments The Whispered World. De levererar ett peka-klicka-äventyr av den gamla skolan, fullt av kluriga pussel i en sagolik miljö. Frågan är bara: var det bättre förr?
whisp
Sagan om Sadwick
Sadwick är en riktig dysterkvist, vilket inte passar sig när man är en clown på en kringresande cirkus. Han vantrivs med familjen och vill inget annat än att lämna pajaskonsterna bakom sig och ge sig ut i världen. I en dröm får han reda på att världen håller på att gå under och att Sadwick är den ende som kan göra något åt saken. Tillsammans med sitt trogna husdjur Spot - en stor, grön larv - ger sig den ängslige pojken tveksamt iväg för att undersöka om hans dröm kan ha varit en profetia. Kan det verkligen vara så att hjälten som ska rädda världen är en oduglig clown?
Tänk logiskt
The Whispered World är ett spel i sann Monkey Island-anda. Du samlar på dig föremål under resans gång, kombinerar dessa och använder dem vid rätt tillfälle för att ta dig vidare i spelet. Till sin hjälp har man även Spot, som med sin förmåga att anta olika former blir ovärderlig i knepiga situationer. Till exempel kan larven dricka så mycket vatten att han blir rund som en boll – för att inte tala om att han även är en hejare på att flamma upp som en fackla. Spot är alltså en praktisk följeslagare att ha med sig.
   Under det första kapitlet av äventyret ställs man mot relativt enkla problem, men med tiden får utmaningarna betydligt mer invecklade lösningar. Det gäller att tänka logiskt – trots att spelets logik ibland är lite skruvad. Om du kör fast (och det lär du göra förr eller senare) kan det vara värt att inspektera både inventarielistan och din omgivning. Ibland är lösningen lika enkel som att stänga en dörr. Ibland kan man behöva undersöka vad som händer när man kombinerar en djurtass med en protes.
twwscreenshot003
Ett tecknat konstverk
Det som gör störst intryck på mig är de fantastiska miljöerna. När jag kom till ett nytt ställe var jag helt enkelt tvungen att sitta och beundra omgivningen en stund innan jag kunde fortsätta spela. Allt slit med att på klassiskt vis rita dessa små konstverk för hand har verkligen lönat sig. Från vidsträckta skogar till små, lömska fängelsehålor – The Whispered World bjuder på alltigenom vackra scenerier som gör att du har lätt för att leva dig in i spelet.
   Stämningen höjs ytterligare av den fina musiken som passar perfekt in i de olika miljöerna. Allt är som klappat och klart för en oslagbar myskväll med spelet och precis så härligt hade det också kunnat vara, om bara den viskade världen gjorde skäl för sitt namn.
Hemska röster
Även karaktärerna i spelet håller hög klass designmässigt, men så fort de öppnar munnen försvinner den magiska stämningen. Det verkar som om allt arbete har lagts på det visuella, för konversationerna känns mest som ett hopkok i sista minuten. Dialogerna är halvdant utformade och inspelade med ännu sämre röstskådespelare. Om grafiken jämförs med filmer av Don Bluth och Hayao Miyazaki, så skulle jag vilja likna röstskådespeleriet vid amatörimitationer av Hanna-Barbera-karaktärer. Jag kanske är lite väl hård i min kritik på den här punkten, men dialogen och rösterna förstörde verkligen min spelupplevelse.
   Någonting måste ha gått snett under översättningsarbetet. Hade mer tid lagts åt att få ordning på dialogerna hade detta varit ett höjdarspel. Nu sänker de taffliga rösterna betyget avsevärt. Den tyskspråkiga versionen möttes av en väldigt förtjust kritikerkår, men jag kan inte sålla mig till den skaran. Det är för mig helt enkelt omöjligt att stå ut med karaktärerna i spelet.
TWWscreenshot3
Ett spel för nostalgikern?
Det finns egentligen inga andra brister med The Whispered World. Spelet är ett gediget hantverk med en klassisk story i en ny tappning och stundtals utmanande problemlösning. Om man minns de gamla peka-klicka-äventyrens storhetstid får man sig en rejäl nostalgitripp med Sadwicks strapatser. Yngre spelare kan få minst lika roligt med en lång stunds underhållande pusseläventyr.
   Men då måste man ha överseende med dialogerna. Jag har visserligen blivit gammal och kräsen, men så här illa ska det inte behöva låta. Ett tråkigt faktum för en annars välutvecklad speltitel.
575205b6c0a523e4f1387cfe1403b261
Genre
Äventyr,Problemlösning
Utgivare
Deep Silver
Utvecklare
Daedalic Entertainment
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2010-04-21
Sammanfattning
plus
  1. Underbara miljöer
  2. Lagom svårighetsgrad
  3. Passande musik
minus
  1. Dåligt skriven dialog
  2. Röstskådespelarna
7

Slutsats

The Whispered World är framför allt fantastiskt vackert. Det är därför en fröjd att utforska spelvärlden och man får under resans gång en lagom blandning av lätta och svårare problem att lösa. De enda nackdelarna med spelet ligger i dialogen och röstskådespeleriet. Om karaktärerna hade kunnat låta någorlunda trovärdiga hade betyget kunnat höjas åtminstone ett steg, men nu blir det inte mer än en sjua för detta annars så fängslande äventyr.
thewhisperedworldpc020
thewhisperedworldpc018
twhwpc008
twhwpc012
twhwpc014
#inlineditbutton